Katter och tonfisk: Är det säkert för dem?

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du kanske har sett eller hört otaliga historier om katter som älskar fisk, men är det verkligen en bra idé att katter äter tonfisk? Kan katter äta tonfisk som är avsedd för mänsklig konsumtion?

Här är varför du kanske bör tänka om när det gäller att dela din favorit-tonfisk på burk med din kattkompis.

Kan katter äta tonfisk?

Det enkla svaret är att katter dras till tonfisk. De älskar den starka lukten och den robusta smaken av denna fisk, och en sked tonfisk är känd för att få medicinen att gå ner lätt.

Även om den inte finns med på listan över giftiga livsmedel för katter, kan tonfisk som är avsedd för människor orsaka hälsoproblem hos katter. Även om en enda tugga inte gör någon skada, är det bäst att ta bort tonfisk från matskålen helt och hållet.

Hur tonfisk kan påverka näringen för katter

En välbalanserad måltidsplan för katter innehåller protein, essentiella fettsyror, vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. När din katt äter för lite eller för mycket av vissa näringsämnen kan hälsokomplikationer uppstå.

Tonfisk i sig själv är inte balanserad näringsmässigt. Tonfisk innehåller till exempel för mycket omättat fett och innehåller inte E-vitamin eller andra antioxidanter. Därför bör tonfisk inte vara kattens primära näringskälla.

Om din katt äter tonfisk och du märker att den beter sig konstigt, kan du överväga att ta med den till veterinären för ett hälsobesök - det är alltid en bra idé att få ett baslinjemätningsprov för att se till att inget allvarligt pågår.

Varför katter som äter tonfisk kan gå upp i vikt

De flesta inomhuskatter är inte särskilt aktiva och behöver inte mycket kalorier, vilket innebär att de lätt kan gå upp i vikt. Enligt rekommendationer från World Small Animal Veterinary Association bör en katt som väger 5 kg få i sig 290 kalorier per dag.

Grå och vit katt sitter bredvid en matskål med en fisk på den</a><br>
När <a href=livsmedel för människor räknas om till kalorier för katter är det lätt att se att livsmedel avsedda för människor innehåller alldeles för många kalorier för våra kattkompisar. En liten mängd konserverad tonfisk i vatten kan innehålla nästan 100 kalorier, vilket är mer än en tredjedel av det rekommenderade dagliga kaloriintaget för många katter.

Om den äter för mycket tonfisk kan det leda till att din katt går upp i vikt, särskilt om den får det utöver sin vanliga kattmat. Precis som hos människor bidrar fetma hos katter till hälsoproblem som diabetes, urinblåsproblem, artrit och cancer, enligt PDSA.

När du sköter om din katts hälsa är det mycket viktigt att övervaka matkonsumtionen. Allt fler tillverkare anger kaloriinnehållet på etiketten för djurfoder, vilket gör det lättare att bedöma hur många kalorier du ger ditt husdjur per dag. Detta är goda nyheter för kattföräldrar, eftersom mer information kan leda till mer välgrundade beslut om foder och i slutändan till bättre hälsa för katten.

Inte alla katter tål tonfisk

Katter kan också vara allergiska mot fisk. Fisk är en av de vanligaste orsakerna till födoämnesallergier och födoämnesintolerans hos katter. Klåda, håravfall och röd, inflammerad hud är vanliga tecken på en allergisk reaktion. Katter med matallergier kan också kräkas och få diarré, gaser och aptitlöshet om de stöter på en ingrediens som de är känsliga för. Om du märker något av dessa symtom ska du ringa din veterinär omedelbart för att fastställa orsakerna och skapa en behandlingsplan.

Tonfisk innehåller mycket kvicksilver

Tonfisk innehåller mycket kvicksilver, en giftig metall. Frekvent konsumtion av tonfisk kan också leda till kvicksilverförgiftning, förklarar Cailin Heinze, veterinär nutritionist vid Cummings School of Veterinary Medicine vid Tufts University. Symtom på kvicksilverförgiftning är bland annat yrsel och förlust av koordination och balans. Djurägare bör särskilt hålla katter borta från albacore-tonfisk eftersom den "kommer från en större tonfiskart med nästan tre gånger högre kvicksilverhalter (än chunk-light)", säger Heinze.

Så, kan katter äta tonfisk? Tonfisk är inte balanserat näringsmässigt och bör inte utgöra en stor del av din katts måltidsplan. Även att ge tonfisk på burk som belöning kan leda till hälsoproblem, särskilt om det ges i stora mängder eller ofta. Om du vill försäkra dig om att din kattvän får den balanserade näring den behöver utan extra kalorier eller giftiga metaller kan du välja ett hälsosamt kattfoder som använder tonfisk på ett sätt som uppfyller näringsbehovet och tillfredsställer smaklökarna.

Kort om författaren

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien är författare, mamma och sedan länge kattförälder till två Russian Blue som bestämmer i hemmet. Hennes arbete publiceras även i Care.com, What to Expect och Fit Pregnancy, där hon skriver om husdjur, graviditet och familjeliv. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter via @brovelliobrien.

 

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar

Relaterade produkter