Kan hundar äta vattenmelon?

Published by
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kan hundar äta vattenmelon? Det är en läcker sommarmat för oss, men är vattenmelon säkert för hundar? Om du tycker om denna saftiga godbit men är rädd att den inte är bra för din hund, har du delvis rätt. Vattenmelon kan faktiskt vara ett hälsosamt hundgodis - om den ges till hunden på rätt sätt.

Kan hundar äta vattenmelon?

Jack russell terrier äter vattenmelon.Vattenmelonens rosa fruktkött är fyllt av hälsosamma näringsämnen som är lika nyttiga för människor som för våra hundar.

Vattenmelon innehåller inget kolesterol och nästan inget natrium eller fett. Enligt PDSA, är den en bra källa till kalium, C-vitamin, A-vitamin och B6-vitamin. Den innehåller också mycket fibrer, viket är bra för att främja en hälsosam matsmältning och dess höga vattenhalt (92 %) håller hundar svala och med en bra vätskebalans - perfekt som sött sommarsgodis! Vattenmelon innehåller mycket socker men orsakar inte ohälsosamma toppar i blodsockret eftersom fiberinnehållet hjälper hundarna att absorbera sockret långsamt i blodet.

Är vattenmelon säkert för hundar?

Vattenmelonens fruktkött är säkert och näringsrikt för hundar, men om din hund äter för mycket kan den få ont i magen. Vattenmelon innehåller också socker, men den höga vattenhalten gör att den inte borde orsaka några ohälsosamma blodsockertoppar.

Det är bäst om din hund äter vattenmelon som ett litet mellanmål eller som en tillfällig godbit!

Hur är det med frön och skal? Battersea Dogs Home varnar för att andra delar av frukten kan vara farliga för din hund. Det sägs att vattenmelonfrön inte kan smältas ordentligt av hundar, vilket kan orsaka tarmblockering hos våra fyrbenta vänner.

Ett eller två frön kan osannolikt orsaka hälsoproblem för stora hundar, men det krävs inte många frön för att orsaka en blockering hos små hundar.

Det är inte bara smärtsamt för din hund, utan det kan också bli så allvarligt att det krävs en operation. Det är också olämpligt att ge hunden det hårda, gröna yttre skalet på vattenmelonen. Detta kan också orsaka blockeringar eller ge din hund gastrointestinala problem som leder till kräkningar eller diarré.

Hur du matar din hund med vattenmelon (och vad du ska undvika)

Golden retrievervalp slickar på en vattenmelonskiva som hålls fram på en gaffel .Så hur ska du dela denna godbit med din hundkompis? Här kommer några riktlinjer som du bör följa när du ger din hund vattenmelon:

  • Ge hunden endast kärnfri vattenmelon eller bitar av vattenmelon som du har tagit bort alla kärnor från.
  • Gröp ur frukten med en melonskopa eller skär den i små bitar och var försiktig så att inget skal kommer med.
  • Ge din hund endast riktig vattenmelon. Godis med konstgjord smak av vattenmelon kan innehålla andra ingredienser, tillsatt socker eller konstgjorda sötningsmedel som kan skada din hund.

Godbitar av alla slag bör inte utgöra mer än 10 % av hundens dagliga kaloriintag, enligt rekommendationer från The Dogs Trust. Oavsett hur stor din hund är ska du följa den här regeln när du bestämmer hur mycket vattenmelon du ska ge din hund, med tanke på att en portion vattenmelon på 100 g innehåller cirka 30 kalorier. Även om din hund tittar upp på dig med sina stora hundvalpsögon, kom ihåg att den är helt nöjd med att äta sin vanliga hundmat dag ut och dag in. Även om du kanske är frestad att dela med dig av en godbit då och då, är det bättre att din hund får sina näringsämnen från sitt vanliga hundfoder.

Innan du ger din hund vanliga livsmedel ska du dubbelkolla med din veterinär för att försäkra dig om det är okej. Även om vattenmelon kan vara en hälsosam godbit för många hundar, är det bäst att kontrollera att den inte påverkar din hunds unika matsmältningssystem negativt

Så nästa gång du är på picknick kan du gärna dela med dig av några bitar kärnfri vattenmelon till din hund. Så länge som vattenmelon ges på ett säkert sätt och med måtta, är det svårt att slå vattenmelon som hundgodis.

Jean Marie Bauhaus

Relaterade artiklar

Relaterade produkter