Vilken typ av foder ska man ge en liten senior hund?

minuters läsning

En svart och en ljus hund dyker upp bakom ett staket. Den hoppar och fångas på bilden i luften som om den står

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Innan vi går in på vad du ska ge din lilla seniorhund ska vi förtydliga vad vi menar med en liten seniorhund. Små hundraser är vanligtvis sådana som inte väger mer än cirka 12-15 kg som fullvuxna. Exakt när en hund anses vara en senior eller en äldre hund beror till viss del på storleken. Små hundar lever i allmänhet längre än sina större och ännu större motsvarigheter. Så medan till exempel en labrador kan anses vara senior vid sju års ålder, skulle en liten hund som en jack russell terrier förmodligen inte anses vara senior förrän vid nio till tio års ålder.

Om du vill veta allt om utfodring av små hundar i allmänhet och hur de skiljer sig från större raser, kan du läsa allt om det här. I korthet, små raser:

  • Har snabbare ämnesomsättning, vilket innebär att de behöver fler kalorier per kilo kroppsvikt.

  • Mognar snabbare än stora raser, så de behöver en något annorlunda sammansättning av mineraler.

  • Har mindre munnar så de behöver mindre bitar av torrfoder.

  • Kan vara mer lättstressade än större raser, så de kan ha nytta av ett foder med ångestdämpande naturliga ingredienser.

  • Lever längre, så de gynnas av extra antioxidanter för att motverka förslitning och cellernas åldrande.

Varför behöver seniorhundar utfodras på ett annat sätt än vuxenhundar?

När hundar blir äldre, precis som vi människor, börjar saker och ting förändras. De blir gradvis mindre aktiva, kroppssystemen kan börja fungera mindre effektivt och de kan drabbas av en försämrad rörelseförmåga på grund av t.ex. artrit. En av anledningarna till att hundar lever längre och längre idag är att de får bra näring, och om du byter till ett seniorfoder när tiden är mogen behåller din hund alla de optimala fördelarna med en kvalitativ näring under hela sitt liv. Seniorfoder har i regel dessa fördelar för äldre hundar:

 

  • Minskat kaloriinnehåll. Äldre hundar har en tendens att gå upp i vikt eftersom de är mindre aktiva och kan ha problem med rörligheten. Övervikt är aldrig bra, men med ledproblem är det ännu värre, så det är verkligen viktigt att hålla din hund i gott hull. Seniorfoder gör att din hund känner sig mätt, men innehåller färre kalorier. Men det kan också vara tvärtom eftersom tandproblem och andra hälsoproblem kan orsaka smärta och brist på matglädje. Med mycket hög ålder börjar hundar dessutom naturligt att förlora muskelmassa och därmed även vikt. Det är viktigt att hunden behåller hälsosam vikt och muskelmassa, så prata med din veterinär om avancerad nutrition för att underlätta för din seniorhund.

  • Kontrollerat innehåll av proteiner och mineraler. Äldre hundar är mer benägna att drabbas av hjärt- och njurproblem eftersom organen kan börja fungera mindre effektivt. Att ha kontrollerade protein- och mineralnivåer kan hjälpa till att avlasta dessa organ. Proteinet måste vara av hög kvalitet och mycket lättsmält för att bidra till att behålla muskelmassan.

  • Ökad mängd antioxidanter och fettsyror av typen omega 3. Antioxidanter hjälper till att motverka cellernas nedbrytning, medan omega 3 är antiinflammatorisk och har även många andra fördelar. Ökade nivåer av båda kan också hjälpa till att motverka tecken på hjärnans åldrande och kognitiv dysfunktion.

Så vilken typ av foder ska man ge en liten seniorhund?

Innan du funderar på att byta ut din hunds foder ska du alltid rådgöra med veterinären och komma ihåg att göra eventuella förändringar i kosten gradvis under fem till sju dagar. På så sätt undviker man magbesvär som orsakas av en alltför snabb förändring. 

Välj ett foder som tillgodoser behoven för både små hundar och seniorhundar. Fodret måste även vara komplett och balanserat, vilket innebär att det innehåller alla näringsämnen i rätt proportioner som din hund behöver. Du kan ge våtfoder, torrfoder eller en kombination av båda beroende på din hunds smak och dina egna prioriteringar. Äldre hundar kan ha nedsatt aptit, så du kan ge din hund våtfoder för att stimulera aptiten. 

Du kan också överväga att höja mat- och vattenskålarna, antingen genom att placera dem på en trappa eller i en särskild ställning. Tänk på halkfria golv, särskilt där din hund äter eftersom det kan vara mycket smärtsamt för äldre hundar att halka. Dessa förändringar kan hjälpa hundar med artrit att kunna äta på ett smidigare sätt. Mindre, men tätare måltider, kan också passa vissa äldre hundar.

Den goda nyheten är att det finns många foder som är särskilt framtagna för små seniora hundar, så du har gott om valmöjligheter och en bra omväxling för din gamle vän. Prata med veterinären om vad som passar just din hund bäst så att ni kan njuta av många fina år tillsammans.

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA