Kattlekar: Hur du håller din katt sysselsatt

Published by
min read

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

En uttråkad katt är ingen lycklig katt. Att se till att din fyrbenta vän är mentalt stimulerad och sysselsatt med kattlekar kommer att göra din katt lyckligare och sannolikt också ge dig mer lugn och ro. Särskilt om katten agerar genom destruktiva beteenden som att riva sönder dina gardiner eller gräva i dina krukväxter. Din katt kan också visa tecken på tristess genom att uppträda aggressivt eller visa tecken på depression. Om du är orolig för din katts beteende bör ditt första steg vara att besöka veterinären för att försäkra dig om att det inte finns några underliggande hälsotillstånd som orsakar kattens problem. Men om veterinären inte hittar något fel, kan det helt enkelt vara så att du har en uttråkad katt. Här är några enkla idéer som hjälper dig att träna din katts intellekt, oavsett om du är hemma eller inte:

1. Gör måltiderna till en utmaning

Istället för att bara fylla upp din katts matskål, köp en "foderautomat" som kräver att katten räknar ut hur man får ut maten från en labyrint eller från en rad hinder för att kunna äta den. Du kan köpa ett antal foderautomater eller tillverka dina egna genom att helt enkelt skära ut hål som är tillräckligt stora för att torrfodret ska komma igenom i en tom (och ren) plastflaska, pappersrör eller någon annan typ av förvaringslåda. En annan sak som tränar katten mentalt och som är lätt att göra, är att gömma mat runt om i huset. En matjakt för katter är lätt att arrangera och ett utmärkt sätt att underhålla din katt medan du är borta, samtidigt uppmuntrar du till fysisk aktivitet. Försök att gömma små mängder mat i hela huset genom att använda kopparna i en uppskuren äggkartong.

Tabby cat in crouched position about to prance on feather toy.

2. Uppmuntra deras naturliga jaktinstinkt

Mekaniska mössleksaker, en ljusstråle från en ficklampa eller till och med ett enkelt snöre som du drar över golvet kan hjälpa till att hålla din katt stimulerad och mentalt engagerad genom att du uppmuntrar kattens naturliga jaktinstinkt. Bonus: Deras pajaskonster när de kastar sig över leksakerna kommer definitivt få dig att skratta och underhålla hela familjen! Du kan öka deras intresse ännu mer genom att ge dem lådor att gömma sig i när de väntar på att "bytet" närmar sig. Kombinerat med mental stimulering är denna typ av kattlekar ett bra sätt för dig och din familj att spendera tid tillsammans och knyta band med katten, det uppmuntrar dem även till motion.

3. Låt dem klättra

Katträd och katthus är fantastiska för mental och fysisk stimulering hos katter. Kodad i deras DNA från deras förfäder ligger en strävan i att vara högt upp där de är mindre mottagliga för attacker från rovdjur. Det är också ett enklare sätt för dem att förfölja sitt byte. Katträd och katthus tillåter din katt att klättra och klösa på samma sätt som släktingarna från artens ursprung gjorde. De finns i alla former och storlekar, så du hittar säkerligen något de kommer att älska och som inte heller kommer att kollidera med din heminredning. Du kommer också njuta av att se dem klättra och leka titt-ut med sin nya leksak. Det kan också minska destruktiva beteenden eftersom de förstår att de får klösa och klättra på sitt träd, men inte på dina andra möbler.

4. Ge dem en utsikt

Katter älskar att se vad som händer. Om du har ett fönster med utsikt över en fågelmatare eller någon annan lika fängslande scen, gör en bekväm plats för dem så att de kan hoppa upp och titta ut. Det är fantastiskt hur mycket en katt kan underhålla sig själv och få mental träning genom att titta på fåglar utanför fönstret. Om du inte har någon speciellt attraktiv utsikt kan du ställa in TV:n på naturbilder av fåglar eller ekorrar. Detta kan underhålla dem i timmar, se bara till att TV:n inte är inom klösavstånd eftersom de kan försöka krafsa på den.

Det finns också ett antal kattvänliga appar. Om du har en surfplatta (se till att den är kattsäker) kan du ladda ner något av dessa spel. De är utformade för att stimulera katter eftersom de kan krafsa på olika föremål på skärmen och se dem glida över skärmen som om de lekte med en leksak i huset.

5. Skaffa en vän

En katt till kan vara precis vad läkaren ordinerar för din uttråkade kattunge, säger Companion Animal Psychology. Två katter kan hålla varandra sällskap när du är borta, leka tillsammans och till och med pyssla om varandra. Men innan du rusar iväg för att skaffa en katt till, ta hänsyn till de extra kostnaderna och skötseln i samband med att ha ytterligare en katt. Du ska inte skaffa en till om du inte är säker på att du är redo för ansvaret. Tänk även på att introducera ett nytt husdjur långsamt eftersom upplevelsen kan vara överväldigande för båda katterna. Ett bra sätt att se till att din katt (och du) passar bra ihop med en annan katt är att ta den som fosterkatt innan du adopterar eller köper.

Precis som människor kan katter bli uttråkade genom att vara inomhus hela dagen. Men genom att pröva dessa enkla tips kan du hjälpa din katt att övervinna tristessen och få en stimulerad, engagerad, aktiv och glad medlem i ditt hushåll under många år framöver!

Kort om skribenten

Kara Murphy

Kara Murphy

 

Kara Murphy är frilansskribent i Erie, Pennsylvania. Hon har en katt som heter Olive vars favoritleksak är en kartong.

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter