Resa med din hund

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

TransportationOm du planerar att resa utomlands med din hund eller katt bör du först tala med en veterinär. Särskilt på varma platser* kan din fyrbenta vän riskera att få vissa sjukdomar som är mindre vanliga i svalare klimat. Du kan även behöva ett hälsointyg och/eller vaccinationer för din hund eller katt.

Att resa med sin hund kan vara väldigt roligt om du förbereder allt noga. Men med dålig planering kan tyvärr hela upplevelsen bli stressfylld för både dig och din hund. Det första du behöver görna när du har bestämt dig för att åka iväg med din hund är att köpa ett halsband med dina nuvarande kontaktuppgifter väl synligt och låta hunden ha detta halsband på sig under hela resan. Din hund är säkert märkt med antingen ett microchip eller en tatuering i örat, men det är enklare för alla om uppgifterna finns lätt tillgängliga på halsbandet under semestern.

Innan avresa kan din hund dra fördel av att få lite basträning så att han kan sköta sig ordentligt under resan - vilket underlättar för både hunden och dig. Sedan är det dags att börja planera transportmedel, vad du ska ta med dig och var du ska bo. Kom ihåg att alla hotell osv inte tar emot hundar!

Att resa med bil

Bil är normalt sett det bästa och vanligaste resesättet om man reser med hund, och troligen har din hund redan viss vana av att åka bil från veterinärbesök eller andra resor. Det är dock så att vissa hundar lider av åksjuka som kan visa sig på flera sätt med hässjande, flåsande, salivering eller illamående, så det krävs att du gör resan så bra som möjligt för hunden. När du tränar inför den "riktiga resan" är det därför viktigt att du varierar destination. Till exempel, om hunden bara åker bil när det är dags att åka till veterinären kanske den associerar bilåkandet med veterinärbesök - och det är ju inte alla hundar som älskar veterinärbesök. Så variera gärna destination genom att åka till stranden, parken eller djuraffären för att få en smaskig godbit, och till slut kan även den hund som tidigare varit avogt inställd till bilåkande bli en hund som med svansviftningar hoppar in i detta färdmedel och ser fram emot att resa!

Om din hund är rastlös och har svårt att komma till ro i bilen, så kan det vara så att långa bilfärder inte är att rekommendera för just er. Hos veterinären kan du få hjälp med recept på åksjuketabletter om det skulle bli nödvändigt. Om din hund däremot tycker om att resa längre stunder, kom ihåg att hundar, precis som människor, behöver sträcka på benen då och då och även uträtta sina behov. Stanna därför i alla fall var 3-4 timme ungefär och om du har en hund som brukar bli lite rastlös varannan timme, stanna då lite oftare så att den slipper uppleva denna rastlöshet.

Vad du behöver ha med dig

Här är en liten lista av saker som du kanske vill packa in i bilen för att ge dig och hunden lugn och ro:

 • Koppel
 • Hundbur eller säkerhetsbälte för hund
 • Vatten och skål
 • Mat
 • Godis
 • En leksak
 • Hundfilt eller en bädd
 • Påsar med mediciner (ev. åksjuketabletter)
 • Första hjälpen-utrustning
 • Din hunds stamtavla och/eller vaccinationsintyg
 • Pälsvårdsutrustning

Det är också bra att göra en lista över tillgängliga (och öppna!) veterinärkliniker och djursjukhus längs med er rutt, för att vara på den säkra sidan i det fall din hund behöver professionell hjälp av någon anledning.

Att resa med flyg

Generellt sett är flygresor inte idealiskt för hundar. Detta även om vissa flygbolag kanske tillåter att du tar med din hund i en hundbur ombord på planet, om den är så liten att den får plats på golvet under sätet framför dig, som handbaggage. Stora hundar är inte så lyckligt lottade och måste därför resa som baggage-gods.

Att bo på hotell

Att planera och göra research om hotellen du har tänkt att stanna på under er resa är riktigt viktigt när du reser med hund. Vissa hotell välkomnar hundar och har speciella erbjudanden för din fyrbenta vän. Många hotell tar ut en extra avgift, vissa redan vid incheckningen, när man reser med hund som sällskap. Andra hotell tar inte emot hundar alls.

Att bo på bed and breakfast

Det finns en del B&B som tar emot hundar, men tyvärr gör många inte det.. Håll utkik efter dessa ställen som kan vara både prisvärda och trevliga för dig och din hund.

Camping

Återigen,det är inte alla campingplatser som tar emot hundar så var noga med att kontrollera detta innan du bokar in er. Campinglivet är annars ett utmärkt sätt att spendera tid med din hund med allt vad det innebär, så se till att göra det mesta möjliga utav det! Vissa campingplatser har särskilda hundbad och hundduschar vilket kan komma väl till pass efter lek och aktivitet.

*Att resa till (sub)tropiska områden, t.ex. kring Medelhavet, medför vissa risker att drabbas av sjukdomar.

Relaterade artiklar

 • Håll din valp frisk

  Du är den person som bäst kan se till att din valp håller sig frisk och pigg.
 • Hitta och avlägsna loppor på hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningstecken, symtom och behandlingar för säsongsbundna hundallergier och klåda från fästingar, loppor och andra irriterande parasiter!
 • Sköt om din valp

  Dogs running Alla valpar ska borstas dagligen, och inte bara för att förbättra hudens och pälsens skick.
 • Hundar som är rädda för åskan

  Dogs running Rädsla för åskan är en vanlig fobi hos hundar. Det visar sig ofta genom att den gömmer sig, gnäller, skäller, skrapar med tassen eller urinerar. Ingen vet med säkerhet varför en hund är rädd för åskan.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>