Hundar och fyrverkerier: Hur du hjälper din skrämda hund

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hundar och fyrverkerier passar inte ihop, vilket du vet om du har sett din hund krypa ihop vid ljudet av åska. Det är helt naturligt att du vill låta din hund delta i festliga utomhusaktiviteter, men hundar och fyrverkerier går inte ihop.

Många hundar lider av en fobi för höga ljud och de starka ljusblixtar som följer med fyrverkerier kan öka deras stress och ångest. Som nämnts i den här artikeln har hundar också ett mycket känsligare hörselsinne, så dessa höga ljud är mycket mer skrämmande för din hund. Om din hund, precis som de flesta andra, springer iväg för att söka skydd vid ljudet av en smällare, kan du läsa vidare för att lära dig hur du kan hjälpa den att slappna av.

Hund gömmer sig under soffbordet från fyrverkerierna utanför.

Hur du håller din hund lugn och säker under fyrverkerier

Hundar och fyrverkerier passar kanske inte ihop, men det finns åtgärder du kan vidta så att explosionerna inte påverkar din hund lika mycket. Här är några saker som du bör och inte bör göra för att hjälpa till att hantera hundens stress och hålla den säker under fyrverkerisäsongen.

Vad du kan göra

  • Håll hunden inomhus med stängda fönster och fördragna gardiner för att dämpa höga ljud och blinkande ljus. RSPCA erbjuder en guide för hur du skapar ett "säkert näste" för att få din hund att känna sig trygg. Om du har en källare där din hund kan vara i säkerhet och inte höra fyrverkerierna kan detta vara ett ännu bättre alternativ.

  • Se till att hunden får mycket motion tidigare under dagen. Det innebär att de kan göra sig av med extra energi som annars skulle kunna öka deras oro när fyrverkerierna börjar smälla.

  • Kontrollera att fönster och dörrar hålls stängda och se till att potentiella rymningsvägar i trädgården är säkrade, rekommenderar Battersea Dogs Home. Man misstänker att många hundar försvinner på Valborg och nyårsafton på grund av fyrverkeriångest, så det är viktigt att vidta alla försiktighetsåtgärder för att hindra dem från att springa iväg.

  • Se till att de har ett korrekt fastsatt halsband och att informationen på deras märkning och mikrochips är korrekt och uppdaterad, ifall de skulle lyckas rymma.

  • Ge hunden en rolig distraktion, till exempel en favoritleksak att tugga på eller en leksak fylld med deras favoritgodis, så att de kan fokusera på annat medan fyrverkerierna smäller.

  • Sätt gärna på tv:n eller radion för att dämpa ljudet från fyrverkerierna. Musik med mjuka ljud är vanligtvis bäst för att lindra deras ångest.

Vad du inte ska göra

  • Låt inte din hund följa med till ett fyrverkeri, hur gärna du än vill att den ska vara med.
  • Bete dig inte annorlunda och bekräfta inte deras rädsla. Det kommer bara att förstärka deras ängsliga beteende.
  • Släpp dem inte utan koppel utanför ett inhägnat område under fyrverkerisäsongen. Om de blir skrämda kan de springa iväg och gå vilse.

Att göra din hund mindre känslig för fyrverkerier

Svart hund gömmer sina ögon under tassen.
Hundar och fyrverkerier behöver inte vara en hemsk kombination, och det är inte nödvändigtvis så att din hund är rädd för fyrverkerier. Enligt Dogs Trust, får valpar som på ett säkert sätt utsätts för höga ljud under den viktiga socialiseringstiden från vecka 3 till 16 bättre förutsättningar för att klara av höga ljud, exempelvis fyrverkerier.

Om din hund är vuxen är det inte för sent att göra den mindre känslig genom exponeringsterapi. UK Kennel Club säger att man kan spela upp ljudspår före fyrverkerikvällen för att göra hundarna mer avslappnade och förbereda dem på höga ljud.

Så här gör du för att göra din hund mindre känslig...

Medan din hund ägnar sig åt en aktivitet som den tycker om, som att gosa eller få en godbit, spela upp en video eller en inspelning av fyrverkerier på låg volym. Gör detta flera gånger under dagen. Efter några dagar kan du gradvis börja höja volymen — men överdriv inte. Om de verkar rädda kan du sänka volymen igen och fortsätta i långsammare takt. Fortsätt att öva på detta sätt tills hunden kan höra videon på hög volym utan att bli rädd.

Att hantera extrem fobi

Om de ovanstående lösningarna inte hjälper kan din hund behöva ytterligare hjälp för att övervinna sin rädsla. Särskilda jackor för hundar har visat sig vara en bra hjälp för att få dem känna sig lugna vid högljudda händelser som fyrverkerier och åskväder. Din veterinär kan också ha några lösningar för att hjälpa din hund att hålla sig lugn, så det skadar inte att ringa dem och fråga.

Stressfria fyrverkerier för Fido

När fyrverkerierna börjar är det bäst för din hund att lägga sig för natten. Att ge hunden en säker och lugn plats att koppla av på är ett av de bästa sätten att ge din hund en behaglig avkoppling.

Kort om skribenten

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus är en husdjursägare, husdjursbloggare och författare från Tulsa, Oklahoma, där hon vanligtvis skriver övervakad av en skara fyrbenta vänner.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter