Kattfoder utan spannmål: vad du behöver veta

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du kan gå till vilken matvaruaffär som helst och du ser allt fler konsumenter som står och läser ingrediensförteckningar för att kontrollera att deras mat är ”fri” från det ena eller det andra: glutenfritt, fettfritt, sockerfritt – listan blir längre varje dag. Nu när en del djurägare gör sitt bästa för att göra liknande val för sina älskade fyrbenta vänner har de här preferenserna utökats från våra middagsbord till foderskålarna.

Inte undra på att fodermarknaden har reagerat på samma sätt, med en mängd olika spannmålsfria kattfoderalternativ som dykt upp under de senaste åren. Men är spannmålsfritt foder för katter rätt alternativ för din favoritkisse? Tvärtom mot vad man kan läsa på internet (det vill säga precis vad som helst) kan spannmål faktiskt vara bra för din katt. Här är svaren på några av de vanligaste frågorna om spannmålsfritt kattfoder – och om du bör överväga det för din katt.

Vad är spannmålsfritt kattfoder?

Spannmålsfritt kattfoder är precis vad namnet beskriver – ett kattfoder tillverkat utan spannmål. Vanliga spannmål som finns i kattfoder inkluderar vete, majs, havre, korn och ris.

Woman playing with cat

De flesta katter behöver inte spannmålsfritt foder och katter som diagnosticerats med allergi mot något av våra spannmål är ovanligt. I en undersökning som publicerats i Veterinary Dermatology fann man att majs var en av de minst sannolika källorna till att utveckla en foderallergi hos katter. Av de 56 katterna i undersökningen med foderallergi stod majs för fyra fall av allergiproblem. Däremot hade 45 katter allergier kopplade till att de åt nötkött, mejeriprodukter och/eller fisk. Så hur kan du veta om din katt har foderallergi? Några möjliga tecken på foderallergi inkluderar:

  • Kliande 
  • Överdriven pälsvård 
  • Pälsavfall utöver det normala 
  • Kala fläckar 
  • Inflammerad hud 
  • Sår och skorpor 
  • Fukteksem

Katter kan få allergiska reaktioner mot pälsvårdsprodukter, foder och miljörelaterade ämnen som orsakar irritation, såsom pollen eller loppbett som är vanligare än foderallergi. Feline acne (svarthaka), kvalster, löss samt bakterie- och svampinfektioner på huden kan alla leda till liknande symtom som foderallergi hos katten. Du kan fastställa mer noggrant vilken typ av allergi som katten har genom att låta veterinären göra en grundlig undersökning, och om foder misstänks ligga bakom kan veterinären rekommendera ett elimineringstest, den gyllene standarden för att diagnosticera foderallergi, som kan hjälpa dig att fastställa orsaken till kattens obehag. Om det råder tveksamhet bör veterinären vara din första källa till att upptäcka om det föreligger allergi.

Two gray and white cats look up in anticipation.

Betyder spannmålsfritt också glutenfritt och lågt kolhydratinnehåll?

Över tre miljoner amerikaner har celiaki, en smärtsam sjukdom som kan hanteras genom en glutenfri kost. Men de goda nyheterna är att det inte finns några vetenskapliga bevis för att samma sjukdom drabbar katter. Så det är inte nödvändigt för katter att undvika gluten.

Många djurägare glömmer att tänka på att när man ersätter spannmål i spannmålsfria foder, använder man andra kolhydratrika ingredienser, såsom potatis, sötpotatis, tapoika, linser och ärtor. Faktum är att vissa spannmålsfria foder innehåller kolhydratnivåer som liknar eller till och med är högre än för kattfoder som innehåller spannmål – men kolhydrater gör inte hundar och katter feta. Ett stillasittande liv, kastrering, för mycket mat, godbitar från matbordet, för mycket fett och kalorier är riskfaktorer för övervikt snarare än kolhydrater. Kolhydrater från fullkorn bidrar till att din katt får en fullständig och balanserad kost – nyckeln till god hälsa.

Är spannmålsfritt kattfoder rikt på protein?

Protein är särskilt viktigt i kattfoder eftersom protein är den primära energikällan för katter, till skillnad från för många andra djur. Vad de flesta inte heller inser (57 procent av kattägarna, enligt en PetMD-undersökning) är att även om katter måste få en del av sitt protein från animaliska källor är deras matsmältningssystem också mycket bra på att smälta och ta upp näringsämnen ur högkvalitativa, växtbaserade ingredienser. Växtbaserade ingredienser kan vara en utmärkt källa till essentiella näringsämnen, protein, fett och kolhydrater. Genom att tillhandahålla lämpliga kolhydratkalorier går det att förhindra att kroppsproteiner, såsom muskler, bryts ner för att användas som energi.

Faktum är att ett foder som baseras på enbart kött som proteinkälla kan innehålla mer fosfor. Fosfor är visserligen ett essentiellt näringsämne, men det finns en koppling mellan foder som är rikt på fosfor och en försämring hos katter (och hundar) med befintlig kronisk njursjukdom. Grönsaker och spannmål är lågfosforhaltiga källor till essentiella aminosyror som katter behöver, vilka förser din katt med en proteinkälla den behöver för att hålla sig frisk.

Hur du hittar rätt foder för din katt

Läs på om de olika alternativ som finns tillgängliga för din katt, prata med veterinären och välj sedan ett högkvalitativt foder som uppfyller kattens alla näringsbehov (och som katten faktiskt tycker om att äta). Ditt arbete kommer att lägga grunden för din katts hälsa idag och långt in i framtiden.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter