Varför motion är viktigt för att hålla din katt frisk

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Bild på katt
Fetma och viktproblem är ett växande bekymmer (ursäkta ordvitsen) för både människor och djur. Man tror att omkring 40 % av alla katter i Europa är överviktiga eller feta. Vi vet också att tjocka kattungar tenderar att bli feta som fullvuxna och får svårare att gå ner i vikt, så att hålla din kattunge slank, aktiv och frisk har stora fördelar under resten av kattens liv.

En av de bästa och enklaste metoderna för att motverka viktrelaterade sjukdomar hos din katt är motion. Genom att introducera olika sätt att hålla katten aktiv ger du den inte bara ett längre liv, utan också ett lyckligare liv.

Kattungar som vistas utomhus

Ett par veckor efter den sista vaccinationen kan du börja låta kattungen vistas utomhus. Om du gör det behöver du inte oroa dig för att den inte får tillräckligt med motion. Den kommer instinktivt att börja ströva omkring, jaga, klättra och utforska i sin egen takt och får på så sätt motion på köpet.

Världen utanför är en skrämmande plats för en liten kattunge, så håll alltid uppsikt över den i början. Ju mindre de är när de får möjlighet att vistas utomhus, desto mer trevande kommer de att börja utforska och hålla sig i närheten av hemmet. Till att börja med kan du sitta i dörröppningen och invänta vad den gör. Tvinga den inte, låt kattungen använda sin naturliga nyfikenhet till att börja med, så kommer du att märka att självförtroendet snart växer. 

Innan du släpper ut din kattunge ska du ta en ordentlig titt i trädgården efter potentiella faror. Kattungar kan ta sig in i mycket små utrymmen. Att framöver skaffa en kattlucka ger katten den frihet som katter älskar. Du kan även välja en lucka som läser av kattens mikrochip för att stoppa oönskade inkräktare från att komma in i huset!

Kattungar som vistas inomhus

Katter älskar friheten att ströva omkring och utforska världen. Många katter som enbart lever inomhus, särskilt tillsammans med andra katter, kan bli frustrerade och stressade, och löper större risk att få beteendeproblem. Ta dig en ordentlig funderare på om din kattunge ska vistas endast inomhus och tala med veterinären om eventuella problem med detta. 

Om du väljer ett inomhusliv för din kattunge måste du arbeta mycket hårdare för att se till att den får utlopp för sina naturliga rovdjursinstinkter som att jaga, klättra och klösa, och se till att den får tillräckligt med stimulans. Din kattunge behöver också motion för att hålla sig i form och må bra. Lyckligtvis kan båda dessa behov tillgodoses genom lek. Alla katter älskar att leka, men för inomhuskatter är det en absolut nödvändighet.

De bästa lekarna och leksakerna uppmuntrar katten att smyga, hoppa, jaga och slå på föremål med tassarna på ett säkert sätt. De älskar leksaker som rör sig, så allt som hänger på ett snöre kommer sannolikt att bli en stor hit. Du kan också köpa mekaniska leksaker som de kan jaga efter. 

Din kattunge älskar att klättra och gömma sig, och du kan uppmuntra beteendet genom att köpa aktivitetsleksaker, tex ett katthus, eller skapa andra säkra platser att klättra på. Och glöm inte en klösbräda. Att klösa är ett viktigt beteende för katter, vilket hjälper dem att underhålla sina klor och markera sitt revir. Att använda en klösbräda stärker musklerna i kattungens skuldror och rygg, vilket kan skona dina möbler också!

Tänk på att katter är smarta och därför lätt blir uttråkade. Ett bra tips är att byta ut de leksaker som du ger din kattunge så att den får lite variation i sina lekaktiviteter.

Förutom att erbjuda stimulerande leksaker bör du ha som mål att leka med din kattunge i minst 20 minuter varje dag. Detta kommer garanterat att hålla din kattunges muskler vältränade och lederna flexibla. Det är också ett utmärkt sätt att knyta an till varandra. Katter och kattungar vill vanligtvis bara leka i cirka fem minuter åt gången, så bli inte förvånad eller orolig om de verkar uttråkade. Kortare, mer regelbundna lekstunder är bättre än en enda lång.

Feta katter

En annan viktig faktor för att hålla din kattunge frisk och sund är att se till att den inte blir överviktig. Hundar och katter i Europa blir allt fetare och vissa experter anser att tamkatterna väger mer än de borde. Särskilt kastrerade katter är mer benägna att gå upp i vikt. För att förhindra att din kattunge bidrar till denna deprimerande statistik, är det bara att följa några enkla riktlinjer.

  1. Först och främst ska du ge din kattunge en komplett och balanserad kost. Det är absolut nödvändigt att de får rätt balans av näringsämnen för att säkerställa en sund tillväxt. Det är också viktigt att du ger ett foder som är utformat för kattungar, inte för fullvuxna katter. Kattungarnas kroppar genomgår stora förändringar när de växer och mognar under de första 12 månaderna av sin utveckling. De behöver en specialanpassad kost för att kunna växa för att utvecklas till en fullständigt frisk katt. Fråga din veterinär om du har några frågor eller funderingar.
  2. Ge inte kattungen småbitar av mat för människor. Om du vill ge din kattunge godis ska du använda riktigt kattgodis och räkna in det i den dagliga mängden föda.
  3. Se till att din kattunge får mycket motion. Du stöttar tillväxten av friska muskler, leder och skelett, men låter den också utforska och lära sig mer om sin omgivning och de människor och andra husdjur som den delar hemmet med.
  4. Kontrollera regelbundet kattungens vikt. Din veterinär kan ge dig ett diagram att rita kattungens vikt i för att se till att den växer i en hälsosam takt och inte blir för tjock. Unga hundar och katter som blir tjocka löper större risk att förbli feta som fullvuxna, så det är viktigt att hålla dem smala från början.
  5. Det är bra att vänja kattungen vid att vägas en gång i månaden på veterinärkliniken eller hemma. Viktförändringar är ofta lätta att missa och kan vara tidiga tecken på problem, så regelbundna viktkontroller är en bra vana att ta till sig (även för oss människor!).

Kattungens inverkan på din egen hälsa

På tal om hälsa och välbefinnande, visste du att det faktiskt är bra för din egen hälsa och ditt välbefinnande att ha en kattunge? Forskning visar t.ex. att blodtrycket faktiskt kan sjunka när man klappar ett husdjur. Naturligtvis är detta kanske inte en stor överraskning för dig. När allt kommer omkring behöver du inga forskare som berättar för dig hur lycklig din kattunge gör dig!

Granskad av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterade artiklar

Relaterade produkter