Din checklista för att bli en ansvarsfull hundägare

$authorText
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Beakta källan

Om du letar efter en ny hund ska du kontrollera att din nya valp kommer från en ansvarsfull uppfödare. RSPCA har några bra tips på vad du ska leta efter hos en uppfödare. Be alltid uppfödaren att fylla i och underteckna valpkontraktet. Detta säkerställer att de gör allt för att garantera god hälsa. Om uppfödaren inte vill skriva under ska du gå därifrån.

Innan du går till en uppfödare bör du alltid överväga att adpotera en hund (oavsett ålder) från en ansedd adoptionsorganisation såsom Blue Cross. Det finns hundratals älskvärda hundar i alla åldrar på adoptionscenter som bara väntar på att få komma hem, så överväg dina val noga innan du väljer din nästa fyrbenta familjemedlem!

Ta hundexamen!

Vältränade och korrekt socialiserade husdjur är lyckligare och bättre följeslagare. Flera organisationer erbjuder tränings- och socialiseringskurser för hundar, så ge din hund en avancerad utbildning! Även en gammal hund kan lära sig nya trick. Med rätt kunskap i bagaget kommer din hund att bli en mer väluppfostrad bästis i alla möjliga situationer. Att kunna lita på att din hund uppför sig korrekt gör varje interaktion roligare för er båda.

Gå alltid på träningskurser som är belöningsbaserade. Bestraffningsbaserad träning är fortfarande vanligt, men kommer att förstöra vänskapen mellan dig och din hund.

Agera i en nödsituation

Förhoppningsvis kommer du aldrig att behöva använda dig av det, men det är viktigt att känna till första hjälpen för hundar i händelse av en olycka eller plötslig sjukdom. Flera organisationer, såsom Blue Cross, erbjuder en mängd användbar information på nätet för att hjälpa dig att komma igång. Prova att göra en enkel sökning med nyckelorden "första hjälpen för hundar" eller "första hjälpen för husdjur". Du hittar också dussintals böcker och appar om första hjälpen för hundar.

Det är viktigt att du omedelbart tar din hund till en veterinär om en nödsituation uppstår – inget kan ersätta snabb, praktisk och professionell vård från en kvalificerad och erfaren veterinär.

Det är också viktigt att ha en plan för hur hunden ska tas om hand om du blir sjuk eller på annat sätt tillfälligt inte kan ta hand om den. Anlita en pålitlig vän som kan ta hand om din hund i nödsituationer.

Kastrera eller inte kastrera?

Tala med din veterinär om huruvida kastrering är rätt för din hund eller inte. Tänk noga igenom alla för- och nackdelar och välj det som känns bäst för just din hund. Adoptionscentrum för djur är ofta överfulla med oönskade husdjur som väntar på ett kärleksfullt hem, så om du väljer att inte kastrera din hund måste du vara extra uppmärksam på att inte bidra till det stora antalet oplanerade kullar som redan föds varje år.


Håll igång!

Att hålla din hund aktiv innebär inte bara att hunden får leka och motionera – samt minskar risken för att den blir stökig – utan gör även att ni skapar ett mycket starkare band till varandra. Din hund kommer att älska uppmärksamheten samtidigt som ni håller er i form! ! 

Hundar behöver två eller tre promenader om dagen, oavsett väder, om inte din veterinär har rekommenderat något annat av medicinska skäl. Kom ihåg att hundar inte nödvändigtvis gillar samma sporter som vi, såsom att springa bredvid en cykel. De älskar och behöver gott om tid att sniffa samt utforska dofter och natur. Om du kan hitta skogar och parker där du kan låta dem utforska och leka på egen hand kommer du att göra dem väldigt glada.

Ge rätt foder

Fråga din veterinär om vilket foder som är bäst för din valp eller hund. Du måste ta hänsyn till din hunds ålder, livsstil, ras och allmänna aktivitetsnivå innan du väljer foder. Valpar av stora och små raser har olika behov när det gäller utveckling och åldrande, och valpar bör inte utfodras med hundmat för vuxna hundar. Var noga med att tillgodose din hunds enskilda behov under hela dess livstid genom att ge den exakt den näring som den behöver i varje livsskede.

Håll koll på vikten

Att hjälpa din hund att undvika att bli fet (eller till och med lite knubbig) är en av de bästa sakerna du kan göra för att stödja dess allmänna fysiska och känslomässiga hälsa. Överviktiga eller feta hundar kan få ett kortare liv än sina hälsosamma kamrater, och de har också oftast en sämre livskvalitet. Om din hund håller sin idealvikt kan den hålla sig aktiv och frisk längre samt ha bättre förutsättningar att delta i roliga familjeaktiviteter med dig. Om din hund redan har lagt på sig några extra kilon kan du hjälpa den att bli av med dem genom att be din veterinär om råd om det bästa fodret för säker och effektiv viktminskning.

Det finns många sätt att vara en ansvarsfull hundägare, och detta är bara några exempel på smarta och ansvarsfulla saker som man kan göra.

Granskad av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterade artiklar

Relaterade produkter