5 roliga saker att göra med din katt

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Leken med din katt är ett av momenten där du finner stor glädje i att vara kattförälder. Det finns så många rolika saker att göra med din katt och coola nya katt-trender att följa. Men vad gör du om din katt blir uttråkad med leksaksmöss och plingande bollar?

Ni drar båda fördelar av interaktivt lekande, men katter kan bli uttråkade av att göra samma gamla saker om igen och därför hitta på rackartyg. Best Friends Animal Society förklarar: "Alla djur, inklusive hundar och katter, har naturliga beteenden och behov; för att vara friska och glada måste de få uttrycka dessa naturliga beteenden på lämpliga sätt." Ett utmärkt sätt att ge mental stimulans och lindra tristress hos din katt är att pröva nya sätt att leka.

Här är fem roliga saker att göra med din lurviga familjemedlem, från lågteknologiska aktiviteter, till högteknologiska nya katt-trender.

Calico kitten laying on carpet with toy on string

Jaga ett byte

IInnekatter behåller sina naturliga jaktinstinkter, och det är anledningen till att en tillsynes sömnig katt plötsligt kan kasta sig över din fot eller sikta in sig på en dammråtta. Ett sätt att tillfredsställa deras inre rovdjur är genom att leka kurragömma med ett gosedjur. Göm dig bakom en vägg eller möbel och låt gosedjuret titta fram runt hörnet, och vifta med den några gånger. Du kan också kasta den över rummet för att få det att se ut som att den springer. Katten kommer älska att jaga efter den! Förstärk denna aktivitet genom att använda gosedjur som är större än kattens vanliga leksaker så att din katt får en extra belåtenhet av att ta ett rejält byte.

Mekaniska leksaker

Ett annat alternativ för jakt är att använda vridleksaker eller batteridrivna leksaker, speciellt dem som ser ut som små gnagare. Din katt lockas av oförutsägbara rörelser hos dessa leksaker medan de sicksackar över golvet (hårda ytor fungerar bäst). Övningen hjälper till med att finslipa färdigheter i att jaga och kasta sig, och håller katten borta från dina fötter. Att placera hinder i leksakens väg ökar oregelbundna rörelser och gör det ännu mer underhållande för din katt.

Foderpussel för katter

Kattungar älskar spänningen av en mental utmaning och en läcker godbit, så varför inte kombinera detta? Forskare inom kattbeteende förklarar i Journal of Feline Medicine and Surgery att foderpussel tillhandahåller både fysisk aktivitet och mental stimulans. Att ge din kattunge ett skarpt sinne är viktigt för att den ska vara glad och engagerad. Denna aktivitet är också snäll mot budgeten: Du kan återanvända saker i ditt hem, till exempel en pappkartong och torrfoder, för ett gör-det-själv foderpussel.

Hinderbana för katter

Samtidigt som det stämmer att katter är vanedjur, så är de också nyfikna och njuter av att undersöka lockande, icke-hotfulla förändringar i deras miljö. Konstruera en labyrint-liknande struktur genom att placera mjuka objekt och kuddar runt i rummet. Du kan också inkludera stolar som ger möjlighet för ett högt hopp. Det bästa sättet att hålla din katt intreserad i detta nya arrangemang är att lägga lite kattfoder på olika ställen genom labyrinten. Som Animal Planet konstaterar, katter har en överraskande förmåga att lära sig och komma ihåg nya färdigheter. Din katt är ingen labratorieråtta, men den lär sig att springa igenom labyrinter för en hälsosam godbit.

Curious fluffy cat investigating a smart phone

Katt-appar

Det kanske inte kommer som en överraskning att många nya katt-trender inkluderar elektronisk teknologi. Visste du att det finns appar där katter kan leka med sig själva? Nu kan din katt fiska, måla och jaga laser på en skärm, enligt PC World. Du kommer behöva sköta telefonen, såklart. Om du någonsin har uppmärksammat att din katt kollar på TV så vet du att de blir förtrollade av snabba rörelser och pulserande ljud från elektroniska apparater. Se till att höra med din veterinär för att vara säker på att skärmens ljusstyrka inte skadar din katts ögon.

Att testa nya roliga saker att göra med din katt ger din lurviga vän fördelar både fysiskt och mentalt. Var kreativ, och tiden av att knyta vänskapsband med din katt blir aldrig detsamma.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien är en författare, mamma, och kattförälder sedan lång tid tillbaka, och hennes Russian Blues styr huset. Hennes arbete finns också på Care.com, What to Expect, och Fit Pregnancy, där hon skriver om husdjur, graviditet, och familjeliv. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter @brovelliobrien

Relaterade artiklar

Relaterade produkter