Introducera kattungen för en vuxen katt

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

"Säg hej till din nya lillasyster!"

En ny liten kattunge hemma är roligt och spännande för hela familjen... utom för din nuvarande katt!

Oavsett hur snäll den här så är det fortfarande en katt och vill därför instinktivt försvara sitt territorium. Din katt är medveten om sin plats i den sociala rangordningen. En söt liten fluffboll i din katts miljö kan trigga en rad olika negativa reaktioner. Svartsjuka, eftersom nykomlingen får all uppmärksamhet. Obehag, eftersom katter är väldigt noggranna med sin hygien. Aggression och humörsvängningar, eftersom ett irriterande "småsyskon" hänger efter din katt hela tiden.

Men med lite planering, god psykologi och omtanke kan du göra den här processen smidigare och bygga en god grund för vänskap mellan katterna - och du märker hur roligt det är att ha två katter.

Steg 1: förbered hemma
Innan din lilla kattunge kommer hem till dig första gången, kan du ta en ny leksak eller filt till uppfödaren och få lite av kattungens doft på den. Låt den sedan ligga hemma så att din gamla katt kan bekanta sig med den nya doften. När de möts för första gången känner din katt igen doften som något icke-hotfullt.

Förbered ett separat rum (ett extrarum eller kanske tvättstugan) för den nya kattungen under de första dagarna där du även ställer in hennes vattenskål, matskål och korg. Bara lugn, det här är en kortsiktig åtgärd.

Steg 2: låt dem bekanta sig med varandras doft
Första dagen den lilla kattungen kommer bör du ha din gamla katt i ett annat rum där hon har alla sina favoritsaker. Ge kattungen först en snabb rundtur för att hon ska acklimatisera sig så fort som möjligt, och lägg henne sedan i hennes nya rum.

Först nu bör du släppa ut din gamla katt ur sitt rum (se till att hon inte träffar kattungen). Låt katten lukta på dina händer som nu är täckta med kattungens doft, och ge henne lite godsaker så att hon känner sig bekväm och associerar doften med "bra saker".

Introducera gradvis kattungens doft i hela huset under de första dagarna, och byt matskål och korg. Så fort de båda två är bekväma med varandras doft kan du låta dem var och en utforska den andras territorium, utan att de träffar varandra.

Steg 3: äntligen dags att låta dem mötas
Första gången de möts bör vara när det är matdags, då hungern kommer att övervinna andra distraktioner. När de möts första gången kan du förvänta dig lite slagsmål och väsningar - det här är helt normalt när de etablerar sin plats i hierarkin. Var redo med en filt så att du kan separera dem om fullt slagsmål utbryter. Men förhoppningsvis har dina noggranna förberedelser inneburit att de vid det här laget "känner igen" varandra tillräckligt för att äta middag samtidigt.

Steg 4: fortsätt framgångarna och behandla båda på samma sätt
Separera katterna direkt efter deras första gemensamma måltid och håll dem separerade till det är dags för nästa måltid, och öka gradvis tiden de tillbringar tillsammans. Dela godsaker, uppmärksamhet och ömhetsbetygelser jämnt mellan dem när de är tillsammans, för att bygga positiva associationer och visa att det inte är någon som favoriseras.

Tänk på att du är ledaren och du ansvarar inte för att döma eller utse vem som är den starkaste mellan de två, det klarar de av själva helt naturligt. Det enda du behöver göra är att vara opartisk och rättvis.

Alla älskar en söt, fluffig kattunge, och en del av nöjet med att äga en andra katt är glädja sig över det nya tillskottet i familjen. Genom att ta det lugnt när du introducerar dem och lägga grunden för en respektfull relation mellan den äldre och den yngre katten, och genom att ge dem lika mycket kärlek, få du ännu mer kärlek tillbaka från båda katterna.

Det är receptet för en familj med två glada katter!  

Relaterade artiklar

Relaterade produkter