Hund och spädbarn...kommer överens

Med de rätta förberedelserna så borde det inte vara några problem att föra samman ett nyfött barn och en hund. Det är självklart alltid spännande att ett nytt barn föds, men ibland kanske inte din hund delar din entusiasm. Förändring Ditt liv kommer att förändras den dag du kommer hem med ditt nyfödda barn och oundvikligen kommer även din hunds liv att förändras. Den kommer att vara van vid att få all din uppmärksamhet och även om du inte menar det så kommer all din fokus att vara på den nyfödde. En del hundar anpassar sig snabbt och tar sig an rollen som beskyddare och vakthund medan andra svarar långsammare på omställningen och kan behöva lite hjälp med att bli vana med den nya situationen. Ett av de tänkbara problemområdena kan vara sovplatsen. Om hunden sover i sängen med dig skall du ordna en annan mysig plats åt den. Hitta något som påminner om dig och lägg det på den nya platsen så att den känner sig glad och trygg. Det kan ibland ta några veckor för denna förändring att bli varaktig. Din hund lär sig så småningom att vara bekväm med sin nya sovplats. Förtrolighet och tillfredsställelse Din hunds promenadrutiner kommer förmodligen att förändras så det kan vara värt att ta ut vagnen redan innan barnet anländer så att den vänjer sig. Det är även en god idé att ändra promenadtakten så att den matchar hur du förmodligen kommer att gå med ditt spädbarn. Det är bra om din hund får tillträde till barnets rum innan barnet kommer, så att den vänjer sig vid alla nya lukter och de nya sakerna, speciellt om det är ett rum där hunden brukade tillbringa mycket tid. Du bör gå varsamt fram när du introducerar din hund för barnet. Håll din hund i koppel och låt den sniffa lite på barnet medan du sitter med. Belöna hunden vid gott uppförande. Dåligt uppförande såsom morrande eller tuggande på kopplet bör tillrättavisas bestämt. Håll hunden i kortkoppel och låt den sitta tills den lugnat ner sig så vet den snart sin plats. Lämna aldrig din hund ensam med ditt spädbarn och fortsätt bevaka hundens beteende tills du är säker på att den har blivit van. Nya spädbarn är en stor omställning för alla, inklusive din hund. Med lite hjälp kan till och med en avundsjuk hund vänja sig och fortsätta vara en god, social följeslagare i huset.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel

 • Hur får jag min hund att sluta skälla? | Hill's Pet

  Att kunna kontrollera din hunds ljudnivå är en viktig del i din roll som ansvarsfull hundägare. Oavbrutet skällande kan vara irriterande inte bara för dig utan även för dina grannar.
 • Beteendeträning för din valp | Hill's Pet

  Din valp är utan tvekan sötast och "goast", men den kommer inte förprogrammerad med lydnad. Uppfödaren kan ha börjat arbetet med att få valpen rumsren, men hur valpen beter sig som din hund är helt och hållet ditt ansvar.
 • Avlägsna dåligt beteende | Hill's Pet

  Många människor tror att hundar bits eftersom "det ligger i deras natur". Men hundar blir inte aggressiva utan anledning och många hundar uttrycker aggression när de känner sig stressade eller trängda.
 • Tidig träning | Hill's Pet

  Ingen kan bortse från att små valpar är söta och goa, men om de ska utvecklas till sociala och glada hundar behöver de dresseras. Valpar lär sig mycket snabbt, och därför att det viktigt att lära den rätt beteende redan från början.
 • Flockledaren - din valp eller du? | Hill's Pet

  Hundar är flockdjur som behöver en ledare. I det här sammanhanget är det du som är flockledaren. Genom att etablera vissa regler i ett tidigt skede, hjälper du valpen att känna sig trygg och skapar ett band mellan er. Du måste få valpen att förstå att du och din familj står högst i rangordningen. Du kan etablera rangordningen med hjälp av några enkla regler:
 • Hur du kan göra en egen hinderbana till din hund | Hill's Pet

  Du älskar att vara tillsammans med dina hundar och hur roligt det än kan vara med en hinderbanskurs, så kan det ibland vara omöjligt att delta.