Prediktiv biologi: Vetenskapen bakom vår djurmat

$authorText
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Precis som de flesta ämnen i dag har näringsläran om husdjursfoder blivit polariserande. Med alla trender och förändringar inom djurfoder kan det vara svårt att veta vem eller vad man kan lita på. Allt du vill göra är att hitta det bästa för din hund eller katt, så varför måste det vara så komplicerat?

Vi lyssnar på dig. Hos Hill's är det inte de olika trenderna som våra konkurrenter marknadsför som är avgörande, utan de vetenskapliga data som samlats in under åratal av pågående veterinär- och näringsforskning. Varje djurfoder från Hill's är ett samarbete mellan veterinärer, forskare och nutritionister för att säkerställa att vi tillhandahåller det bästa djurfodret för din hund eller katt.

Vad betyder allt detta egentligen? Det börjar med en process som kallas prediktiv biologi. Om du inte är vetenskapsman eller näringsexpert för husdjur kan du vara lugn - här är vår process för att tillverka hälsosamma, biologiskt baserade foderprodukter för husdjur.

Forskning

Veterinär och tekniker tittar på en orange kattunge på ett bord.

Innan någon hund- eller kattmat tillverkas använder vi oss av våra ständiga studier av husdjurens biologi. Precis som för människor är biologin hos hundar och katter en mall för ditt husdjurs liv och vägen till ett fullvuxet husdjur. Att lära sig om husdjurens inre processer, organ, neurologiska system, blod, reproduktion, utveckling och sjukdomar är viktigt för att utveckla en kost som optimerar deras hälsa och välbefinnande.

Det är här som prediktiv biologi kommer in i bilden - det är en omfattande metod som används för att förstå ditt husdjurs biologi. Vi studerar hur olika ingredienser och näringsämnen har en viktig roll i ditt husdjurs biologi och hur de spelar en roll i de biologiska processerna. Vi kan dela in denna forskning i tre olika områden:

Genetik

Som vilken lärare i naturvetenskap på gymnasiet som helst kan förklara, så är generna (som består av DNA) koden eller instruktionerna som behövs för att skapa de proteiner och molekyler som är viktiga för tillväxt, utveckling och hälsa hos alla levande varelser. DNA är det som styr hur stor din hund kommer att bli, vilken färg din katt kommer att få, vilka hälsoproblem ditt husdjur kan ha och nästan allt annat. Genom att studera husdjurens arvsmassa förstår vi vilka delar av deras DNA som är förknippade med vissa egenskaper och vilken roll de spelar för hundens eller kattens hälsa.

Husdjurets DNA spelar också en stor roll för näringsupptaget. Det påverkar ditt husdjurs hormoner, enzymer och proteiner som hjälper till att skapa organ och vävnader, att underhålla matsmältningen och kontrollera ämnesomsättningen. Genetisk forskning hjälper oss att avgöra hur ett husdjur kommer att reagera på vissa ingredienser och näringsämnen. Denna forskning talar om hur ditt husdjur kommer att metabolisera (bryta ner) vissa livsmedel och inte andra. Genetik är exempelvis anledningen till att du kan njuta av choklad som en välsmakande godbit, men att den är giftig för hundar och katter.

Hur studerar vi då DNA hos ett husdjur? Vi börjar med att ta ett svabbprov från hundens eller kattens kind och tittar på cellerna som finns i provet. Med hjälp av sofistikerade maskiner kan vi extrahera DNA från cellerna och studera materialet. Genom noggrann kartläggning kan vi fastställa vilka delar av ett husdjurs DNA som påverkar vilken egenskap i deras biologi. 

Genomik

Genomik är studiet av hur ingredienser och näringsämnen påverkar generna i en levande organism, i Hills fall, husdjur. Olika ingredienser och näringsämnen har förmågan att förändra genernas aktivitet eller genuttryck och därför är det så viktigt att studera detta innan man börjar komponera ett djurfoder.

Tänk på genomik som en dimmer på lampor: vi observerar vilka näringsämnen som kan ändra aktiviteten hos generna i en metabolisk process, antingen genom att sänka deras aktivitet (dämpa dimmern) eller öka deras aktivitet (göra ljusare). Genom att studera hur generna reagerar på olika näringsämnen kan vi fastställa de biologiska effekterna av våra djurfoderblandningar. Hur gör vi då detta? Vi kan undersöka hur ingredienserna och näringsämnena påverkar genuttrycket antingen i celler som odlas på laboratoriet eller genom att utfodra husdjuret.

Veterinär och tekniker undersöker en beagle på ett behandlingsbord.

Allt detta hjälper oss att bestämma vilka ingredienser och näringsämnen som ska ingå i varje påse, förpackning och burk av Hill's husdjursmat.

Mikrobiomik

Den sista forskningsmetoden för att förstå husdjurens biologi är mikrobiomik - studiet av hur bakterier inuti ditt husdjur påverkar hälsan. När det kommer till kritan matar vi inte bara vårt husdjur - vi matar även bakterierna i husdjuret.

Precis som alla levande organismer har hundar och katter miljontals bakterier som växer i och på deras kroppar och i denna bakteriesammansättning har vissa bakterier goda effekter för husdjuret och andra inte. Genom att studera dessa små mikrober kan vi avgöra vilka bakterier som är viktiga, vad de gör och om det har en positiv eller negativ effekt på ditt husdjurs hälsa.

Hur ser då denna process ut? Vi börjar vanligtvis med att ta avföringsprov från husdjur för att undersöka bakterierna i avföringen. Detta ger oss en bra indikation på vilka mikrober som lever i husdjurets mag- och tarmkanal. Mikroberna kartläggs sedan mot en global databas med kända bakterier.

Genom att förstå vilka mikrober som lever i ditt husdjur kan vi komponera hälsosam djurmat som gynnar de nyttiga bakterier som husdjuret behöver och som påverkar mikrobiomet för att hjälpa dem att hålla sig friska.

Utformning

De data som alla våra forskare och nutritionister sammanställer ligger till grund för hur vi skapar Science Diet® -foder för husdjur. Oavsett om vi skapar bättre kontroll av hårbollar för din kattvän eller främjar en hälsosam hjärnfunktion för en äldre hund så är processen med prediktiv biologi vårt sätt att se till att maten är effektiv.

Veterinärtekniker lägger mat från en skopa i en matskål.

Men hälsosam mat måste också smaka gott och vi lägger ner lika mycket forskning på att förstå vad husdjur älskar att äta för att se till att våra recept smakar utsökt. Hundar och katter är våra konsumenter. När vi utvecklar våra innovativa näringsprodukter genomför vi smaktester för att låta hundar och katter välja vilket recept som smakar bäst på vårt globala Pet Nutrition Center (PNC). Våra husdjur på Pet Nutrition Center har ett bra hem med optimal vård. Vi ger våra husdjur kvalitetsnäring, mental och fysisk träning, utmärkt veterinärvård, socialisering med andra husdjur och människor och massor av kärlek varje dag. Vi anser att möjligheten att välja och ha flexibilitet när det gäller hur de spenderar sin fritid är viktig för deras allmänna hälsa och välbefinnande. Många av våra sällskapsdjur deltar i utvärderingar av smaktester där de får välja mellan två måltider och avgöra vilken de föredrar. Detta hjälper våra produktutvecklare att utforma livsmedel som är näringsrika och välsmakande.

Oavsett vad du ger din hund eller katt för mat vet vi att du älskar dem och vill göra det bästa för dem. Det är samma känsla som låg till grund för Hill's Pet Nutrition för över 70 år sedan, och det är därför vi outtröttligt ägnar tid åt att forska och utveckla nya sätt att göra ditt husdjur friskare och gladare. När det gäller vetenskapsbaserad kost för husdjur börjar allt med vetenskap som hjälper oss att skapa en biologiskt baserad näring som din hund eller katt garanterat kommer att älska.

Relaterade artiklar

 • The Right Diet For Your Pet

  Dog eating. Learn what to look for in healthy pet food & nutrition, including ingredients, quality of the manufacturer, your pet
 • Proteiner

  Dogs running Proteiner framställs genom att binda ihop aminosyror till en lång kedja. Kedjan klumpas sedan ihop till en tredimensionell struktur som påminner om en trasslig garnboll. Fastän det finns hundratals olika aminosyror används endast 21 i djurproteiner.
 • Mineraler

  Dogs running Fler än 18 mineralelement tros vara essentiella för däggdjur. Enligt definition behövs makromineraler i djurets kost i större mängder och mikromineraler eller spårelement i mycket mindre mängder. Samtliga makromineraler, utom svavel, beskrivs i texten.
 • Vitaminer

  Dogs running Vitaminer kan delas in i två huvudgrupper beroende på om de är fettlösliga eller vattenlösliga. Därtill finns det en grupp av vitaminlika substanser som påminner om vitaminer utan att helt passa in i någondera kategori.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
  Buy Now »