Tips gällande träning av din katts disciplin

Published by
min read

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du älskar din katt. Det gör du verkligen. Däremot kan din pälsklädda vän verkligen vara kaxig och möjligtvis våldsam. Du behöver lära dig hur du, på rätt sätt, lär din katt vad som är rätt och fel, men det är inte lätt att veta var du ska börja. Effektiv träning av en katt kan mycket väl innehålla många felsteg då djur, precis som människor, är olika varandra. Medan en specifik katt kan reagera positivt på en specifik stil av disciplin, kan samma stil leda till värre beteende hos en annan katt. Dessutom finns det vissa metoder som du definitivt inte bör pröva när du tränar din katt.

Sanningen är att det är svårt att veta hur du ska disciplinera en katt om du inte har gjort det tidigare, eller om dina tidigare katter verkade lära sig instinktivt. För att du ska kunna börja på rätt sätt så är det viktigt att du känner till ”do’s and don’ts” gällande katträning i hemmet. När din katt väl förstår vilket beteende som är passande, så kommer det att finnas mindre behov för att korrigera beteendet. Katter är trots allt väldigt smarta.

”Don’ts” gällande kattdisciplin

Jämför inte din katt med din hund: Om du redan har tränat en hund kanske du tänker att din katt kan tränas på liknande sätt. Detta stämmer inte. Hundar och katter är väldigt olika djur och de lär sig inte beteende på samma sätt. Medan din hund kan delta i träningsprocessen genom att uppmärksamma dina kommandon, så kommer inte din katt att lyssna när du ber den att sitta eller stanna. Att ha kännedom gällande att du måste behandla din katt annorlunda än en hund är den första framgången för er bägge.

Använd inte fysiska medel i din disciplin: Att träna ett djur kan vara väldigt frustrerande när ni lär er tillsammans men det borde vara en självklarhet att aldrig göra illa din katt i er träning. Katter är redan intoleranta gentemot mänskliga typer av bestraffning men att göra illa din katt kommer bara att söndra er speciella relation. Håll aldrig nere, skaka eller slå din katt. Detta kan bara göra saken värre och leda till att hon blir våldsam tillbaka eller drar sig undan. Dessutom så associerar inte katter våld med dåligt beteende, så att använda fysiska medel mot henne kommer inte få beteendet att försvinna. Om träningen av ditt djur blir för mycket för dig så kalla in förstärkning i familjemedlemmar eller en professionell tränare.

Skrik inte: Du och din katt talar redan olika språk, så lura dig inte och tro att hon kommer förstå dig bättre för att du höjer rösten. Självfallet kan katten förstå att något är annorlunda när volymen går upp men att skrika kommer snarare skrämma henne eller sätta för mycket fokus på negativt beteende. Att skrika på din katt kan även få din katt att känna sig stressad och orolig, vilket kan leda till ännu mer negativa beteenden.

Tryck inte ner kattens nos i en olycka: Det enda du kommer lyckas göra med detta är att reta upp henne. Du kommer inte få reda på hennes motiv till att inte använda kattlådan och hon kommer inte lova att aldrig göra det igen. Genom att göra detta kan du snarare ge mer uppmärksamhet till brottsplatsen och uppmana din katt att det är okej för henne att uträtta sina behov var hon vill. Det bästa du kan göra är att helt enkelt städa upp och fortsätta att jobba på kattlådeträningen.

Tillåt inte lekar som inte är okej: Du kanske tror att din söta lilla kattunge inte vet bättre när hon klöser eller biter dina fingrar när ni leker. Dock så vet du att detta beteende inte är något du vill att en äldre katt ska hålla på med. Med ett nytt djur i hemmet så är det upp till dig att tidigt kommunicera beteendeförväntningarna. Om din katt börjar klösa eller bita under lektid – även oskyldigt – så sluta lek omedelbart så att din kattunge förstår vad som är och vad som inte är tillåtet. Detta är framförallt viktigt gällande lek med barn. Om du låter din katt nafsa när ni leker, kommer hon att tro att det är okej att göra likadant med barn. Detta kan leda till att barnen blir rädda för katter, något som inte är önskvärt.

Använd inte någon sprayflaska: Det finns en gammal myt om att användandet av en sprayflaska kommer omvandla kattens beteende. Sanningen är dock att hon antagligen inte kommer associera sprayningen med inte önskvärt beteende. Hon kommer troligen sluta göra vad hon håller på med för stunden och springa iväg för att slippa sprutet men utan att förstå att detta är kopplat till hennes beteende. Denna metod kan även leda till att din katt drar sig undan vid synen av en sprayflaska, något du inte vill uppnå.

Saker du bör göra

Belöna önskvärt beteende: Katter lär sig inte från bestraffning. Istället, genom att berömma dem och ge dem hälsosamma godbitar kan du lära dem att känna igen när de gör något bra. Se till att du belönar katten när hon påvisar beteendet så att hon kan koppla ihop vad hon gör med vad hon får.

Avsluta omedelbart vid dåliga beteenden: Din katträning behöver inte alltid vara aktiv. Att skifta din uppmärksamhet till något annat är bland det mest effektiva du kan göra för att få ditt meddelande levererat och förhindra dåligt beteende som bitande, tuggande och påhoppande. Att skifta hennes uppmärksamhet är även det ett bra sätt att visa på rätt beteende. Till exempel , om din katt klöser på soffan, flytta henne till en klösleksak.

Ta din katts hälsa i beaktning: Uträttar din katt sina naturbehov på någon annan plats än i kattlådan? Medan kattungar behöver tid för att lära sig var de ska gå, så bör äldre katter veta detta. Om din katt plötsligt börjar urinera på andra ställen i hemmet så ta henne till veterinären. Denna förändring i beteendet kan vara orsakad av en hälsoförändring och din veterinär kommer kunna fastställa om din katt mår som den ska. Du vill ju inte bestraffa din katt för något hon inte kan kontrollera. Samarbeta med din veterinär för att komma underfund med orsaken till olyckorna. Om det är hälsorelaterat kan de ge dig alternativ för att få din katt tillbaka på sina fötter – om det är kopplat till beteende så kan de ge dig ytterligare tips på korrigering av beteendet baserat på tidigare interaktioner med din katt.

Förändra miljö och omgivning: Om du försöker få din katt att sluta klösa på din lädersoffa eller hoppa upp på borden, så kan du ändra i miljön för att få henne att sluta. Till exempel kan du lägga en kakplåt på bordskanten som faller till golvet när din katt hoppar upp. En mjuk, silkeslen filt på lädersoffan kan vara ett enkelt sätt då katten glider av soffan när börjar klättra på soffkuddarna. Gör aldrig förändringar som kan skada henne, det finns många kattsäkra tips och metoder på internet som kan hjälpa dig att hitta sätt att förändra din katts beteende.

Det viktigaste tipset att komma ihåg är att spendera mycket tid & engagera dig med henne samt belöna hennes önskvärda beteende. Medan din katt mycket väl kan vara självständig så vill hon fortfarande ha en kärleksfull relation med dig.

Contributor Bio

Erin Ollila

Erin Ollila tror på ordens kraft och hur ett meddelande kan informera, och till och med förändra, dess avsedda publik. Hennes artiklar hittas både online och på tryckta medier, och inkluderar intervjuer, blogginlägg och kreativ facklitteratur. Erin är en nörd för SEO och allt inom sociala medier. Hon tog examen från Fairfield University med en M.F.A. i kreativt skrivande. Nå ut till henne på Twitter @ReinventingErin eller lär dig mer om henne på http://erinollila.com.

Related Articles

 • Katt och spädbarn

  Hur kommer din katt att reagera till en nykomling i huset och hur kan du försäkra dig om att din katt och ditt spädbarn kommer överens? Veterinären och beteendevetaren Francesca Riccomini ger råd om hur du förbereder din katt på tillökning.
 • Träffa huskamraterna

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Att flytta med din katt

  Om det finns något stressigare än att flytta, så är det att flytta med din katt. Men genom noggrann planering kan det gå problemfritt.
 • Håll din kattunge nära hemmet

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet

Related products