Träffa huskamraterna

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Introducera kattungen för en annan katt

Om du redan har en katt, kommer den att vilja skydda sitt revir när den nya kattungen anländer. Det är bara naturligt att du vill att din "gamla" katt ska acceptera din nya kattunge. Men det är lika naturligt att katten kan behöva lite övertalning för att acceptera ett nytt husdjur som kan ses som en rival. När allt kommer till kritan har katten härskat i hemmet på sina egna villkor fram till nu.

Sakta men säkert

Dina två husdjur har mycket goda chanser att komma överens om du följer vissa enkla riktlinjer. För det första ska du introducera den nya katten långsamt. För det andra måste du se till att den gamla kattens mat- och sovplats inte påverkas av kattungen. Då ökar chanserna för att de ska komma bra överens. Men det finns alltid en liten risk för att de inte ska komma överens över huvudtaget.

När det är dags att introducera katterna för varandra är det viktigt att du tar ledarrollen. Fös inte bara ihop dem och hoppas på det bästa. Välj också en tidpunkt då det är tyst i huset. Eftersom kattungen inte är könsmogen kommer den vuxna katten inte att känna sig hotad eller utkonkurrerad. Risken för konkurrens minskar också om katterna är av olika kön. Tvinga inte ihop katterna - låt dem få utforska varandras sovplatser så att de vänjer sig vid att det finns andra katter i huset.

Dofter

Doft är kattens viktigaste sinne och det är en bra idé att överföra en del av hemmets dofter till kattungens päls innan katterna träffas. Blanda katternas dofter genom att först klappa den äldre katten och sedan kattungen och vice versa (utan att tvätta händerna). På så vis introducerar du även kattungen till doften av den andra katten.

Ge kattungen ett eget ställe

Du kan ge kattungen ett eget hägn eller en låda med bädd, kattlåda och vattenskål så att den har ett tryggt "eget" ställe. När du tar in den äldre katten i rummet har kattungen skydd av lådan eller hägnet, men den kommer ändå att kunna se den andra katten. När du tycker att det är dags (det kan ta flera dagar), öppnar du grinden till hägnet och låter kattungen komma fram i lugn och ro.

Det finns inga garantier för att katterna blir vänner. Om de inte verkar bli det, bör du låta dem finna sin egen form av samvaro. De flesta katterna lär sig åtminstone att tolerera varandra till slut.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter