Torr hud hos valpar: Tecken, orsaker och behandlingar

minuters läsning

En gul labradorvalp sitter med sin ägare med tungan utsträckt och med ett glatt ansiktsuttryck

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Att få hem en valp till familjen är en spännande tid för alla, men det kan också innebära nya erfarenheter och bekymmer för djurägare. Har du till exempel märkt att din valp verkar ha torr hud eller fjällande fläckar som ser ut som mjäll? Detta kan vara särskilt märkbart om din valp har en mörk färg, eller om du ser flagorna där den har legat på en mörk bädd.

Tecken på torr hud hos valpar

Med alla nykomlingar har vi en tendens att vara extra lyhörda och vaksamma på minsta lilla problem. Detta är utmärkt eftersom de mest observanta hundägarna är de som upptäcker när saker och ting inte står rätt till i ett tidigt skede och kan ligga steget före när det gäller behandling.

Som du kanske förstår är det mest uppenbara tecknet på torr hud hos valpar vad som ser ut som mjäll i pälsen. Det är en bra idé att vänja valpen vid att man tar i den försiktigt redan från tidig ålder. På så sätt kan du stryka med händerna över kroppen, sära på pälsen på några ställen och kontrollera huden några gånger i veckan. Du kan också vänja valpen vid att du tar hand om den på andra sätt, t.ex. genom att torka tassarna eller kontrollera öron och tänder. Om du gör detta från tidig ålder, och på ett positivt sätt med belöningar, kan det verkligen vara fördelaktigt senare i livet och det kommer också att underlätta vid undersökningar hos veterinären.

Hos vissa valpar med kort eller mörk päls kan mjällbildning vara mycket tydlig. Det är dock nödvändigt att ta som vana att undersöka huden på medel- och långhåriga hundar, eller hundar som har en mycket ljus färg.

Du kan hitta en ansamling av flagor på vissa ställen mer än på andra, som på halsen eller nära svansroten. Det kan bero på att det är de ställen som är svårast att nå när valpen gör sig ren.

Du kanske också märker att din valp kliar sig mer än vad du förväntade dig. Det beror på att en ansamling av torr hud kan vara ganska irriterande och orsaka klåda.

Orsaker till torr hud hos valpar och vad man kan göra åt det

Det finns två huvudorsaker till att din valp kan ha torr hud:

  1. Det är normalt för valpar. Valpar har ofta något torrare hud än fullvuxna hundar eftersom talgkörtlarna i deras hud fortfarande håller på att utvecklas. Det är dessa körtlar som utsöndrar naturliga oljor på huden och pälsen för att hålla dem återfuktade och friska. Om din valp inte kliar sig hela tiden och i övrigt verkar må bra, kan du prova att försiktigt borsta den några gånger i veckan. Detta hjälper till att avlägsna döda hudceller och stimulerar även körtlarna som producerar oljorna.

  2. Parasiter. Valpar kan drabbas av parasiter som kvalster, löss eller loppor från sin mamma och sin omgivning. Vissa parasiter orsakar intensiv klåda, och det upprepade kliandet orsakar den fjällande huden. En del parasiter, så kallade cheyletiella, ser ut som mjäll. Om du tittar noga kan du se att de rör på sig! Det är viktigt att observera att om en familjemedlem lider av kliande hud samtidigt som din valp, kan det vara en faktisk möjlighet att cheyletiella har spridits från valp till människa eller vice versa, så därför är bäst att kontakta en veterinär och även uppsöka läkare.

Att söka hjälp

Din valp kommer förhoppningsvis att gå regelbundet till veterinären för vägning, vaccinationer och så vidare. Om du inte är alltför orolig kan du bara ringa och be om en kontroll av huden vid ditt nästa inbokade besök. Om din valp verkar ha irriterad hud, kliar sig mycket eller tappar päls och har kala fläckar, eller sårskorpor är det definitivt läge för ett veterinärbesök.

Prata även med din veterinär om vad du ska ge din valp för foder när den flyttar hem till dig. Optimal näring är mycket viktigt under tillväxten och eftersom valpar är olika stora har de olika behov. Att växa är krävande och om näringen är undermålig är det ofta huden och pälsen som drabbas först. Om du redan från början ger valpen ett komplett och balanserat valpfoder av hög kvalitet får du och din valp en mycket bra start.

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA