Så tar du tempen på din hund eller katt

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hund- och kattägare är mer intresserade av sina husdjurs hälsa än någonsin tidigare och många vill lära sig hur man tar tempen på hundar och katter. Veterinärer är glada över att se fler hund- och kattägare som aktivt engagerar sig i sina husdjurs hälsa och de flesta hjälper dem mer än gärna att lära sig den här enkla kunskapen. Det är ganska enkelt att lära sig hur man tar tempen på en hund eller en katt. Låt oss titta på det bästa sättet att ta tempen på dina fyrbenta familjemedlemmar.

Varför du bör lära dig att ta tempen på din hund eller katt

 

Katt som ligger under en rosa filt bredvid ett fönster med vinterlandskap utanför.

Precis som hos människor kan kroppstemperaturen hos en hund eller en katt berätta mycket om deras allmänna hälsa. Även om deras normala kroppstemperatur är högre än vår, är det lätt att avgöra vad som är för högt eller för lågt. Enligt Merck Veterinary Manual’s referensguide för rektaltemperatur är normalintervallet mellan 38,1 och 39,2 °C för katter och mellan 37,9 och 39,9 °C för hundar. Feber, eller en temperatur över det normala i det övre intervallet, kan informera husdjursägarna om problem som värmeslag, infektioner eller systemiska inflammatoriska sjukdomar. En temperatur som ligger under det normala i det lägre intervallet, visar att djuret har förlorat för mycket kroppsvärme. De kan vara hypotermi (t.ex. på grund av att de har utsatts för väder och vind på vintern) eller kanske att de har drabbats av chock, lågt blodsocker, undernäring eller någon annan allvarlig sjukdom som drabbar hela systemet. Och om din hund eller katt är dräktigt kan en liten temperatursänkning till och med visa att hon är redo att föda sina ungar!

När du ska ta tempen på ditt hund eller katt

Om din hund eller katt är slö, tystare än normalt, har förändrad matlust eller andra onormala beteenden kan det vara bra att ta tempen. Detta gäller särskilt för katter som är kända för att dölja de flesta sjukdomstecken. Det är dock viktigt att notera att många sjukdomar kan uppträda utan förändringar i kroppstemperaturen. Du bör därför endast ta tempen på din hund eller katt om du planerar att omedelbart kontakta en veterinär och diskutera din oro för ditt husdjurs hälsa. Genom att mäta din hunds eller katts kroppstemperatur kan du avgöra om och när du ska kontakta veterinären (en förhöjd temperatur bör alltid motivera ett samtal). Temperaturmätningen kan också ge veterinären värdefull information om din hunds eller katts tillstånd.

Faktum är att det är så bra att ta temperaturen hemma att det har blivit en vanlig undervisningspunkt för veterinärer och deras team. Om du ännu inte har fått chansen att lära dig och känner att du behöver ta tempen på din hund eller katt, be din veterinär om råd i förväg. Detta är för både din och din hunds eller katts säkerhet. Om du är intresserad av att lära dig det här kan du fråga din veterinär om en handledning, de flesta lär dig gärna hur du hanterar detta på ett säkert sätt hemma.

 

Hur du tar en hunds temperatur

Det är enkelt att ta en hunds temperatur. Följ de här enkla stegen:

Person som håller huvudet på en Jack russell terrier som ligger på ett däck.

 1. Köp rätt verktyg: Du behöver en digital rektaltermometer (inte muntermometer) av plast för att ta din hunds temperatur. Du kan använda termometrar som är tillverkade för människor och som du vanligtvis kan hitta på ditt lokala apotek för mindre än 100 kr.
 2. Håll fast ordentligt: För de flesta hundägare är detta ett jobb för två personer. En person kan hålla hundens huvud och hålla kroppen stilla, medan den andra personen håller upp svansen. Vissa hundar undviker åtgärden genom att sätta sig ner, så du kan behöva en tredje person för att hålla hunden stående. Du kan också använda godis och leksaker som distraktion.
 3. Ta tempen: Efter att ha applicerat en ärtstor mängd vaselin på termometerns ände, för in den i ändtarmen (två centimeter är tillräckligt långt). Vänta sedan på pipet (eller att den digitala avläsningen stabiliseras) och det är klart!
 4. Om din hund blir orolig eller om du inte kan hålla fast det på ett säkert sätt är det bättre att låta veterinären ta tempen. Även om den här informationen är till hjälp bör den inte vara på bekostnad av din och din hunds säkerhet och välbefinnande.

Vill du lära dig hur man tar tempen på en katt? Det är också enkelt. Det enda svåra är att få din katt att uppföra sig. Eftersom katter i allmänheten är mer eller mindre motsträviga mot fasthållning kan kattskötare behöva pröva en rad olika metoder för att få dem att hålla sig stilla. Det kan vara bra att låta veterinärteamet visa vilka metoder som är bäst för just din katt, beroende på storlek och temperament.

Saker att tänka på när du tar tempen på din hund eller katt

När du lär dig att ta tempen på en hund eller en katt är det viktigt att ha rätt utrustning. Glastermometrar kan till exempel gå sönder och utsätta ditt husdjur för kvicksilver och glas, och vissa äldre termometrar kan ta ganska lång tid på sig att nå temperaturen. Det är också viktigt att hund- och kattägare mäter djurets kroppstemperatur från ändtarmen.

Även om veterinärer längtar efter ett mindre påträngande sätt att ta temperaturen på sina patienter, kan icke-rektala metoder vara svårare att tolka.

När du lär dig att ta kattens temperatur kan det ta lite tid och tålamod att hålla fast din katt. Det kan vara bra att titta på videoklipp på nätet för att se hur du ska hålla fast din katt på rätt sätt, men det är bäst att låta din veterinär visa dig hur du ska göra för just din katt.

Det är också viktigt att notera att vissa hundars och katters kroppstemperatur är naturligt högre eller lägre än majoriteten. Även om din hunds eller katts temperatur verkar normal, bör du ändå kontakta din veterinär för att diskutera din oro. Slutligen bör det nämnas att alla hundar och katter inte kan tränas till att acceptera denna behandling. Om det orsakar stor stress eller utgör en risk för dig eller din hund eller katt bör du låta veterinären ta temperaturen.

 

Kort om skribenten

Dr. Patty Khuly

Dr Patty Khuly

Dr Patty Khuly är en prisbelönt veterinär som är känd för sitt självständiga tänkande, sitt kraftfulla försvar av husdjur, sin passion för veterinäryrket och sina berömda satiriska texter om husdjurshälsa.

Dr. K tog examen med utmärkelser från både Wellesley College och University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Hon fick sin MBA vid Wharton School of Business som en del av det prestigefyllda VMD/MBA-programmet med dubbel examen. Nu äger hon Sunset Animal Clinic, en veterinärmottagning i Miami, Florida.

Men det är inte allt. Dr K är en nördig läsare, ivrig stickare, stor yogafanatiker, musiknörd, kämpande romanförfattare och outtröttlig matälskare. Hon bor i södra Miami med fyra hundar, otaliga katter, två räddade getter och en rolig hönsflock.

Du kan läsa hennes texter här DrPattyKhuly.com och på sunsetvets.com.

Relaterade artiklar

 • Är din katt i bra form?

  Dogs running Body Condition Score (BCS - kroppskonditionspoäng) är ett mått som säger om din katt är idealviktig eller överviktig. Ett sätt som veterinärer använder för att fastställa din katts kroppskondition är att kontrollera hur enkelt det är att känna revbenen. Välj din katt och flytta på den röda markeringen till höger eller vänster tills kroppsformen på bilden liknar din katt. Kom ihåg att en katts övervikt kan öka risken för att utveckla allvarliga hälsotillstånd som inkluderar diabetes, artros, urinsjukdomar eller hjärtåkommor. Övervikt kommer också att begränsa kattens energi. Tala med din veterinär om din katts idealvikt och undvik dessa risker. Dessutom, använd vår internetbaserade Viktövervakare som kan hjälpa dig med din katts viktreduceringsprogram, speciellt om din katts BCS är "4" eller "5".
 • Jämför kaloriinnehållet i din hund- eller katts foder med andra varumärken

  Hill's är ett RIKTIGT LIGHTFODER för hundar! Bland dessa varumärken är Hill’s Science Plan det enda torrfodret för vikthantering av hundar som uppfyller AAFCOs (Association of American Feed Control Officials) krav på maximalt tillåtet kaloriinnehåll.
 • Vad människoföda gör med ditt husdjur: Mänskliga kalorimotsvarigheter

  Förstå vilken effekt utfodring med matrester verkligen har på ditt husdjurs dagliga kaloriintag med detta lättförståeliga diagram över motsvarigheter för människor.
 • Vilka näringsämnen kan främja hundars och katters immunförsvar?

  Lär dig om hur näringsämnen som antioxidanter och aminosyror kan hjälpa till att främja din hunds eller katts immunförsvar, och vilka antioxidanter du bör titta efter i fodret.

Relaterade produkter