Bombay – information och temperament

Bombaykatten är en aktiv, nyfiken katt som älskar att titta på världen runt omkring sig och kan vara så tillgiven att den kräver tid med sin husse eller matte.


Bombay i korthet
The Bombay Cat Breed

Bombaykattens karaktäristiska gång liknar den indiska svarta leopardens: svajande.

Vikt:

Hane: stor: > 5 kg 

Hona: medelstor: 3–5 kg

Ögonfärg:

koppar, guldbrun

Typiskt för rasen

Livslängd: 9–13 år

Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: måttligt

Tendens till pälsfällning: låg

Päls

Längd: kort

Kännetecken: slät

Färger: svart

Mindre allergen: nej

Allmänna pälsvårdsbehov: låga

Godkänd som ras av

följande kattorganisationer: 

CFA (Cat Fanciers' Association), ACFA (American Cat Fanciers' Association), TICA (The International Cat Association) 

Förekomst: sällsyntBombay är en medelstor katt. När du lyfter upp den känns den betydligt tyngre än den ser ut att vara.

Denna ras är knubbig och något kompakt, men är mycket muskulös och med kraftig benstomme. Bombayen är rund överallt. Huvudet är runt, örontopparna är runda, likaså ögonen, hakan och till och med fötterna.

Bombayens päls är kort och glansig. När pälsen är i rätt tillstånd har den en djup, svart lyster och ser ut som lackskinn.

Bombayen har en karakteristisk gång. Kroppen ser nästan ut att svaja när den går. Gången påminner om en indisk svart leopard.

Temperament:

Yngre bombayer är aktiva, nyfikna katter som lätt anpassar sig till förändringar. Oavsett ålder älskar de att titta på världen runt omkring sig och deras favoritplats kan ofta bli ett fönster där de kan iaktta världen på utsidan. Dessa katter är väldigt tillgivna och kommer ibland att kräva tid med sin husse och matte.

Bombayen är känd för att hoppa upp i knät på personer och lägga sin vackra kropp över tidningen när man sitter och läser. Men allt eftersom de blir äldre kan en del bombayer bli lite för stillsamma och föredrar att iaktta hellre än att vara aktiva.

Att leva med:

Bombaykatten både ser och känns mycket bastant och är mycket stark. Den är bra på att klättra och hoppa och bör ha höga klösträd och höga platser där den kan vara. Bombayen är en kraftig, knubbig katt och man bör hålla koll på vad den äter, så att den inte blir överviktig. Detta gäller särskilt om katten inte får tillräckligt med motion.

Den vuxna bombayen är en stillsam katt, men den kan också påminna om en kattunge och älskar att leka. Den älskar att bli avgudad av sin husse eller matte och tycker mycket om att bli kliad på magen och bli klappad. En daglig dos av kel är ett måste för alla bombayer.

Historik:

I slutet av 1950-talet ville amerikanska uppfödare ha en katt med en benstomme och utseende som burman, men ville ha en djupt glänsande, lackskinnssvart färg. Förhoppningsvis skulle denna ras påminna om den indiska svarta leoparden. Ett avelsprogram startades i detta syfte och man använde burma och en svart amerikansk korthår med ljusa, kopparfärgade ögon. Resultatet blev en katt som fick namnet Bombay för att det skulle påminna människor om den svarta leoparden som den faktiskt liknar.

Bombayen godkändes för utställning i slutet av 1970-talet. Trots att de ännu inte är så vanliga, är bombayerna populära på alla utställningar.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel