Mata din katt med fisk

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Din mamma har säkert sagt det otaliga gånger: fisk är nyttigt! Men är det en god idé att mata din katt med fisk? Senaste forskningen visar på att det förmodligen är det. Och det är ju en fantastiskt nyhet för alla katter, eftersom de flesta katter älskar fisk.

Är all fisk bra för din katt?

Om fisk är så väldigt bra för katter kanske du frestas att servera en stillahavsbergstunga, lätt ångkokt i mjölk. Men om du verkligen vill att din katt ska få ut det maximala näringsvärdet i fisk så bör du nog läsa vidare…

Liksom vilken annan ingrediens som helst bör fisk ges som en del i en balanserad diet. Det kommer hela tiden nya bevis som visar att du kan få ut väldigt mycket näring genom att bara äta vissa nyttiga delar av fisken.

Först och främst så är fisk en bra proteinkälla, oavsett om du är katt eller ägare. Det betyder att per gram så får din katt i sig en stor mängd protein, vilket är väldigt användbart för en katts kropp. Det har de rätta aminosyrorna - komponenterna till protein - i de rätta proportionerna trots att det inte exakt kommer att stämma överens. Det negativa är att en del fisk även kan förstöra vissa vitaminer.

Så att ge din katt fisk är lite av en vetenskap om du vill uppnå näringsbalans. Ett annat problem för kattägare är att mat som har mycket fisk i sig faktiskt luktar riktigt illa och lukten kan stanna kvar länge!

Teknologi

Tack och lov så är det nu teknologin kommer in i bilden. Genom att man utvinner den bästa näringen ur fisken och sedan applicerar den i kattmat, kan din katt ändå få i sig allt det nyttiga.

Detta även om katten får sin favoritsmak, kyckling, kött eller lamm. Även om du inte är någon fiskhandlare så kanske du ändå vet att vit fisk såsom sjötunga eller torsk skiljer sig från fet fisk såsom makrill och tonfisk. Om du skulle isolera en "super-näring" som finns att hitta i fisk, så måste det vara just fiskolja.

Din fösta instinkt är kanske att välja en vit fisk, men dessa innehåller väldigt lite fiskolja, så därför är det fet fisk som bör vara ditt förstahandsval.

Det hälsosamma valet

Studierna som forskare publicerar om fördelarna med fiskolja är helt enkelt enastående. Vill du att din katt ska ha bra syn? Prova fiskolja. Håller din katt på att bli stel? Prova fiskolja. Önskar du att din katt var klokare? Prova fiskolja.

Veterinären Libby Sheridan från Hill's förklarar det så här, "Det finns särskild fiskolja som kallas DHA, en omega 3-fettsyra, som vi vet är inblandad i neurologisk utveckling, vilket är utvecklingen av hjärnan och dess föreningar. Trots att en del av denna utveckling sker när kattungen fortfarande ligger i livmodern, så är det tydligt att vissa förändringar sker även efter födseln.

Detta är troligt eftersom hjärnan måste förbli "formbar" en tid för att ta till sig all information från sin omgivning, eftersom de ser, hör, känner och upplever en hel rad nya saker. Vi förser all vår mat för kattungar med DHA, den näring som hjälper att stärka denna pågående utveckling. Alla kan ha en piggare och mer anpassningsbar katt enbart genom att mata sin kattunge korrekt under de första månaderna."

En fråga om balans

I kroppen finns en ständigt pågående balans i förhållande till dessa fettsyror. Det finns två breda typer som kallas, omega 6 och omega 3.

Viktiga typer av omega 3 går att hitta i vissa vegetabiliska oljor såsom linfröolja och fisk, speciellt fet fisk. Varje grupp "håller uppsikt" över den andres effekt till viss mån. Så genom att ge mer av den ena och mindre av den andra kan man uppnå olika effekter. I regel tror man att en kost som innehåller mycket animaliska fetter resulterar i mer omega 6, jämfört med omega 3, och att det kanske är till fördel för djur (och kanske människor) att äta mer omega 3 och hålla sig friska.

Ett par varningsord. Frestas inte att ge extra fiskolja till din katt. För mycket av vilken näring som helst kan få kroppen ur balans och skapa problem. Rådfråga din veterinär innan du utökar kosten, speciellt om din katt är sjuk. I de flesta fall finns det ett korrekt framtaget tillskott som din veterinär kan skriva ut, eller en speciellt framtagen kost som möter ditt djurs behov av näring och som är skräddarsytt för ett visst sjukdomstillstånd.

Till ägare med friska katter har Libby Sheridan några kloka råd, "När du handlar kattmat bli inte för distraherad av "glamour-katten" på bilden. Välj istället märken där det står att maten innehåller fiskolja: vi är så övertygade om värdet av denna forskning att vi bestämt oss för att komplettera detta i allt vårt torrfoder för katter. Köp även alltid ett ansett märke där du vet att man använt rätt fiskolja, tagen från rätt sorts fisk från rent och oförstört vatten."

Precis som din mamma brukar säga: Fisk är det hälsosamma valet!

Relaterade artiklar

Relaterade produkter