Hundar som kanar fram på rumpan – känn igen tecken på analkörtelproblem

Publicerad av Chrissie Klinger
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du har sett hur hunden gnuggar rumpan mot din favoritmatta och nu undrar du varför den gör så och hur du kan få den att sluta. Oavsett om du läser detta för att hunden drar sig fram på rumpan eller om den ägnar sig åt överdrivet slickande av den bakre regionen så behöver du ägna lite uppmärksamhet åt hundens analkörtlar. Det är förmodligen den sista delen av hundens anatomi som du har lust att ägna uppmärksamhet åt, men faktum är att problem med analkörtlarna är ganska vanligt hos hundar och ofta yttrar sig genom att hunden drar sig fram på rumpan.

Hundens analkörtlar

Två hundar tittar ner i vattnet från bryggan
På hundens bakdel sitter det två små säckar på insidan av ändtarmen, en på varje sida inom muskelväggen, enligt The Spruce. Dessa säckar fylls gradvis med sekret från talgkörtlarna – samma körtlar som finns i slutet av hårsäckarna och som gör att otvättat hår blir fett – som finns inuti varje säck.

Den enda verkliga funktion som dessa analkörtlar verkar ha är att tjäna som kommunikationsmedel: det är dem hundarna nosar på när de säger hej till varandra. De avger också en doft när hunden bajsar och kan göra det lättare för hunden att göra sig av med avföring. När de fungerar som de ska töms analsäckarna när hunden uträttar sina behov.

Problem med analkörtlarna hos hundar

Tyvärr fungerar inte alltid saker som de ska. Mjuk eller liten avföring ger inte tillräckligt tryck för att tömma säckarna. Om säckarna fylls tills de blir obekväma kommer din valp att dra sig fram på golvet för att lindra det. När detta händer har körtlarna blivit vad vi kallar impakterade, säger Preventive Vet.

Impakterade analsäckar är obekvämt för hunden, och om man ignorerar dem kan de bli infekterade och orsaka varbildning, vilket kräver behandling med antibiotika. Om de varfyllda körtlarna brister kan det krävas operation för att reparera dem och hunden kan också behöva smärtlindring för att underlätta återhämtning.

Tömma analkörtlarna

När problem med analkörtlarna börjar utvecklas hos hundar kan åtgärder behöva vidtas för att besvären ska lindras. Drabbade analkörtlar behöver tömmas manuellt, vilket kan göras av en veterinär eller en veterinärsjuksköterska – hundtrim kanske också utför detta som rutin vid klippning, men vid minsta tveksamhet ska du i första hand vända dig till veterinären.

Att tömma hundens analkörtlar manuellt innebär vanligen att föra in ett handskbeklätt finger i ändtarmen och varsamt trycka på körteln för att tömma ut innehållet. Om drabbade analkörtlar blir ett återkommande problem kan manuell tömning behöva göras regelbundet. Du kan utföra detta på din hund hemma, men det är bäst att du låter ett proffs lära dig hur man ska göra innan du försöker själv. En hund som blir skrämd eller känner sig obekväm kan bitas eller fly undan. Att uppgiften kan upplevas osmaklig kan också övertyga dig om att det är bäst att låta proffsen göra det här jobbet.

Vad orsakar problem med analkörtlarna hos hundar?

En Jack Russel-terrier som sitter och blickar ut över floden, med suddiga människor i bakgrunden.Dåliga tarmrörelser kan bidra till att analkörtlarna blir impakterade, enligt Petfinder. Förstoppning och diarré kan ge avföring som inte klarar uppgiften att tömma analsäckarna. Medfödda missbildningar hos analsäckarna kan också vara en orsak. Preventive Vet tillägger att kroniska hudproblem, inklusive svampinfektioner, hud- eller foderallergi eller angrepp av hudkvalster kan öka sannolikheten för att hunden utvecklar kroniska problem med analkörtlarna.

Andra bidragande faktorer inkluderar låg sköldkörtelfunktion och övervikt. Och även om det inte är lika vanligt kan en tumör vara orsaken. Det är också möjligt att onödig tömning av analkörtlarna, som ibland sker rutinmässigt av hundtrimmare, kan leda till ärrbildning som medför att körtlarna inte längre klarar av att tömma sig själva. Om detta gäller för din hund bör du prata med hundtrimmet och se till att valpens analkörtlar inte töms i onödan vid varje besök eftersom det kan göra mer skada än nytta.

Tecken på impakterade eller infekterade analkörtlar

Att hunden drar sig fram på rumpan kan vara ett möjligt symtom på problem med analkörtlarna, men det kan också bero på andra saker, som parasiter eller matsmältningsproblem. Eller har kanske hunden bara en rumpa som kliar. En hund med impakterade analkörtlar drar sig fram på rumpan mer än en eller ett par gånger och slickar sig ofta i baken Rodnad eller svullnad runt ändtarmsöppningen är ett tecken på att körtlarna har blivit infekterade, likaså om det är blod eller var i hundens avföring eller på en matta den har åkt kana på.

När du bör gå till veterinären

Om du misstänker att din hund kan ha impakterade analkörtlar bör du kontakta veterinären för att avgöra om hunden bör undersökas. Om du upptäcker rodnad eller svullnad, eller om huden runt hundens rumpa börjar se ut som en finne som börjar mogna är körteln troligen infekterad eller innehåller var och en veterinär bör titta på det så snart som möjligt. En körtel som spruckit är akut och måste behandlas omedelbart för att minimera skadan för hunden och lindra smärtan.

Du bör också prata med din veterinär om inpaketerade analkörtlar är ett återkommande problem för att determinera om det kan vara en underliggande sjukdom som ska vårdas som tumör eller tyroidit.

Hjälpa hunden

Här är några åtgärder du kan vidta för att förebygga eller minska uppkomsten av impakterade analkörtlar hos din valp:

 • Se till att hunden får tillräckligt med fibrer i sin mat så att den producerar sund avföring. Prata med veterinären om att ge hunden en kost som är gjord för sund matsmältning och rätt avföringskonsistens.
 • Om hunden är överviktig fråga veterinären om hur du ska göra för att hjälpa hunden att nå och bibehålla en hälsosam vikt.
 • Samarbeta med veterinären för att identifiera och behandla eller hantera alla potentiella underliggande orsaker, såsom foderallergi eller foderintolerans.
 • Om veterinären godkänner det kan du komplettera hundens kost med fiskolja, som Preventive Vet noterar har antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att minska irritationen kring de impakterade körtlarna, eller kan veterinären rekommendera ett foder berikat med fiskolja.
 • Återigen, kontrollera med hundtrimmet för att se till att valpens analkörtlar inte töms i onödan.

Det är inte trevligt att prata om, men problem med analkörtlarna är så vanligt att det lönar sig att vara vaksam och uppmärksam på det. Så nästa gång du ser att hunden kanar på rumpan eller slickar sig där bör du vara uppmärksam på vad som pågår där bak. Hunden kan kanske inte tacka dig med ord, men den kommer ändå att uppskatta den lindring du kan ge den.

Contributor Bio

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger är pedagog, författare och mor till två barn, tre hundar och tre katter. Hon uppskattar och lever ett aktivt och miljövänligt liv.

Relaterade artiklar

 • Hur foderallergier kan påverka din hund

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, symtom och behandling av foderintolerans och foderallergier hos hundar och hur din hund kan påverkas.
 • Hudproblem hos hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningstecken, symptom och behandlingar av allergisk eksem (dermatit) och andra hudåkommor hos hundar.
 • Är din hund i bra form?

  Dogs running Hur vet du om din hund är överviktig? Veterinären kommer att väga din hund vid de regelbundna kontrollerna. Mellan kontrollerna ska du lägga händerna på revbenen, är det svårt eller rent av omöjligt att känna dem? Om så är fallet är din hund sannolikt överviktig.
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.

Relaterade produkter