Spring med din hund: så kommer du igång

Publicerad av
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Motion är en viktig del av din hunds fysiska och mentala hälsa, precis som för din. Även om det finns många passande aktiviteter som du kan göra med din hund, så är löpturer tillsammans ett utmärkt sätt att bränna kalorier och göra sig av med stress för er båda två.

Brist på motion är en av de vanligaste orsakerna till de vikt- och beteendeproblem många hundägare stöter på. Utan möjlighet för att göra sig av med tillräckligt mycket energi kan valpar och vuxna hundar bli destruktiva. Inte nog med att tuggande på möbler skapar frustration för dig, så kan det vara farligt för din hund. Funderar du på hur du ska komma igång med din löparpartner? Då behöver du inte fundera längre. Löpning gynnar din hund på samma sätt som det gynnar dig — så var inte rädd för att sätta på dig löparskorna och ge dig ut med din hund på samma vägar och spår som du springer i själv.

Vad du ska ta med

När du har bestämt dig för att sätta igång vill du försäkra dig om att du har alla nödvändigheter med dig för att hålla er båda säkra och bekväma. Se till att checka av följande punkter varje gång du går ut för en löptur med din fyrbenta vän:

 • En säker sele med lämplig identifikation 
 • Extra vatten till din kompanjon (kom ihåg, hunden behöver också hydratiseras)
 • Hundpåsar för att plocka upp efter er 
 • Ett robust koppel, antingen handsfree eller standard, som inte går sönder om din hund blir exalterad och plötsligt ändrar farten 
 • Godbitar när din hund behöver extra kalorier under en lång löptur

Hur är det? Kommer min hund tycka om det?

Small brown dog on a leash in red collar walks next to man on boardwalk near ocean.Kolla vädret. Hundar värmer och kyler inte sina kroppar som vi gör, så de är mer känsliga för extrema temperaturer. Om det är för varmt kan din hund få värmeslag, om det är för kallt kan den få frostskador.

Innan du börjar finns det mer personliga försiktighetsåtgärder att ta när du springer med din hund. Först vill du se till att springa faktiskt är något din hund vill göra! Inte alla hundraser behöver mycket mer än regelbundna promenader. En border collie eller liknande aktiv ras eller arbetarhund kommer förmodligen älska att springa med dig i många kilometer, medan en mindre sällskapshund inte vill röra på sig lika snabbt som du vill. Om löpning verkar vara en trevlig aktivitet för er båda två, är du redo för nästa steg.

Fysisk förmåga

Kanske lika viktigt som viljan att springa är din hunds förmåga. Ålder spelar en viktig roll när du bestämmer hur och när ni ska springa tillsammans. För naturligt stora raser är inte löpning  rekommenderat innan de är vuxna. Det beror på att skelett och leder hos en växande valp är mottagliga för skador innan de är fullt utvecklade. Även om din hund är tillräckligt gammal är en undersökning hos veterinären innan ni börjar springa en av de bästa sakerna du kan göra. Hundar är stoiska djur som döljer skador och sjukdomar ganska bra från deras ägare. Din veterinär kommer kunna berätta för dig om det är säkert för din hund att jogga. Om du märker att din hund anstränger sig mycket eller släpar efter är det bäst att sluta och låta hunden vila eller gå resten av vägen. Tvinga aldrig din hund att springa med dig eftersom det kan skapa hälsoproblem för din vän.

Att komma igång

Att börja en löptur med klartecken från din veterinär kräver väldigt lite träning. Grundläggande lydnad är vanligtvis allt du behöver för en bekväm löptur tillsammans. Hur som helst, att försäkra dig om att din hund inte drar dig omkring eller springer mellan benen på dig är en viktig säkerhetsåtgärd för er båda två; att låta hunden leda joggingturen kan utsätta dina egna muskler för risk om du tränar regelbundet. Du vill också säkerställa att din hund kan stanna, sitta och stå still om du behöver vänta på trafikljus eller korsa trafikerade vägar. Framför allt ska ni börja långsamt och träna er väg till längre turer för att undvika skador, precis som du skulle göra om du skulle börja springa själv för första gången.

Du kommer lägga märke till att när din hund kommer i bättre form kommer den också kunna springa längre turer i snabbare takt. Under er löptur, se till att kontrollera din hunds tassar för trasiga dynor eller naglar. Även om din hund kan börja halta om den är skadad, så kan den också vara så glad att vara ute med dig att den inte märker eller visar det. Det är upp till dig att försäkra dig om att din hund är säker under träningen.

Om löpning med din hund blir en regelbunden rutin, kanske du också vill prata med din veterinär om lämplig nutrition. Precis som atleter behöver aktiva hundar mer kalorier och varierad föda än den genomsnittliga soffpotatisen. Riktig nutrition och motion är avgörande för att hålla din hund frisk, och tillsammans ger dem din bästa vän ett långt, lyckligt liv.

Contributor Bio

Katie Finlay

Katie Finlay

 

Katie Finlay kommer ifrån Los Angeles, CA och är en hundtränare och skribent. Hon har arbetat med hundar och deras ägare både i person och genom onlinematerial i över 6 år.

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>