Resa med din hund

TransportationOm du planerar att resa utomlands med din hund eller katt bör du först tala med en veterinär. Särskilt på varma platser* kan djuret riskera att få vissa sjukdomar som är mindre vanliga i svalare klimat. Du kan även behöva ett hälsointyg och/eller vaccinationer för ditt husdjur

Att resa med din hund kan vara väldigt roligt om du förbereder allt noga. Men, med dålig planering kan hela upplevelsen bli stressfylld för både dig och din hund. När du har bestämt att din hund skall åka iväg tillsammans med dig, det första du behöver göra är att köpa ett halsband med din nuvarande kontaktuppgifter väl synligt och låta hunden ha detta halsband på sig under hela resan. Din hund är säkert märkt med antingen ett microchip eller en tatuering i örat, men det är enklare för alla om uppgifterna finns lätt tillgängliga på halsbandet under semestern.
Innan avresa kan din hund dra fördel av att få lite basträning så att han kan sköta sig ordentligt under resan -vilket underlättar för både hunden och dig. Sedan är det dags att börja planera transportmedel, vad du skall ta med dig och vart du skall bo, eftersom inte alla hotell osv tar emot hundar!

Att resa med bil

Bil är normalt sett det bästa och vanligaste resesättet om man reser med hund, och troligen har din hund redan viss vana av att åka bil från veterinärbesök eller andra resor. Det är dock så att vissa hundar lider av åksjuka som kan visa sig på flera sätt med hässjande, flåsande, salivering eller illamående, så det krävs att du gör resan så bra som möjligt för hunden. När du tränar inför den "riktiga resan" är det därför viktigt att du varierar destination. Till exempel, om hunden bara åker bil när det är dags att åka till veterinären kanske den associerar bilåkandet med veterinärbesök -och det är ju inte alla hundar som älskar veterinärbesök. Så, variera destination genom att åka till stranden, parken eller djuraffären för att få en smaskig godbit och till slut kan även den hund som tidigare varit avogt inställd till bilåkande bli en hund som med svansviftningar hoppar in i detta färdmedel och ser fram emot att resa! 
Om din hund är rastlös och har svårt att komma till ro i bilen, så kan det vara så att långa bilfärder inte är att rekommendera för just er. Hos veterinären kan du få hjälp med recept på åksjuketabletter om så skulle bli nödvändigt. Om din hund däremot tycker om att resa längre stunder, kom ihåg att hundar, precis som människor, behöver sträcka på benen då och då och även uträtta sina behov. Stanna därför i alla fall var 3-4 timma ungefär och om du har en hund som brukar bli lite rastlös varannan timma, stanna då lite oftare så att den slipper uppleva denna rastlöshet.

Vad du behöver ha med dig

Här är en liten lista av saker som du kanske vill packa in i bilen för att ge dig och hunden lugn och ro:

  • Koppel
  • Hundbur eller säkerhetsbälte för hund
  • Vatten och skål
  • Mat
  • Godis
  • En leksak
  • Hundfilt eller en bädd
  • Påsar Mediciner (ev. åksjuketabletter)
  • Första hjälpen-utrustning
  • Din hunds stamtavla och/eller vaccinationsintyg Pälsvårdsutrustning

Det är också bra att göra en lista över tillgängliga (och öppna!) veterinärkliniker och djursjukhus längs med eran rutt, för att vara på den säkra sidan i det fall din hund behöver professionell hjälp av någon anledning.

Att resa med flyg

Generellt sett är flygresor inte idealiskt för hundar. Detta även om vissa flygbolag kanske tillåter att du tar med din hund i en hundbur ombord på planet, om den är så liten att den får plats på golvet under sätet framför dig, som handbaggage. Stora hundar är inte så lyckligt lottade och måste därför resa som baggage-gods.

Att bo på hotell

Att planera och göra research om hotellen du har tänkt att stanna på under er resa är riktigt viktigt om du reser med hund. Vissa hotell välkomnar hundar och har speciella erbjudanden för din fyrfota vän. Många hotell tar ut en extra avgift, vissa redan vid incheckningen, när man reser med hund som sällskap. Andra hotell tar inte emot hundar alls.

Att bo på bed and breakfast

B&B som tar emot hundar finns, även om många inte gör det. Håll utkik efter dessa ställen som kan vara både prisvärda och trevliga för dig och din hund.

Camping

Återigen. Det är inte alla campingplatser som tar emot hundar så var noga med att kontrollera detta innan du bokar in er. Campinglivet är ett utmärkt sätt att spendera tid med din hund med allt vad det innebär, så se till att göra det mesta möjliga av det! Vissa campingplatser har särskilda hundbad och hundduschar vilket kan komma väl till pass efter lek och aktivitet.

*Att resa till (sub)tropiska områden, t.ex. kring Medelhavet, medför vissa risker att drabbas av sjukdomar.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel