Är oliver säkra för min katt?

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Har du märkt att din katt kommer springande när du öppnar en burk med oliver? Kanske har du till och med erbjudit din katt en oliv och sett den reagera med ohejdad glädje. Men bör katter äta oliver? Hur är det med olivolja? Även om det kan vara väldigt roligt att dela dessa salta snacks med din katt, bör du tänka på några saker innan du gör det.

Varför älskar katter oliver?

Det finns inga vetenskapliga studier som undersöker de mystiska orsakerna till varför katter blir galna i oliver, men det finns några teorier. Vissa katter kanske bara älskar smaken eller tycker om samspelet med dig när de får godis. Andra gillar kanske hur de känner sig efter att ha ätit oliver. Det beror på att oliver, särskilt gröna oliver, innehåller en aktiv kemisk förening vars struktur är mycket lik en förening som finns i kattmynta och som kallas nepetalakton, enligt Wired. Nepetalakton är den aktiva kemikalien som tros vara ansvarig för det fåniga beteendet som katter uppvisar efter att ha ätit blad, stjälkar och blommor av kattmynta.

Katter använder sitt vomeronasala organ för att analysera alla obekanta och intressanta dofter, till exempel nepetalakton. Enligt Mental Floss är vomeronasalorganet i princip en sensorisk, luktande näshjärna som sitter längst bak i halsen hos katter och andra däggdjur. Katten använder munnen för att suga in luft som filtreras in i vomeronasalorganet. Vomeronasalorganet kan också upptäcka feromoner, som är kemiska "budbärare" som katter släpper ut från särskilda körtlar på sina kroppar för att "kommunicera" med varandra. Det speciella med nepetalakton som finns i kattmynta är att katter främst använder sitt accessoriska luktsystem som aktiverar en del av hjärnan som är involverad i sexuellt beteende. I allmänhet stimulerar nepetalakton beteenden som sniffning, tuggning, rullning, gnuggning och rovdjursbeteende. Efter att ha ätit nepetalakton kan din katt rulla runt, bete sig mer fånigt och lekfullt än vanligt och ha vidgade ögon. Därmed antas det att katter gillar oliver eftersom det leder till liknande effekter som kattmynta.

Det är dock inte alla katter som beter sig dumt efter att ha ätit kattmynta eller oliver. Din katt kan tycka om att äta oliver och inte utöva några som helst förändringar i sitt beteende efter att ha ätit dem.

Svart och vit katt med gröna ögon slickar läpparna.

Kan katter äta oliver på ett säkert sätt?

Generellt sett är oliver inget farligt livsmedel för katter; de anses vara säkra för dem att äta i mycket små mängder. Om din katt har ätit oliver tidigare utan några negativa bieffekter bör det vara okej för den att äta lite grann, det vill säga en mindre mängd än en hel oliv ett par gånger i veckan.

Men kan katter äta oliver och olivolja? De anses vara hälsosamma snacks för människor, men oliver bör betraktas som tomma kalorier för katter. Och olivolja är kanske inte ett välkommet tillskott i din katts diet — mer om det senare. Även om oliver smakar gott och har en rolig effekt på din katts beteende är de kända för att ha ett högt natriuminnehåll och bör därför inte utgöra mer än 10 procent av din katts dagliga kalorier, precis som allt annat godis.

Kan katter äta olivolja?

Olivolja anses vara en hälsosam del av människans näring, men kan katter äta olivolja? Ja, även om det kanske inte är en bra idé.

Även om olivolja inte anses vara giftig för katter kan för mycket fett, inklusive olivolja, orsaka diarré och kräkningar hos din katt. Om du använder olivolja för matlagning bör en liten bit mat som tillagats i olivolja inte vara en orsak till oro om din katt äter den, så länge din katt inte uppvisar några negativa hälsoeffekter efteråt. Det bör dock nämnas att olivolja har en mycket hög fetthalt och har sina egna hälsorisker, så rådgör alltid med din veterinär innan du ger mat som inte är speciellt framtagen för katter.

Hälsoproblem med oliver

Generellt sett finns det få hälsoproblem när katter äter oliver eller olivolja, förutom risken för lindriga magbesvär eller diarré. Undvik att ge din katt oliver i framtiden om du märker några negativa bieffekter efter att den har ätit denna matbit.

Oliver är ofta fyllda med läckra människovänliga godsaker, som blåmögelost, mandel, vitlök, korv eller inlagda jalapenos. Oliver anses inte vara giftiga för katter, men de saker de fylls med kan vara det. Undvik att ge din katt oliver som är fyllda med något annat än paprika eller oliver med kärnor, eftersom kärnorna kan utgöra en kvävningsrisk eller orsaka tarmobstruktion om de sväljs.

Det andra stora problemet med oliver och olivolja är natriumförgiftning. Enligt The Guardian måste oliver benhandlas innan de kan konsumeras, och ett vanligt sätt är att lägga dem i saltvatten.Oliver i saltlag innehåller mycket natrium, och om din katt äter dem regelbundet kan den utsättas för skadliga halter av salt.

Oliver är inte ett bra godis om din katt har hälsoproblem med natrium, till exempel hjärt- eller njursjukdomar. Det är också viktigt att notera att mängden natrium i oliverna inte minskar om de tvättas med vatten. Friska katter kan dock vanligtvis äta en fjärdedel av en stor oliv eller en halv liten oliv ett par gånger i veckan utan att drabbas av några negativa hälsoeffekter. Försök alltid att begränsa alla snacks som är skilda från kattens vanliga mat till högst tio procent av det dagliga kaloriinnehållet. Rådgör också alltid med din veterinär innan du matar med något som inte är speciellt framtaget för katter.

Kort om författaren

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr Sarah Wooten, som tog examen 2002 vid University of California Davis School of Veterinary Medicine, är en välkänd internationell talare inom veterinärmedicin och djurhälsovård. Hon har 10 års erfarenhet av att hålla offentliga föredrag och att arbeta med media, hon skriver för ett stort antal publikationer om djurhälsa på nätet och i tryckt form. Dr Wooten är också certifierad veterinärjournalist, medlem i AVMA och har 16 års erfarenhet från en veterinärpraktik för smådjur.

Förutom att hon är talare, författare, veterinär och medskapare av det mycket populära kortspelet Vets Against Insanity är hon tillsammans med sin man sedan 21 år tillbaka delägare i restauranggruppen Elevated Eateries i Greeley, Colorado, USA. Tillsammans uppfostrar de också tre små vilda minimänniskor. När det är dags att roa sig åker hon skidor i Colorado, dyker med hajar i Karibien eller tränar Kenpokarate i sin lokala dojo. För att läsa mer, besök drsarahwooten.com.

 

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA and Brana Bonder, B.S, M.S

Relaterade artiklar

Relaterade produkter