Att bada en katt: En vägledning

Skriven av Christine O'Brien
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Katter, särskilt nyfikna kattungar, kan hamna i alla möjliga stökiga och smutsiga situationer när de utforskar sin omgivning. De har också en välkänd motvilja till vatten. Det är visserligen sant att katter sköter sin päls på ett utmärkt sätt, men i vissa situationer kan det lukta rejält och bli lerigt och det kan bli nödvändigt att bada din katt. Det hjälper också till att hålla huden frisk och pälsen i ett gott skick.

Oavsett om du bara vill pyssla om dem eller tvätta av dem efter deras senaste äventyr, se till att du först samlar ihop de här tillbehören och lär dig hur du badar din katt för att förbereda er båda för en positiv upplevelse av kattbadet.1. Hjälp från en kattassistent

Även om du kanske inte tänker på en annan person som en del av din lista över nödvändigheter, så ska du inte underskatta betydelsen av en assistent. Det kan vara en bra idé att anlita en betrodd vän eller en familjemedlem för att hjälpa till, särskilt eftersom det kan vara en utmaning att hantera fyra tassar med två händer. Av uppenbara skäl är det bäst med en kattälskare som vet hur man hanterar en katt på bästa sätt.

2. Borsta i förväg

Att borsta din katt regelbundet hjälper till att underhålla pälsen, men det kan också vara bra att borsta den före badet för att få bort onödig smuts och tovig, matt päls.  Försök aldrig att klippa bort glanslöst hår med en sax eftersom du då riskerar att skada din pälsvän.

3. Ha handdukar till hands

Du behöver en stor handduk till att svepa in din katt i efter badet, men det skadar aldrig att ha extra handdukar till hands för oförutsedda händelser.

Gråvit kattunge som tvättas i en kattbalja.

4. Att välja schampo

Du hittar ett brett utbud av kattschampo hos din lokala återförsäljare eller på nätet. Läs noga igenom ingredienserna, och som VetStreet råder, köp inte shampo för hundar eller människor, eftersom det kan irritera kattens päls och hud. Vissa kattschampon kräver inget vatten, men fråga din veterinär först för att försäkra dig om att denna typ av produkt är lämplig för din katt och att katten inte är allergisk mot någon av ingredienserna.

5. Godis kan hjälpa till

Det kan vara en bra idé att ha lite av deras favoritgodis eller en extra speciell bonus till hands för att belöna dem för gott samarbete under badet. 

Nu kan badet börja

När du har rätt utrustning inom räckhåll är du redo att börja med badet. Bäst är ett badkar eller ett stort handfat med ett mjukt duschmunstycke. Om du inte har någon vattenspruta kan du använda en okrossbar mugg.  Börja med att placera katten i cirka 5 till 20 cm vatten. Använd alltid ljummet vatten och följ noga schampoanvisningarna. Blöt och schamponera försiktigt din katt, börja med ansiktet och undvik ögon, öron och nos. För att rengöra kroppen kan du använda fingrarna till att löddra in katten. När katten är tvättad, skölj försiktigt men noggrant av med ljummet vatten (använd en tredje ren tvättlapp för att skölja om du inte har något att spruta med). Skölj bort allt schampo (återigen, håll dig borta från ögon, öron och nos för att undvika irritation). Katten kommer att putsa sig själv länge efteråt och du vill inte att hon ska slicka i sig schamporester.

Efter badet ska du svepa in din katt i en fluffig handduk och torka av den, särskilt tassarna (du vill inte ha våta tassavtryck över hela huset), så mycket som katten tillåter. Ni förtjänar båda en belöning efter ett kattbad, så ha några bitar av kattens favoritgodis redo som tack för gott samarbete och ge den utrymme - din katt kommer förmodligen inte att vilja krypa upp i ditt knä med en gång. Låt katten komma till dig när den är redo.

Med tålamod, tillit och uthållighet kan du integrera ett bad i kattvårdsrutinerna utan alltför mycket krångel. Att bada din katt med framgång är inte bara en myt och nu är du beväpnad med tillbehör och tips för att ge din kattvän ett ordentligt bad för att hålla katten ren och glansig! Men kom ihåg att det inte behöver vara en regelbunden aktivitet att bada en katt, som det kan vara med hundar. Eftersom katter är så duktiga på att rengöra sig själva minutiöst behöver du bara bada din katt vid olyckliga (och illaluktande) situationer, till exempel om den blir besprutad av en skunk.

Bildkälla: Flickr

Kort om skribenten

$authorImageAlt

Christine O'Brien

Christine O'Brien är författare, mamma och kattägare sedan länge och har två russian blue-katter som styr i hemmet. Hennes arbete publiceras även i Care.com, What to Expect och Fit Pregnancy, där hon skriver om husdjur, graviditet och familjeliv. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter @brovelliobrien

Relaterade artiklar

 • Katt och spädbarn

  Hur kommer din katt att reagera till en nykomling i huset och hur kan du försäkra dig om att din katt och ditt spädbarn kommer överens? Veterinären och beteendevetaren Francesca Riccomini ger råd om hur du förbereder din katt på tillökning.
 • Träffa huskamraterna

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Att flytta med din katt

  Om det finns något stressigare än att flytta, så är det att flytta med din katt. Men genom noggrann planering kan det gå problemfritt.
 • Håll din kattunge nära hemmet

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet

Relaterade produkter