Hundens egenskaper och personligheter för de sju olika hundrasgrupperna

Skriven av Erin Ollila
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du är förmodligen uppmärksam på egenskaperna hos olika raser om du funderar på att skaffa en ny hund. Oavsett om du vill ha en hund att gosa med eller en som ska följa med på löprundor och vandringar, bestäms hundens karaktärsdrag till stor del av vilken av de sju vanliga rasgrupperna den tillhör. Om du redan vet vilken typ av personlighet du vill ha, kan du ta reda på vilken hundras som passar bäst för dig och/eller din familj. Det lokala djurhemmet är ett utmärkt ställe att hitta den perfekta hunden. De har både renrasiga hundar och blandrashundar.

Egenskaper hos vallhundar

Hundraser som hör till vallhundsgruppen, är enligt American Kennel Club (AKC), smarta och seriösa med en energisk utstrålning. Eftersom de är starkt bundna till "sin" mark och sin familj är de utmärkta vakthundar. De kan emellertid knuffas eller nafsa på människor, vilket är deras medfödda reaktion som djur vars förfäder avlades fram för att hjälpa till att driva boskap och organisera. Dessa hundar har en instinkt för arbete och är mycket vältränade.

Vallhundar är intelligenta och är kanske den grupp av hundar som är lättast (och mest villiga) att träna. Därför lämpar de sig väl för hundsport och tävlingar.

Vallhundar passar bra ihop med stora familjer, de tycker om att vara tillsammans med en stor grupp av människor. Även om du inte har ett stort hushåll, men bor på en stor gård med flera djur, passar en vallhund perfekt för dig. Sällskap är mycket viktigt för den här hundgruppen, så välkomna en till familjen om du letar efter en lojal och kärleksfull hund.

Bland de raser som hör till gruppen vallhundar finns australian cattledog, australian hepard, bearded collie, belgisk vallhun, border collie, schäfer, welsh corgi pembroke, puli och shetland sheepdog.

Egenskaper för jakthundar

Det finns två typer av jakthundar: spårhundar och apporthundar. De senare använder sin syn för att hitta det de söker. De är smidiga och snabba. Spårhundar däremot luktar sig fram till det de försöker hitta. De är tuffa, men långsamma.

Båda typerna av jakthundar är mycket nyfikna och självständiga varelser. De kan tränas, men måste förstå varför de lär sig att göra något. Deras intelligens är ett tveeggat svärd; om de inte tycker att träningen är viktig kommer de helt enkelt att ignorera allt ditt hårda arbete. Därför är det bäst att söka professionell hjälp för att träna en jakthund.

Jakthundar passar bra ihop med människor som har ett avskilt och säkrat ställe där de kan utforska omgivningarna. De ska alltid hållas kopplade, annars kan de smita. De kräver också en tålmodig ägare eftersom jakthundar ofta är intresserade av att spåra föremål eller dofter som du själv kanske inte är intresserad av.

Bland de raser som hör till hundgruppen finns bland annat amerikansk foxhound, basset, beagle, tax, greyhound, norsk älghund, rhodesian ridgeback, treeing walker coonhound och whippet.

Egenskaper hos sporthundar

Du kan förvänta dig att en sporthund alltid är aktiv och uppmärksam. Dessa hundar är kända för att vara mångsysslare och är både lätta att träna och att bli kompis med. De är framavlade för att vara jägare och beroende på rasens underklassificering kommer de att hitta, sikta, söka upp, fånga eller hämta det de jagar. Vattenhundarna i den här klassificeringen älskar att simma, och som du säkert kan föreställa dig så skulle de gärna tillbringa hela dagen vid en strandlinje. Sporthundar är också bra ledarhundar eller assistanshundar.

man-och-hund-sitter-vid-vattenfall

Sporthundar passar bra ihop med någon som kan underhålla och motionera dem. Om du letar efter en hund som kan hålla jämna steg med din aktiva livsstil kan en sporthund vara din eviga hundvän. De är också särskilt bra som familjehundar.

De raser som tillhör gruppen sporthundar är chesapeake bay retriever, cocker spaniel, golden retriever, irländsk setter, korea jindo dog, labrador retriever, pointer och weimaraner.

Egenskaper hos terrierhundar

Terriers är kända för att vara livliga och roliga och finns i alla former och storlekar. Terriers är mycket områdesbundna och skäller på alla som närmar sig deras hem eller familj. De är också jägare av små djur (t.ex. rävar och råttor) och gräver för att hitta sina byten.

Terriers passar bra för tålmodiga men mycket energiska ägare. De vill arbeta eftersom det känns som lek för dem. Om du kan matcha deras energinivå blir ni säkert bästa vänner.

Raser som tillhör terriergruppen är jack russell terrier, rat terrier, dvärgschnauzer, skotsk terrier, staffordshire bullterrier och welshterrier.

Personligheter för sällskapshundar

Vill du ha mycket hund i ett väldigt litet paket? Då kan en sällskapshund vara perfekt för dig. De må vara små, men vad de saknar i storlek kompenserar de med sin karaktär. Sällskapshundar är fulla av personlighet och har i generationer avlats fram specifikt för att vara sällskap. De flesta sällskapshundar är mycket lojala, även om vissa kan vara revirhävdande beroende på ras och uppfostran.

Sällskapshundar passar bra för människor som bor i trångt. De kräver inte mycket utrymme, men de förtjänar uppmärksamhet. De kan också vara bra för vuxna utan små barn eller för ensamstående som arbetar.

Raser som tillhör gruppen för sällskapshundar är cavalier king charles spaniel, chihuahua, chinese crested dog, italiensk vinthund, malteser, pomeranian och mops.

Egenskaper hos arbetshundar

Arbetshundar är den mest varierande gruppen av hundar och avlades fram för att hjälpa oss människor. Deras jobb varierar från att dra slädar till att vakta boskap. De är starka och smarta, och kan definitivt tränas. Många av dessa hundar uppträder som vakter, men så länge de är väl socialiserade kan de vara mycket vänliga.

Arbetshundar passar bra för de flesta människor. Så länge du har tillräckligt med utrymme för dem, är konsekvent och håller dem aktiva är arbetshundar ett bra husdjur.

Bland de raser som ingår i arbetsgruppen finns akita, boxer, grand danois, mastiff, portugisisk vattenhund, sankt bernhardshund, samojedhund och siberian husky.

Personligheter för icke-sportaktiva hundar

dalmatiner-med-rött-halsbandDen icke-sportaktiva hundrasen började som arbetshundar men utför inte längre den aktivitet som de ursprungligen avlades för. Exempelvis dalmatiner föddes upp för att användas som sällskap när man använde häst och vagn. Bulldoggar användes tidigare som lockbete för tjurar. Ingen av hundarna behöver utföra dessa uppgifter i dag, och de har nu en lämplig plats i kategorin icke-sportaktiva hundraser.

Generellt sett kommer raser som inte riktigt passar in i någon av ovanstående kategorier att hamna i den breda gruppen av icke-sportaktiva hundar. Vissa hundar kan vara små men ändå för stora för att passa in i kategorin sällskapshundar. Andra kan vara jägare, men inte jakthundar eller sporthundar.

Icke-sportaktiva hundar passar bra ihop med många olika typer av människor. Eftersom personligheterna varierar från hund till hund är det viktigt att du först träffar din nya valp för att ta reda på om den passar in i din livsstil.

Raser som tillhör den icke-sportaktiva gruppen är bland annat bichon frisé, bostonterrier, bulldogg, dalmatiner, keeshond, lhaso apso och pudel.

Även om hundens karaktärsdrag tycks vara konsekventa för dessa sju huvudraser betyder det inte att din egen unika hund inte också kan ha andra personlighetsdrag. Din hund kan leka detektiv på tomten och lukta på varje kvadratmeter gräs för att hitta "ledtrådar", men den kan också vara helt nöjd med att slappa tillsammans med dig en hel söndag. På samma sätt kan din sällskapshund vara liten, men inte njuta lika mycket av att gosa som sin större motsvarighet.

Kom ihåg att alla hundar har individuella personlighetsdrag oavsett rasgrupp. Bara för att en grupp ofta får vänliga valpar betyder det inte att socialisering och träning inte spelar en viktig roll i deras utveckling. Tillbringa lite tid med hunden innan du tar hem den för att själv avgöra om ni skulle kunna bli ett bra par. Och var ärlig, hunden kanske är den sötaste du någonsin har sett, men en grand danois är inte en bra hund att ha i en lägenhet och små chihuahuor gillar inte att springa maratonlopp.

När du väl har hittat den perfekta matchningen kan ni njuta av ett långsiktigt och givande förhållande!

Kort om skribenten

Erin Ollila Kort om skribenten Bild

Erin Ollila

 

Erin Ollila är en husdjursentusiast som tror på ordens kraft och hur ett budskap kan informera och till och med förändra den avsedda målgruppen. Hennes texter finns överallt på internet och i tryckt form, texterna omfattar intervjuer, spökskrivande, blogginlägg och kreativ sakprosa. Erin är en SEO-nörd och allt som har med sociala medier att göra. Hon tog en masterexamen (M.F.A) vid Fairfield University i kreativt skrivande. Kontakta henne på Twitter @ReinventingErin eller läs mer om henne på http://erinollila.com.

 

Relaterade artiklar

 • Separationsångest

  Dogs running Om du måste lämna din hund ensam så kan detta framkalla separationsångest. Detta beror oftast på att hunden är alldeles för beroende av sin ägare.
 • Besvärligt gnagande

  Hundar använder sina munnar på samma sätt som vi använder våra händer, för att utforska.
 • Äta hundbajs

  Du har tagit din hund på promenad, du har precis berättat för dina grannar hur väluppfostrad den är och plötsligt kommer du på den med att äta hundbajs.
 • Vad betyder min valps beteende?

  Lär dig hur du läser valpens beteende genom dess kroppsspråk, inklusive kroppsspråk som svansviftning och svansens läge, och hur detta beteende förändras med åldern.

Relaterade produkter