Mata din valp

Det första året i valpens liv är det viktigaste.

Det första fodret likaså.

Under de första dagarna ska du ge valpen samma foder som uppfödaren har använt. Detta hjälper valpen att vänja sig vid miljön. Om du vill byta foder ska du göra det gradvis. Börja med att blanda i lite av det nya fodret i det gamla fodret och öka gradvis andelen med nytt foder under en vecka till dess att övergången är klar.

Välj noggrannt

Valpfoder finns som både blöt- och torrfoder och vilken sort du väljer beror på vilken sort du och valpen föredrar. Tänk på att välja ett foder som ger valpen allt som behövs för att utvecklas och växa på bästa sätt. Leta efter foder som är "kompletta", helfoder. Det innebär att fodret innehåller allting som behövs, utan att du behöver ge tillskott eller annan föda.

Liksom mat för människor, varierar hundfoder i kvalitet. Läs alltid innehållsdeklarationen för att se efter vad valpen får i sig. Vissa foder innehåller extra vitaminer och antioxidanter för att stärka immunförsvaret och rätt mängd mineraler som främjar hälsan i urinvägarna. Du bör alltid kontrollera att fodret inte innehåller tillsatt salt. För mycket salt kan skada valpens njurar. Om du är osäker ska du alltid fråga veterinären.

Oavsett vilket foder du väljer, behöver du ett par ordentliga matskålar: en för mat och en för vatten. Ett underlägg är också en bra idé om du vill skydda golvet.

Blöt- eller torrfoder? 

Torrfoder består av små kulformade bitar. Det är lätt att servera och har lång hållbarhet. Det är också kostnadseffektivt och kan köpas i stora säckar.

Blötfoder finns på burk och i portionspåsar. Ett blötfoder av hög kvalitet förser din valp alla nödvändiga näringsämnen. Det är inte lika kostnadseffektivt som torrfoder, men många hundägare serverar det vid sidan om för att erbjuda hunden lite variation.

Hill's valpfoder

Hill's valpfoder är särskilt sammansatt för att din valp ska få exakt rätt balans med näringsämnen. Det innehåller alla vitaminer och mineraler som behövs för att valpen ska utvecklas på bästa sätt. Och det är dessutom berikat med naturligt DHA för bättre utveckling av hjärna och syn. Klicka här för mer information om Hill's valpfoder.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel

 • Hundar har andra näringsbehov än människor | Hill's Pet

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Hur och när ska du utfodra din valp? | Hill's Pet

  Det är viktigt att du matar din valp rätt med mängd mat vid regelbundna tider. Din valp behöver rätt mängd näringsämnen för att växa och bli en frisk vuxen hund. Det är livsviktigt för din valps hälsa att hans fysiska tillstånd övervakas regelbundet och att mängden mat justeras medan han växer.
 • Några grundregler | Hill's Pet

  Allteftersom valpen blir större, ökar behovet av självhävdelse. Valpar väljer ofta matplatsen som slagfält. Men det är ett misstag att låta dig styras av valpen. Du måste visa att du inte ger efter för alla krav.
 • Riskerna med överdrivet saltintag | Hill's Pet

  Salt är en viktig komponent i din hunds diet och har en avgörande roll för välbefinnandet. Salt (eller natriumklorid) bibehåller kroppsvätskor och behövs för de inre organen och för nervsystemet.
 • How to Handle Dogs That are Picky Eaters | Hill's Pet

  You feed tasty and nutritious dog food, yet your dog only sniffs and licks at it. It’s time for the next meal, but the previous meal still isn’t finished. You might have a finicky dog!
 • Är choklad giftigt för hundar? | Hill's Pet

  Kan det vara sant? Är choklad giftigt för hundar? Svaret är ja. Faran för din hund är dock beroende på vilken typ av choklad, storleken på hunden och hur mycket den ätit.