Kan katter äta ris?

Publicerad av Christine O'Brien
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det är kanske en viktig del av många människors kost, men kan katter äta ris?

Det är säkert för katter att äta lite kokt ris numera. Du kan också hitta ris i en mängd kattfoder eftersom det kan bidra till en näringsmässigt välbalanserad kattmat. Här finns mer information om ris i din katts måltidsplan.

Vad är näringsfördelarna med ris för katter?

Ris, som är ett av de populäraste spannmålen i världen, är ett sädesslag som framställs i många olika varianter och som kan avnjutas på många olika sätt. En hälsosam måltidsplan för din katt innehåller näringsrika ingredienser, varav ris kan vara en viktig del. Se riset som en bra basprodukt i ett välbalanserat kattfoder, men även andra ingredienser rekommenderas för att ge den övriga näring som din katt behöver för att vara glad och frisk.

Högar med vitt och brunt ris bredvid varandra, med träskedar fyllda med ris som ligger ovanpå.De näringsmässiga fördelarna med ris för din katt beror på hur riset framställs. Låt oss ta en titt på skillnaderna mellan brunt ris (fullkorn) och vitt ris (bearbetat).

Brunt ris vs. Vitt ris

Brunt ris eller fullkornsris har rykte om sig att vara hälsosamt för både människor och husdjur eftersom det är ett "helt" korn som behåller alla tre ätbara delar ( specifikt kli, groddar och endosperm). Det innehåller också en mängd näringsfördelar som är viktiga för din katts hälsa, bland annat:

  • Fiber
  • Protein
  • Vitamin B1 (tiamin)
  • Vitamin B6 (pyridoxin)
  • Järn
  • Magnesium

Den största skillnaden mellan brunt och vitt ris är hur de bearbetas för att konsumeras och hur mycket näringsämnen de innehåller. Harvard University School of Public Health förklarar att eftersom brunt ris förblir intakt i sin ursprungliga form innehåller det högre halter av naturliga vitaminer och andra näringsrika ingredienser. Vitt ris har däremot förlorat viktiga näringsämnen under malningsprocessen. Vitaminer och järn tillsätts ofta till det polerade kornet, som då kallas "berikat" vitt ris.

Randig katt äter ris från en vit tallrik.
Innan du lägger till ett nytt livsmedel i din katts måltidsplan är det en bra idé att prata med en veterinär för att försäkra dig om att det är rätt val för just din katt.

Andra överväganden om ris

Kokt ris brukar vara ofarligt, men du måste vara medveten om att detta endast gäller kokt ris. Alla andra tillsatser som människor tycker om, till exempel salt eller sojasås (som också innehåller mycket natrium), är inte alltid bra för din katt. Även om grönsaker som morötter och ärtor har ett näringsvärde är det viktigt att du pratar med din veterinär innan du introducerar något nytt i kattens måltid.

Kan katter äta ris för att lindra magbesvär?

Du kanske har hört att ris kan användas vid matsmältningsbesvär, och det kan bero på att det är lättsmält. Tänk dock på att ris i sig inte ger din katt en komplett och välbalanserad näring. Om din katt har problem med matsmältningen kan du rådgöra med veterinären om att byta till ett välbalanserat, lättsmält kattfoder som är skonsamt för magen. På så sätt kan din katt fortfarande njuta av smaken av ris (som används i många lättsmälta foderprodukter för husdjur), samtidigt som det är säkert och garanterar att den får rätt balans av näringsämnen.

Kort om skribenten

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., är en prisbelönt författare, utbildare och sedan länge en kattmamma. Hon är professionell medlem i Cat Writers' Association (CWA) och har skrivit för branschledande företag och organisationer, bland annat What to Expect When You're Expecting och NIU STEM Read. Hitta och följ Christine på Instagram och Twitter via @brovelliobrien

Relaterade artiklar

Relaterade produkter