Checklista för att åka på semester med din katt

Published by
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

När det börjar bli semestertider är det inte alltid möjligt att hitta någon som kan ta hand om din katt, och så står du kanske där med en oväntad liten reskompis!

Till skillnad från hundar som älskar att åka bil är katter inte direkt intresserade av nöjesresor. Deras hem är deras kungarike och att lämna det kan vara stressigt. Ett sätt att lindra stressen (för er båda) är att upprätta en checklista för att resa med katt – saker som gör att katten är bekväm, glad och frisk på resan.

Transportbur

Det säkraste sättet för katten att resa, även kortare sträckor, är i en transportbur. En stadig transportbur skyddar inte bara katten från att skadas, utan förhindrar också att den trasslar in sig i förarens fötter och gaspedalen eller bromsen. En bur i hårdplast är ett bra val om du ska resa med katt, och om du fäster buren i baksätet med säkerhetsbältet får du extra trygghet. Se till att buren pekar mot fönstret så att katten kan titta ut på världen runtomkring. Om katten verkar orolig kan du lägga en handduk eller filt över dörren till buren så att katten inte kan se ut. Buren bör vara tillräckligt stor för att katten ska kunna sitta och stå bekvämt samt vända sig, men inte så stor att den har plats att gå runt. En transportbur som är för stor kan orsaka skada om bilen är med i en olycka eller vid en häftig inbromsning.

Long-haired gray cat in an open vintage green suitcase on hardwood floor against retro wallpaper.

Foder och vatten

Packa din kattkompis favoritfoder i lättåtkomliga behållare. Istället för att släpa runt på en stor påse torrfoder kan du transportera foderbitarna i en genomskinlig plastbehållare. Ta med flaskvatten så att katten alltid har färskt vatten tillgängligt. En billig matskål som du kan göra själv är perfekt för resor. Du kan ha en liten skål med foder i kattens bur om den blir hungrig. Det är bäst att börja med små mängder foder för att se till att katten inte mår illa i bilen, innan du ger katten den normala dagliga mängden. Spara resten till när du nått din destination. Glöm inte att ta med kattens favoritgodis för att belöna den för att den betett sig bra och trösta den om den känner sig instängd.

Kattlåda

De flesta katter är inte tränade att uträtta sina behov på en rastplats. Därför är nödvändiga (men inte så trevliga) föremål en kattlåda, färsk kattsand och en skopa. När du reser med din katt är det inte rätt tid att introducera en ny typ av kattsand, så använd det vanliga märket i en resevänlig kanna med en pip att hälla ut det igenom. Petfinder föreslår att du stannar varannan till var tredje timma för toalett- och vattenpauser.

Kattsäng

Om du inte vill släpa runt på ett extra föremål i din redan fullpackade bil kan din kattbur i hårdplast omvandlas till en säng! Ta med kattens favoritkuddar och filtar att lägga i botten, så att katten kan kura ihop sig inne i buren. Den bekanta doften från tygerna hjälper katten att slappna av. Ett annat alternativ är att ta bort taket på buren, om möjligt, för att ge katten mer utrymme när du inte kör bil.

Leksaker

Du behöver inte ta med hela arsenalen av leksaker när du reser med en katt. Bunkra istället upp med några av de gamla favoriterna och lägg till några nya leksaker för att hålla intresset uppe. Eftersom du kommer att vara i närheten, bör du undvika leksaker med pinglor som låter mycket. Oväsendet kan göra att man blir lite galen. Kom ihåg att nyckeln till en lyckad resa med katt är att du också är glad och inte känner stress! Det är också en bra idé att ta lite tid att leka med katten när du stannat så att den kan få motion. Om katten sitter stilla hela dagen i en transportbur kan den börja springa runt som en galning när du nått ditt resmål. Genom att låta katten få utlopp för en del av den uppbyggda energin håller den kroppen frisk och du kan slippa behöva hantera en liten diva när du kommer fram.

Klösbräda

Det kan verka lite överdrivet att ta med något för katten att vässa klorna på när du är på semester, men om den är van att kunna klösa vill du hellre att den gör det på en klösbräda än på några dyra möbler på hotellet eller huset där du bor.

Id och fotografier

Innan du reser hemifrån bör du kontrollera att kattens halsband och id-tagg sitter som de ska. Om katten skulle springa bort bör du se till att ha nytagna fotografier som du kan dela ut till lokalbefolkningen och dela på sociala medier. Om du stannar till någonstans för att släppa ut katten ur buren för att uträtta sina behov bör du se till att fönstren inte är nerrullade så att katten kan hoppa ut.

Kontaktinformation till veterinärer

I dagens värld med mobiltelefoner kan detta vara något du kan få tag i på plats, men om du kommer till ett område utan bra mottagning vill du kunna kontakta en veterinär om något skulle hända din katt. Det är en bra idé att ha kontaktinformationen till din vanliga veterinär med dig så att du kan ringa och meddela dem, men du bör också göra lite efterforskningar i förväg för att hitta en veterinär på din semesterort. Detta gör livet så mycket mindre stressigt än att försöka hitta en bra veterinär efter att något har hänt din katt.

Flera katter

Om du har flera katter som du planerar att ta med dig är det bäst att ha separata transportburar till dem, även om de är vana vid att vara tillsammans. Detta kommer, som sagt, hjälpa dem att vara säkra om ni råkar ut för en olycka. Det kan också förhindra att de blir trötta på varandra om de hela tiden måste klättra över varandra för att hitta en bekväm ställning.

Genom att använda en checklista för att resa med katt när du ska förbereda er resa kan du se till att du inte glömmer något som håller din katt glad och frisk.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien är författare, mamma och kattägare sedan länge, med två Russian Blue-katter som styr och ställer hemma. Hennes texter hittar du på Care.com, What to Expect och Fit Pregnancy där hon skriver om husdjur, graviditet och familjeliv. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter @brovelliobrien.

Relaterade artiklar

 • Katt och spädbarn

  Hur kommer din katt att reagera till en nykomling i huset och hur kan du försäkra dig om att din katt och ditt spädbarn kommer överens? Veterinären och beteendevetaren Francesca Riccomini ger råd om hur du förbereder din katt på tillökning.
 • Träffa huskamraterna

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Att flytta med din katt

  Om det finns något stressigare än att flytta, så är det att flytta med din katt. Men genom noggrann planering kan det gå problemfritt.
 • Håll din kattunge nära hemmet

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet

Relaterade produkter