Vad kostar det egentligen att adoptera en hund eller katt?

Published by
min read

Det är lätt att tänka på allt roligt du kan ha med en ny hund, men det är lika lätt att glömma den omvårdnad och uppmärksamhet de behöver.

Vissa utgifter är engångskostnader medan andra kan vara årliga eller månadsvisa kostnader som du bör ta med i din budget. Nedan har vi gjort en sammanställning över nödvändiga utgifter och sådant som är trevligt att ha, så att du kan se hur mycket det verkligen kostar att ta hand om din nya kompis.

Nödvändiga utgifter

Adoptionskostnad 2 000–7 000 kr (engångskostnad)
Innan du kan ta hem din nya vän betalar du vanligtvis en adoptionsavgift till hundstallet. Denna kostnad täcker oftast en medicinsk undersökning, vaccinationer och annan medicinsk behandling, för att ge hunden goda förutsättningar att få ett hälsosamt liv hos dig. Vissa hundstall kan avstå från denna avgift under speciella omständigheter, så det är bäst att ringa innan så att du vet vad du kan förvänta dig.

Mat- och vattenskålar 50–300 kr (engångskostnad)
Du kanske redan har rena, diskbara skålar hemma som du kan använda till hundens mat och vatten. Självklart kan du alltid lägga till saker som matautomater, vattenfilter och annat om du kan tänka dig att betala mer.

Mat 500–800 kr (per månad)
Precis som när det gäller mat för människor är det inte svårt att hitta billiga alternativ. Men det du ska titta efter är hundfoder av hög kvalitet. Att välja rätt hundfoder kan hjälpa till att undvika potentiella hälsorisker senare i livet, så snåla inte på kvaliteten och fråga vad din veterinär rekommenderar.

Woman feeds scruffy looking Jack Russell terrier mix Hill's pet food in a kitchen.

Halsband/sele 100–300 kr (engångskostnad)
När det gäller halsband och selar är egentligen allt som krävs att de ska vara stabila nog för att användas varje dag. Men det finns allt från basvarianter till mer glamorösa alternativ. Nylon är billigast, men det ser alltid bra ut med ett läderhalsband. Oavsett vad, fungerar spännen och byglar lika bra. Om din hund drar i kopplet kan en nosgrimma eller sele vara till hjälp. Halsband och selar är vanligtvis en engångsavgift men du kan behöva köpa en större storlek när din hund växer eller om de blir skadade med tiden.

Dog on leather leash walking on path in park wearing leather collar.

Koppel 100–500 kr (engångskostnad)
Precis som med halsband verkar det inte finnas någon gräns för hur mycket pengar du kan lägga på materialet, men grunderna är desamma. Små hundar behöver mindre koppel medan större hundar behöver större. Vissa har till och med GPS-spårare för extra säkerhet.

ID-brickor 50–200 kr (engångskostnad)
Tack vare modern tillverkning är det numera ganska billigt att skaffa en specialgjord ID-bricka till din hund. Du kan välja mellan en mängd stilar på nätet eller till och med få informationen tryckt direkt på halsbandet. Se bara till att du anger rätt uppgifter. Oftast vill man åtminstone ha det namn som hunden lystrar till och ett telefonnummer om den hittas.

Korg 100–1 000 kr (engångskostnad)
En nyligen adopterad hund från ett hundstall kanske blir helt nöjd med en hemmagjord hundbädd, men med tiden vill du kanske skämma bort din kompis med en specialbädd för att den ska sova gott om natten. Du kan alltid skämma bort din hund lite med en egen soffa.

Borste 100–500 kr (engångskostnad)
Det är klart att du kan välja en elektrisk klippmaskin med vakuum- eller tvättmöjligheter, men för att sköta hundens päls ordentligt behöver du åtminstone en borste med starka, mjuka borst. Om du vill att någon annan klipper din hund kostar professionell hundtrimning cirka 700–1 500 kr per gång, beroende på hundens ras, storlek och temperament.

Klotång 40 - 200 kr (engångskostnad)
Det kan vara nervöst att klippa hundens klor i början, men om du lägger ut lite mer pengar kan du välja en batteridriven kloslip som säkert (och långsamt) filar klorna på din hund. Kloklippning kan du även få hjälp med av en veterinär eller professionell hundtrimmare.

Leksaker 100–500 kr (årligen)
Leksaker är ett måste för livliga hundar, men även en äldre hund vill ha en favoritleksak i närheten som en trygghet. Det är hunden som avgör vad som är en kul leksak, så även om du investerar i något dyrt, som en automatisk tennisbollskastare, kanske det är något från hemmet som blir hundens favoritleksak.

puppy playing with red ball in the grass.

Tandborste och hundvänlig tandkräm 100–300 kr (per månad)
Du vill förmodligen borsta tänderna på din hund. Även om det nu finns elektriska alternativ är det viktigt att komma igång med en tandborstrutin. Det kan vara lämpligt att byta din hundtandborste varje till var tredje månad.

Veterinärvård - flera tusen kr (per år)
Det finns många sätt att spara pengar på din hund, men du kommer inte undan behovet av att ta din hund till veterinären. Valpar behöver många vaccinationer, vuxna hundar måste omvaccineras och gamla hundar kan ha kroniska hälsotillstånd som kräver speciell omvårdnad. Självklart kan dessa summor variera stort beroende på din hunds hälsobehov. En husdjursförsäkring kan vara ett bra alternativ för dig (se nedan).

Brown dog being examined by a female veterinarian.

Förebygga loppor, fästingar och parasiter 200–1 000 kr (per år)
Fästingar kan sprida en mängd olika smittämnen, loppor kan ge klåda och hudsjukdomar och myggor kan bära på dödliga hjärtmaskar. Problemen kan förebyggas på olika sätt, med allt från läkemedel på huden till fästinghalsband.

Rekommenderas

Dessa saker kan betraktas som extrautrustning, men när de behövs kan de vara ovärderliga och göra att du sparar mycket pengar och förhindrar större hälsoproblem. Välj de du tycker verkar nödvändiga.

ID-märkning 300–600 kr (engångskostnad)
Om det otänkbara sker och din hund försvinner, kan ett implanterat mikrochip vara räddningen om hunden hittas och tas till en veterinär eller ett hundstall. Tänk på att ID-märkning är obligatoriskt i vissa länder.

Bur 300–4 000 kr (engångskostnad)
Även om det rent tekniskt är ett alternativ, är en bra bur praktiskt taget ett måste för att lära hunden att bli rumsren eller åka på långa resor. Priserna varierar beroende på hundens storlek så se till att den kan vända sig om och lägga sig ner. Du kan välja en enkel bärbur eller satsa på ett alternativ som är designat för att ta med vart som helst.

Husdjursförsäkring 100–500 kr (per månad)
Husdjursförsäkringar finns vanligtvis i två varianter: "Enbart olycksfall" och "Olycksfall och sjukdom". Det är bäst att veta om din hund har några sjukdomar innan du väljer försäkring. Kontrollera alltid att din försäkring gäller hos din veterinär.

Godbitar för träning 100–400 kr (per månad)
Både valpar och gamla hundar gillar en god belöning, oavsett om det är ett lågkalorisnack eller en godbit som är speciellt utformad för hundens näringsbehov. Kom ihåg att en extra bit av deras vanliga hundmat ibland också kan kännas som en belöning.

Förstahjälpen-kit 100–500 kr (engångskostnad)
Ibland sker en olycka och om du är aktiv med din hund kommer du garanterat att upptäcka en skada någon gång. Ett förstahjälpen-kit kan därför göra stor skillnad.

Reseskålar 30–100 kr (engångskostnad)
Om du planerar att resa eller vandra med din hund behöver du så klart ta med mat och vatten till den. Det finns flera lösningar att välja bland, men ju mer du använder det desto lättare vill du att det ska vara.

Hunddagis 2 000–6 000 kr (per månad)
Om du lämnar hunden ensam större delen av dagen är det snarare en nödvändighet än en lyx att anlita en hundrastare som ger din hund den motion den verkligen behöver. Priserna varierar ofta beroende på vilken hundrastare du anlitar, var du bor, hur många hundar som behöver promenera och hur ofta och hur länge du vill att hunden ska gå ut.

Tränare ca 1 000 kr (per timme)
Även om vi vill att vår älskade hund ska vara vältränad direkt från dag ett, behöver några av våra lurviga vänner lite mer hjälp. En del träningskurser kan verka lite dyra, men en lugn väluppfostrad hund göra att du och hunden trivs bättre med varandra.

Pensionat 250–300 kr (per dag)
Att ha hund innebär inte att du behöver säga farväl till långa resor och semestrar. Men om du inte har en vän eller familjemedlem som kan ta hand om din hund, behöver du lägga pengar på ett hundpensionat som kan sköta hunden, ge den uppmärksamhet och motion när du är borta.

GPS-spårare 300–600 kr (engångskostnad)
GPS-spårare har lyckligtvis gått ner i pris under de senaste åren, men du behöver veta vad du betalar för innan du gör investeringen. Ju mer du planerar att utforska världen med din hund desto mer värdefull är den här enheten.

Det är lätt att tänka på allt roligt du kan ha med en ny katt, men det är lika lätt att glömma den omvårdnad och uppmärksamhet de behöver.

Vissa utgifter är engångskostnader medan andra kan vara årliga eller månadsvisa kostnader som du bör ta med i din budget. Nedan har vi gjort en sammanställning över nödvändiga utgifter och sådant som är trevligt att ha, så att du kan se hur mycket det verkligen kostar att ta hand om din nya kompis.

Nödvändiga utgifter

Adoptionskostnad 1 500–4 000 kr (engångskostnad)
Innan du kan ta hem din nya vän betalar du vanligtvis en adoptionsavgift till katthemmet. Denna kostnad täcker oftast en medicinsk undersökning, vaccinationer och annan medicinsk behandling för att se till att katten är redo för ett hälsosamt liv hemma hos dig. Vissa katthem kan avstå från denna avgift under speciella förutsättningar så det är bäst att ringa innan så du vet vad du kan förvänta dig.

Halsband/sele 100–300 kr (One Time)
När det gäller halsband är egentligen allt som krävs att de ska vara stabila nog för att användas varje dag. Men det finns allt från basvarianter till mer glamorösa alternativ. Nylon är billigast, men det ser alltid bra ut med ett läderhalsband. Oavsett vad du väljer ska du se till att kattens halsband kan glida av för att inte riskera att katten fastnar någonstans.

ID-brickor 50–200 kr (engångskostnad)
Tack vare modern tillverkning är det numera ganska billigt att skaffa en specialgjord ID-bricka till din katt. Du kan välja mellan en mängd stilar på nätet eller till och med få informationen tryckt direkt på halsbandet. Se bara till att du anger rätt uppgifter. Vanligtvis vill du minst ha det namn som din katt lystrar till och ett telefonnummer att ringa om den hittas.

Mat- och vattenskålar 50–300 kr (engångskostnad)
Du kanske redan har rena, diskbara skålar hemma som du kan använda till kattens mat och vatten. Självklart kan du alltid lägga till saker som matautomater, vattenfilter och annat om du kan tänka dig att betala mer.

Mat 300–800 kr (Monthly)
Precis som när det gäller mat för människor är det inte svårt att hitta billiga alternativ. Men det du ska titta efter är kattmat av hög kvalitet. Att välja rätt kattmat kan hjälpa till att undvika potentiella hälsorisker senare i livet, så snåla inte på kvaliteten och fråga vad din veterinär rekommenderar.

Strö 50–100 kr (månadsvis), skopa och kattlåda (engångskostnad) 100–200 kr
För att förhindra att din katt markerar revir i olika delar av huset kan du ordna minst två olika platser i ditt hem där de kan uträtta sina behov, och se till att hålla dem rena.

Klösträd 100–400 kr (engångskostnad)
Katter måste få klösa - och ett bra klösträd gör att du sparar massor av pengar på nya möbler. Det finns olika sätt att göra ett klösträd själv, men annars finns det ett brett utbud på nätet.

Klosax 50–200 kr (engångskostnad)
Det kan vara nervöst att klippa kattens klor i början, men om du lägger ut lite mer pengar kan du välja en batteridriven kloslip som säkert (och långsamt) filar klorna på din katt. Kloklippning kan du även få hjälp med av en veterinär eller professionell katt-trimmare om du inte vill göra det själv.

Leksaker 100–500 kr (årligen)
Leksaker är ett måste för livliga kattungar, men även en äldre katt vill ha en favoritleksak i närheten som en trygghet. Det är katten som avgör vad som är en kul leksak, så även om du investerar i något dyrt, som ett enormt katträd, kanske kattens favoritleksak blir en leksak du gjort själv.

Bur 100–500 kr (engångskostnad)
Du kommer garanterat att åka bil med din katt och en bur är det bästa sättet att hålla dem skyddade och bekväma, oavsett om det är en resa till veterinären eller en jorden runt-resa.

Veterinärvård - flera tusen kr (per år)
Det finns många sätt du kan spara pengar på ditt husdjur, men du kommer inte undan ett veterinärbesök med din katt. Kattungar behöver många vaccinationer medan äldre katter kan ha kroniska hälsotillstånd som kräver omvårdnad. Självklart kan dessa summor variera stort beroende på din katts hälsobehov. En husdjursförsäkring kan vara ett bra alternativ för dig (se nedan).

orange cat gets examined by female veterinarian

Förebygga loppor, fästingar och parasiter 200–1 000 kr (per år)
Fästingar kan sprida en mängd olika smittämnen, loppor kan ge klåda och hudsjukdomar och myggor kan bära på dödliga hjärtmaskar. Om din katt lyckas ta sig utomhus (eller dessa insekter hittar in i ditt hem), kan rätt förebyggande åtgärder rädda din katts liv.

Tandborste och kattvänlig tandkräm 100–300 kr (per månad)
Du vill förmodligen borsta tänderna på din katt. Även om det nu finns elektriska alternativ är det viktigt att börja med en vanlig tandborstrutin. Överväg att byta din katts tandborste varje till var tredje månad för att hålla den fräsch och funktionell.

Rekommenderas

Dessa saker kan betraktas som extrautrustning, men när de behövs kan de vara ovärderliga och göra att du sparar mycket pengar och förhindrar större hälsoproblem. Välj de du tycker verkar nödvändiga.

Bädd 100–1 000 kr (engångskostnad)
Katter tenderar att sova nästan var som helst, men med tiden kanske du vill ge din katt en riktig bädd för en skön nattsömn.

Small kitten lying on its back on a white furry rug.

Borste 100–500 kr (engångskostnad)
Katter är ganska bra på att tvätta sig själva, men att borsta din vän kan ge er båda en trevlig stund samtidigt som du får mindre katthår i hemmet.

Woman pets cat while lying on a bed together

Husdjursförsäkring 100–500 kr (per månad)
Husdjursförsäkringar finns vanligtvis i två varianter: "Enbart olycksfall" och "Olycksfall och sjukdom". Det är bäst att veta om din katt har några sjukdomar innan du väljer försäkring. Kontrollera alltid att din försäkring gäller hos din veterinär.

Förstahjälpen-kit 100–500 kr (engångskostnad)
Ibland sker en olycka och om din katt är nyfiken kommer du garanterat att upptäcka en skada någon gång. Ett förstahjälpen-kit kan därför göra stor skillnad.

GPS-spårare 300–600 kr (engångskostnad)
GPS-spårare har gått ner i både pris och storlek under de senaste åren, men du behöver veta vad du betalar för innan du gör investeringen. Ju mer tid din katt tillbringar utanför hemmet, desto mer värdefull kan denna enhet vara.

Resesele 100–300 kr (engångskostnad)
Ha lite kul tillsammans! Du kan sätta på en sele på din katt och ta med den på dina äventyr.

Pensionat 250–300 kr (per dag)
Att ha katt innebär inte att du behöver säga farväl till långa resor och semestrar. Men om du inte har en vän eller familjemedlem som kan ta hand om din katt, behöver du lägga pengar på ett kattpensionat som kan sköta katten, ge den uppmärksamhet och motion när du är borta.

ID-märkning 300–600 kr (engångskostnad)
Om det otänkbara sker och din katt försvinner, kan ett implanterat mikrochip vara räddningen om katten hittas och tas till en veterinär eller ett katthem. Tänk på att ID-märkning är obligatoriskt i vissa länder.

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs