Hundar & Julgodis: Vilka är farliga & vad måste du göra om hunden äter dem

$authorText
$readingTime

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det är jultid, vilket innebär att du snart kommer att ha alla möjliga julgodsaker hemma. Är du en gottegris så är detta troligen din favoritsäsong på året – men om du har en nyfiken valp som vill vara med på julfirandet så kan det även vara en stressande tid. Har du en hund hemma under julen så kan du börja fundera över frågor som: ”Är pepparmynta farligt för hundar” eller ”Kan hundar äta marschmallows?” Läs och lär dig mer om olika godsaker och vilka farligheter som din håriga vän kan frestas av. 

Risker med julgodsaker för hundar

Du bör förvara godsaker så att din hund inte på något sätt kan få tag på dem. Enligt ASPCA, kan din hund drabbas av kräkningar och diarré om den äter godis med högt sockerinnehåll. Socker innehåller tomma kalorier (vilket betyder att de inte har några nutritionella fördelar) som bidrar med extra kalorier och därmed viktrelaterade problem som fetma. Sockerfria godsaker ska inte heller ätas av hundar. Sockerfria produkter innehåller ofta xylitol, som är ett sötningsmedel som kan ge hunden lågt blodsocker och leverskador. Var noga med att läsa innehållsförteckningen innan du ger något till din hund så att du inte matar den med saker som kan vara skadligt.

Det finns många anledningar till att hålla din hund långt ifrån populära godsaker under julfirandet. 

Smiling dog laying on carpet with Christmas tree in background

Choklad

Choklad ärriktigt farligt t för hundar. Om du misstänker att din hund kan ha fått i sig choklad rekommenderar ASPCA att du ska vara uppmärksam på kräkningar, diarré, ökad törst, hyperaktivitet, oro och skakningar. Om du ser något av dessa symptom ska du snarast ta din hund till veterinär.

Om din hund verkar bete sig normalt rekommenderar ASPCA att du ska ta reda på vilken typ av choklad och vilka ingredienser som din hund kan ha fått i sig (det vill säga mörk choklad, kakao eller ljus choklad) och därefter ringa till din veterinär för att få råd om vad du bör göra

Pepparmynta

Polkagrisklubbor, polkagrisar, pepparmyntsbark…. Pepparmynta finns i det närmaste överallt under vintermånaderna. Men är pepparmynta ofarligt för hundar? Det är faktiskt precis tvärtom: Pepparmynta är extremt farligt för din hund. Enligt ASPCA, kan pepparrmynta leda till bland annat kräkningar och diarré.

Pepparmyntsgodis är dessutom extra farliga på grund av förpackningen. Plastförpackningar som omger många godsaker kan fastna i mag-tarmkanalen och orsaka stopp, vilket är livsfarligt. 

Om du tror att din hund har ätit pepparmynta eller omslagspapper, kontakta omgående din veterinär.

Marshmallows

Fluffiga, geggiga marschmallows kan verka ofarliga, men dessa är aldrig bra för din hund att äta. Precis som pepparmyntsgodis innehåller sockerfria marschmallows xylitol som är farligt för hundar. Om du tror att din hund kan ha fått i sig en påse med sockerfria marshmallows anser American Kennel Club (AKC) att du ska hålla uppsikt efter kräkningar, minskad aptit eller diarré. Det är viktigt att snabbt uppmärksamma dessa symtom. Om de inte går över på en eller två dagar anser AKC att din hund kan ha drabbats av pankreatit. Traditionella marschmallows innehåller inte xylitol, men innehåller stora mängder socker som är ohälsosamt för din hund. 

Andra godsaker

Varje kultur och hem har egna traditioner när det gäller godsaker under julfirandet. Tänk alltid på din nyfikna valps nos innan du ställer något ätbart inom räckhåll. 

Julfirande med ätbara dekorationer i julgranen, som till exempel polkagrisklubbor eller popcorn, bör undvikas om det finns en hund i närheten. Förutom ovan nämnda faror kan din hund lägga på sig oönskad vikt om den får mer än 8-10% av sitt dagliga kaloriintag från mat som inte är hundfoder, vilket i sin tur kan leda till hälsorelaterade problem. 

Låt inte din hund visas i köket när du bakar inför julen. Det är inte bara socker och extra kalorier som kan ställa till problem. Tänk på alla ingredienser (som till exempel muskot och kanel som kan vara skadligt för hundar om de äts i stora mängder) och riskerna med en varm ugn. Om du tänker lägga ut mjölk och kakor till jultomten, se till att lägga dem utom räckhåll för din hund.

Glöm inte att placera doftljus utom räckhåll för din hund eftersom din hunds luktsinne är mycket viktigare än deras smaksinne. Eteriska oljor som finns i doftspridare och dimmor med doft som vintergröna, ananas och pepparmynta kan vara skadliga för hundar enligt Pet Poison Helpline.

Julen är en underbar tid på året, inte minst med tanke på de läckra godsaker som du kan njuta av. Men för hundar kan julfirandet vara farligt om du som ägare inte är försiktig. Se till att hålla godsaker för människor utom räckhåll för dina fyrbenta vänner och låt dem vara med och fira julen med säkra hundgodsaker och leksaker istället. 

Erin Ollila

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>