Kan katter ha Downs syndrom?

Publicerad av Dr. Patty Khuly
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kan katter ha Downs syndrom? Veterinärer får den här frågan oftare än man kan tro. Frågan brukar komma när katten ser annorlunda ut och beter sig annorlunda, på ett sätt som skulle kunna tyda på Downs syndrom.

Katter med ovanliga ansiktsdrag och vissa ovanliga beteenden har blivit populära på sociala medier. Ett antal djurägare har skapat konton på sociala medier åt sina ”Down syndrom-katter” och har därigenom främjat tron att Downs syndrom kan förekomma hos katter.

Kan katter ha Downs syndrom?

Trots vad som ryktas på internet har inte katter Downs syndrom. Faktum är att de inte kan ha det.

Först lite om Downs syndrom: Det är ett syndrom som drabbar 1 av 700 spädbarn som föds i USA varje år. Det uppstår när fostrets genetiska material kopieras på ett felaktigt sätt, vilket leder till en extra kromosom 21 (eller partiell kromosom 21). Tillståndet kallas trisomi 21.

Kort sagt organiserar kromosomerna DNA i varje cell i knippen, vilket hjälper cellerna att föra detta genetiska material vidare när de delar sig. En extra kromosom 21 (eller partiell kromosom 21) orsakar en mängd medfödda missbildningar som ger människor med Downs syndrom deras speciella fysiska särdrag.

Enligt National Down Syndrome Society, tenderar människor med Downs syndrom att dela några eller alla följande egenskaper:

 • Låg muskelstyrka
 • Kortväxthet
 • Sned ögonform
 • Ett enda, djupt veck över mitten på handflatan

Det är viktigt att notera att inte alla människor med Downs syndrom ser likadana ut.

Varför Downs Syndrom inte finns hos katter

Människor har 23 kromosomer. Katter har 19. Därför är det helt klart omöjligt för katter att ha en extra kromosom 21. Men det betyder inte att katter inte ibland kan ha extra kromosomer.

Faktum är att en forskningsrapport från 1975 i American Journal of Veterinary Research identifierade en ovanlig kromosomavvikelse hos hankatter som möjliggör en extra kromosom, vilket leder till ett tillstånd som liknar Klinefelter syndrome hos människor. Dessa katter kan vara särskilt värda att nämna eftersom den extra kromosomen innehåller genetiskt material som påverkar färgen på deras päls. Tillståndet får dessa hankatter att bli trefärgade (”calico” eller ”sköldpadda”), ett färgmönster man vanligen bara ser hos honkatter.

Avvikelser som kan likna avvikelser som förekommer vid hos Downs syndrom

På Instagram har det förekommit några speciellt noterbara katter vilka blev sensationer på internet efter att deras ägare påstått att katternas ovanliga utseende skulle bero på en extra kromosom. Det är dock oklart om dessa påståenden om kromosomavvikelser någonsin har verifierats via genetisk testning.

Trots de tvivelaktiga påståendena och den biologiska verkligheten har ”Downs syndrom hos katt” blivit en populär term. Det är dock viktigt att notera att veterinärer inte erkänner Downs syndrom hos katt som ett veterinärmedicinskt tillstånd och dessutom inte förespråkar att mänskliga tillstånd överförs på djur baserat på fysiskt utseende eller beteende. Att göra det kan ses som bristande respekt för människor som lever med de här tillstånden.

Det finns dock vissa fysiska och beteenderelaterade drag som kan få välmenande människor att felaktigt tilldela katter mänskliga sjukdomar. En så kallad ”katt med Downs syndrom” uppvisar vanligen vissa särskilda egenskaper, inklusive:

 • Bred näsa
 • Snedställda ögon (som kan sitta brett isär)
 • Små eller annorlunda öron
 • Låg muskelstyrka
 • Svårigheter att gå
 • Svårighet med exkretion (urinering eller tarmtömning)
 • Hörsel- eller synnedsättning
 • Hjärtproblem

Katter med fysiska och beteenderelaterade avvikelser

De fysiska dragen och beteenderelaterade avvikelserna hos så kallade ”Downs syndrom-katter” är tecken på andra tillstånd, som inte ens behöver vara av genetiskt ursprung.

Beteende och utseende hos dessa katter kan bero på en stor mängd problem, inklusive infektioner, neurologiska sjukdomar, medfödda missbildningar och även trauma. Katter som smittats av kattpest i livmodern kan utveckla flera av de relevanta fysiska och beteenderelaterade avvikelserna. Vissa katter har dessutom cerebellär hypoplasi, ett tillstånd som kan orsaka vissa av beteendena och särdragen hos dessa ”Downs syndrom-katter”.

Katter vars mödrar exponerats för vissa toxiner kan få diverse medfödda missbildningar som påverkar ansiktsformen och nervsystemet. Trauma mot huvudet och ansiktet, särskilt i mycket låg ålder, kan dessutom orsaka permanent neurologisk skada och ansiktsskador som kan tolkas som de funnits där ända sedan födseln.

Förväntningar på katter med särskilda behov

Om din katt uppvisar beteenderelaterade och fysiska avvikelser kan den vara vad som brukar kallas en ”katt med särskilda behov”. Katter med särskilda behov uppvisar ofta många egenskaper som för en lekman kan likna de som kopplas till Downs syndrom, även om katter inte kan utveckla detta tillstånd.

Katter med särskilda behov kräver särskild omvårdnad. Deras ägare måste vara extra noga med att skydda dem från faror som till exempel simbassänger och trappor, samt från rovdjur och andra faror som de är mer än vanligt sårbara för. De kan behöva hjälp med att utföra grundläggande funktioner (tvätta sig, äta och dricka) eller klara sig i livet med syn- eller hörselnedsättning.

Oavsett vad du gör bör du se till att ha en veterinär på din sida. Alla som har en katt med behov av särskild omvårdnad bör ta reda på utbudet av tillgänglig sjukvård.

Contributor Bio

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly har tagit examen med högsta betyg vid Wellesley College och University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Hon fick sin MBA från The Wharton School of Business som en del av det prestigefyllda VMD/MBA-programmet med dubbla examina. Hon är nu stolt ägare av Sunset Animal Clinic i Miami, Florida. Men det är inte allt. Dr Khuly älskar att läsa, stickar flitigt, utövar hot yoga, är musiknörd, kämpar med löpträningen och är en outtröttlig matälskare. Hon bor i South Miami med tre hundar, oräkneliga katter, två getter som hon har räddat och en festlig flock hönor.

Relaterade artiklar

 • Kan katter se i mörker?  

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Hantera hårbollar

  Nästan alla kattägare har sett en hårboll eller hört det obehagliga ljud deras katter ger ifrån sig när de försöker hosta upp dem.
 • Går din katt upp i vikt?

  Cat playing with ownerw Lär dig mer om varningstecken, symtom och behandlingar för fetma och viktkontroll hos katter och de tillstånd som påverkar din katt.
 • Dräktighet hos katter

  154502253 Om du inte planerar att föda upp kattungar så är det bäst att förhindra oönskade dräktigheter genom sterilisering. Dräktiga katter är en spännande upplevelse och om du tagit det stora beslutet att låta din katt få kattungar så väntar ett äventyr!

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten with Tuna är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Light Adult with Tuna bidrar till att bevara idealvikten. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och höga nivåer L-karnitin som hjälper till att omvandla fett till energi. Lämpligt för daglig utfodring.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar till att bevara funktionen hos njurar och vitala organ. Sammansatt av kliniskt bevisade antioxidanter, omega 3-fettsyror och minskad fosfor.