DIY Kattfläck- & luktborttagning som fungerar

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Katter ger oss så mycket glädje i livet, men fläckarna och odörerna som hör till att ha katt kan ofta leda till frustration. Som tur är kan du göra ett eget fläckborttagningsmedel med enkla ingredienser som kan hjälpa till att hålla hemmet rent och fräscht. Hemgjorda fläckborttagare är säkra att använda nära djuren (och kostar vanligen mindre än rengöringsmedel du köper i affären). Från urin till hårbollar och kräkfläckar – hemgjorda rengöringsmedel kan effektivt ta bort fläcken och odören som ibland blir kvar.

Kom ihåg att göra ett test på en liten yta innan du börjar, för att se till att det inte orsakar skada eller missfärgning.

Home interior, cat sitting in an armchair, a wall and a bouquet of white tulipsRengöring för kräk och hårbollar

Du behöver: bikarbonat, ättika, vatten, sprejflaska, tre gamla trasor

Så här gör du:

 1. Torka upp kräket eller hårbollen från mattan eller golvet med en fuktig trasa.
 2. Om kräket var på mattan torkar du först upp det med en fuktig trasa och sedan strör du ut bikarbonat på fläcken och låter det vara i en timma, för att absorbera fukten. Om fläcken är på ett hårt golv kan du gå vidare till steg 3.
 3. Blanda ättika och varmt vatten i en stor skål (cirka 1 dl vatten till 1 dl ättika). Häll blandningen i en sprejflaska.
 4. Spreja fläcken med din blandning av ättika och vatten. Det kommer att börja bubbla. När bubblandet avtar torkar du upp så mycket bikarbonat som möjligt med en trasa.
 5. Fortsätt att spreja fläcken lätt och torka fläcken med en ren trasa. Upprepa tills fläcken är borta. Var noga med att inte spreja för mycket på området.

Borttagning av katturin

Du behöver: ättika, bikarbonat, väteperoxid, diskmedel, enzymatiskt rengöringsmedel, gamla trasor, gammal handduk

Så här gör du:

 1. Använd en gammal handduk för att absorbera så mycket av kattkisset som möjligt och kasta handduken när du är färdig.
 2. Strö över bikarbonat på det drabbade området och låt det verka i ungefär tio minuter.
 3. Häll lite ättika på bikarbonaten och låt det bubbla i några sekunder innan du torkar upp vätskan med en ren trasa.
 4. När området ser rent ut är det dags att ta bort odören. Gör en egen fläck- och odörborttagare med några matskedar väteperoxid och en eller ett par droppar diskmedel. Häll blandningen på det fläckade området (prova på en liten, dold bit av mattan först, för att vara på den säkra sidan, så att det inte missfärgar mattan).
 5. Gnugga in blandningen av väteproxid och diskmedel i mattan och skrubba fibrerna, men torka upp omgående så att det inte tar bort färgen ur mattan. För hårda golv kan det vara bättre att ha blandningen i en sprejflaska och spreja området och torka upp.
 6. Blås med hårtork på området för att få det att torka snabbt. Trots att området kan verka rent och fräscht kommer syran i katturinen att kristallisera igen, så nästa steg är MYCKET viktigt!
 7. Efter ungefär 24 timmar blöter du ner området med ett enzymatiskt rengöringsmedel och låter det lufttorka. För att hindra familjemedlemmar från att kliva i fläcken täcker du området med tvättkorgen eller aluminiumfolie. Det kan ta en dag eller två att torka helt.
 8. När området är helt torrt rengör du som vanligt med en mopp eller dammsugaren och upprepar enzymbehandlingen en gång i veckan vid behov.

Minska fläckar och odörer från katten

När du har städat färdigt lyser du med en UV-lampa på området. Det kommer att visa om det fortfarande finns katturin på området. Ibland kan det verka som om urinen är borta, men den kan kristalliseras och finnas kvar i mattfibrer. En UV-lampa visar fläckens omfattning som det mänskliga ögat inte kan se eller som den mänskliga näsan inte kan lukta sig till.

Slutligen föreslår Vetstreet att du bör låta veterinären bedöma kattens urineringsbeteende för att se till att kissandet utanför lådan inte är ett tecken på urinvägsbesvär eller annan sjukdom. Du bör boka tid hos veterinären för en eventuell foderbehandling. Nu när du vet hur du gör ditt eget fläckborttagningsmedel kan du vidta åtgärder snabbt och städa noggrant.

Contributor Bio

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

 

Chrissie Klinger är lärare, skribent och mamma till två barn, tre hundar och tre katter. Hon tycker om att ha en aktiv och miljövänlig livsstil.

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten with Tuna är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Light Adult with Tuna bidrar till att bevara idealvikten. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och höga nivåer L-karnitin som hjälper till att omvandla fett till energi. Lämpligt för daglig utfodring.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar till att bevara funktionen hos njurar och vitala organ. Sammansatt av kliniskt bevisade antioxidanter, omega 3-fettsyror och minskad fosfor.