Dräktighet hos katter

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Om du inte planerar att föda upp kattungar så är det bäst att förhindra oönskade dräktigheter genom sterilisering. Dräktiga katter är en spännande upplevelse och om du tagit det stora beslutet att låta din katt få kattungar så väntar ett äventyr!

En honkatt är oftast mer än kapabel att klara av förlossningen själv och det är oftast bäst att låta henne göra det. Men det finns några saker du kan göra för att förenkla för henne.

Tecken

Det finns flera tecken som tyder på att din katt ska ha kattungar. Det första är att hon inte löper längre. Ett annat tecken är att din katts bröstvårtor sväller och får en lite mörkare röd färg. En dräktig katt kommer också att äta mycket mer och till och med må lite illa på morgonen.

Efter fem veckor kan du urskilja att din katts mage börjar svälla och den kommer att fortsätta svälla tills hon föder. Du kan se en dramatisk förändring i hennes beteende. Hon kan plötsligt bli väldigt tillgiven och vilja vara nära dig. Och tvärtom, din tidigare så vänliga katt kan bli sur och dra sig undan.

Båda dessa beteenden är helt normala så du behöver inte bekymra dig. Katter klarar ofta en förlossning med lite besvär. Om du är orolig för din katt eller vill ta reda på om hon är gravid ska du ta henne till veterinären. De undersöker och tar reda på om den väntande modern är frisk och kan konstatera att hon är dräktig, antingen genom en fysisk undersökning eller ultraljud.

Förberedelser

Det är inte mycket du behöver göra för den väntande modern under dräktighetstiden, cirka 65 dagar, som leder upp till förlossningen.

Se bara till att hon fortsätter att få god, näringsrik mat och mycket vatten. Så fort det har konstaterats att hon är dräktig bör du byta till ett bra foder för dräktiga katter och kattungar - så som Hill's Science Plan Kitten - för att förse henne och kattungarna med extra näring. Håll henne till den maten tills kattungarna har slutat att dricka bröstmjölk. Var inte förvånad om din mamma-katt inte äter så mycket på en gång.

Hon har en mage full med kattungar och kommer förmodligen att föredra att äta lite men flera gånger om dagen. Närmare förlossningen kommer förmodligen din katt att börja leta efter en lugn, mjuk plats att boa in sig på. Förse henne med något som till exempel en kartong med lite handdukar i och uppmuntra henne att använda den.

Men var inte orolig om hon inte använder den i slutändan, utan har funnit en alternativ plats som hon tycker bättre om. En förlossning brukar oftast visa sig på en mjölkig flytning från kattens bröstvårtor. Om du håller koll på din katts temperatur så kommer den förmodligen att sjunka under 38.9 oC precis innan förlossningen.

När förlossningen väl börjar kan din katt börja kurra mycket och du kan se sammandragningarna. Kom ihåg att i de flesta fall så är en katt helt kapabel att klara av en förlossning själv.

Sakta men säkert

Den normala kullstorleken är mellan 2 och 5 kattungar. Vanligtvis brukar en katt ta uppehåll mellan ungarna, mellan 10 minuter och en timme. Om det har tagit mer än tre timmar sedan hon födde de tidigare ungarna och du vet att hon fortfarande har en kattunge i magen. så bör du ta henne till en veterinär.

När kattungarna har kommit ut borde de redan vara på väg ut ur fosterhinnan. Vanligtvis hjälper mamman till med detta men om hon inte gör det måste du försiktigt klippa upp och släppa ut kattungen.

En kattmamma brukar genast slicka sina ungar rena när de väl har kommit ut för att stimulera deras andning. Om hon är för trött för att göra det, eller är upptagen med ännu en födsel kan du hjälpa till. Stryk kattungen försiktigt med en handduk på samma sätt som modern skulle slicka den. Du bör tippa kattungen så att den har huvudet ner vilket hjälper till att få bort vätskan från dess luftvägar.

Avlägsna moderkakan

Efter varje kattunge så kommer även en moderkaka. Om moderkakan stannar kvar kan mamman få en infektion. Räkna så att du är säker på att du har sett en moderkaka för varje kattunge. Bli inte förvånad om modern äter lite eller hela moderkakan. Detta är helt normalt och säkert. Om modern verkar ha kvar moderkakan måste du snabbt ta henne till en veterinär.

Kattmamman brukar vanligtvis tugga av navelsträngen. Om hon inte gör det kan du hjälpa till. Knyt en bit kraftig tråd rund navelsträngen, ungefär två centimeter från kattungens kropp. Knyt ytterligare en knut ungefär två centimeter längre upp på strängen och klipp sedan mellan de två knutarna med en vass sax.

När kattungarna väl är ute och rengjorda borde de omedelbart krypa till sin mammas bröstvårtor och börja suga. Nu är det säkert att lämna din katt och hennes kattungar ifred. Grattis till dina nya kattungar.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten Chicken är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten with Tuna är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
 • HEALTHY CUISINE Kitten Stew

  <span class='nowrap'>Science Plan</span> <span class='nowrap'>Healthy Cuisine</span> är 100 % balanserad och hälsosamt våtfoder, med oemotståndlig smak som din kattunge kommer att älska.
 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten torrfoder

  <p>Veterinärexklusiv. Avancerad näring för frisk växt och utveckling med hög immunitet. Innehåller kliniskt bevisade höga nivåer antioxidanter och DHA.