Varför hundar hatar att bada (och tips för att bada en rädd hund)

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Din hund älskar att plaska i vattenpölar, men när det är dags för ett bad drar den in svansen och gömmer sig. Varför hatar hundar att bada så mycket? Om det inte är vattnet, vad är det då som får så många hundar att darra och gnälla när de ska tvättas? Ta reda på vad som kan ligga bakom din hunds rädsla för bad och läs vidare för att lära dig hur du tvättar en hund som hatar att bada.

Varför hatar hundar bad?

Alla hundar gillar inte att leka i vatten, men det förklarar nödvändigtvis inte varför din hund inte gillar att bada. Till och med vattenälskande raser som labrador retrievers drar sig ofta för att bli badade. Så om det inte handlar om vattnet, vad är det då som gör att hundar hatar att bada? Det finns flera faktorer som kan förklara varför din hund hatar att gå nära badkaret eller handfatet.

Corgi dog washes in the bathroom

Dåliga associationer

Precis som vi kan hundar lära sig att förknippa en viss situation med rädsla eller ångest, förklarar PDSA. En dålig upplevelse i samband med bad, som att bli skållad av varmt vatten, halka och falla i badkaret, få vatten upp i näsan eller få stickande schampo i ögonen, kan traumatisera din hund och få den att frukta badet. Andra upprörande upplevelser vid annan typ av vård, t.ex. smärta när klorna klipps för kort eller att öronen rengörs, kan också skapa dåliga associationer till badet om det sker vid samma tidpunkt.

Brist på kontroll

När din hund simmar eller plaskar i en pöl är det en rolig aktivitet som den väljer att delta i. Bad är å andra sidan vanligtvis något som hundar tvingas att göra och innebär att de måste hanteras och vidröras på ett sätt som de inte tycker om. Denna brist på val och kontroll över det som händer kan vara mycket upprörande för en hund.

Okunskap

Hundar som inte badar eller inte badar särskilt ofta kan helt enkelt bli skrämda av den nya upplevelsen av att hamna i ett badkar med vatten och tvätta sig med schampo. Detta kan i sin tur skapa negativa associationer som gör dem rädda för framtida bad.

Badet känns stressigt

Ibland är det inte bara hundar som hatar att bada. Hundar uppfattar ofta känslomässiga signaler från sina djurföräldrar. Ju mer orolig du verkar vara, desto mer orolig kommer din hund troligen att vara, menar PDSA. Om du skriker åt hunden, hanterar den grovt och skyndar dig genom badet kommer du få hunden att frukta badet. Även om du är snäll mot hunden kan den märka av din frustration, vilket kan vara tillräckligt för att få den att frukta bad i framtiden.

Behöver hundar bada?

Behöver din hund verkligen bada regelbundet? Det beror på. Det största skälet till att man badar hundar är helt enkelt för att göra dem lättare att leva med. Det är inte särskilt trevligt när hunden gör golvet lerigt och inte heller särskilt mysigt att gosa med en stinkande hund. Korthåriga raser med frisk hud behöver faktiskt inte bada för sin egen skull och de behöver egentligen inte bada regelbundet om de inte smutsar ner sig för mycket. I de flesta fall räcker det med att torka av dem med husdjursservetter. Men om du har en rynkig ras såsom en mops eller en sharpei bör du även se till att torka hudvecken regelbundet.

Raser med lång och lockig päls bör däremot regelbundet schamponeras och vårdas för att förhindra att pälsen blir matt och svårhanterlig, men daglig borstning kan också hjälpa. Hårlösa raser såsom xoloitzcuintle behöver bada regelbundet för att förhindra att huden torkar ut. Även raser med fet hud, såsom cockerspaniels, behöver också bada ofta för att förhindra uppbyggnaden av olja.

Hur man badar en hund som hatar bad

Om din hund har en typ av hud eller päls som kräver att den badar ska du göra ditt bästa för att göra detta till en njutbar upplevelse eller åtminstone förhindra att hunden blir rädd för det. Det handlar om att ersätta negativa associationer med positiva, samt om tid och tålamod. Hur mycket beror på om din hund är livrädd för bad, om den bara är trött på att behöva bada, eller om det är någonting mittemellan.

1. Håll dig lugn

Först och främst ska du se till att du har en positiv inställning till din hunds bad. Om du känner dig stressad eller frustrerad över din hund bör du vänta med att bada den tills du är mer avslappnad, vilket i sin tur hjälper din hund att känna sig lugnare.

2. Skapa positiva associationer

Cute Dog with Pink Towel and yellow Rubber Duck ready for Bath

Blue Cross rekommenderar att långsamt introducera din hund till badet genom att först ta med den in i badrummet, ge den mycket beröm samt lite godis. Försök inte att bada den direkt, utan ge den tid att skapa positiva associationer till badrummet och badkaret. Ett sätt att minimera din hunds rädsla för badkaret är att flytta in hundens matskål i badrummet bredvid badkaret och lämna ett spår av godis som leder fram till den. När du tror att din hund är redo flyttar du skålen till badkaret och ställer den på en halkfri matta. Låt den klättra i på egen hand om den är tillräckligt stor, vilket stärker känslan av valfrihet och kontroll.

När din hund kan befinna sig i badkaret utan rädsla kan du ta bort matskålen och prova att slå på vattnet. Ge den leksaker att leka med i badkaret och även lite godis. Blue Cross rekommenderar att smeta lite xylitolfritt jordnötssmör på väggen och låta hunden slicka av det medan vattnet är på. När din hund kan tolerera att höra rinnande vatten och blöta ned tassarna så kan du försöka stänka lite vatten på den för att göra det till en rolig och lätt lek. Blöt ned hunden gradvis och applicera schampot samtidigt som du överöser hunden med beröm och lugnande ord. Om din hund blir upprörd under processen ska du avsluta och försöka igen nästa dag.

3. Förhindra negativa associationer

Vidta försiktighetsåtgärder för att få din hund att känna sig säker under badet. Placera en halkfri matta eller halkfria klistermärken i botten av badkaret för att förhindra att den glider och överväg att använda en badsele som används av professionella hundfrisörer för att hjälpa din hund att känna sig säkrare. Var extra försiktig med din hund. Se till att testa vattentemperaturen och kontrollera att vattnet inte är för varmt eller för kallt. Undvik att spruta eller hälla vatten direkt i hundens ansikte. Använd istället en tvättlapp i ansiktet och på andra känsliga områden. Spara andra hundvårdsaktiviteter, såsom kloklippning och tandborstning, till en annan dag.

Trots att det finns flera skäl till att hundar hatar bad är lösningarna desamma oavsett vad som utlöser ditt husdjurs avsky. Med mycket tålamod, vänlighet och omsorg kan du ändra din hunds inställning till bad och göra badtiden roligare och mindre stressande för er båda.

Kort om skribenten

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är en husdjursälskare och frilansskribent som skriver om husdjur. Hennes arbete har även publicerats på bland annat AKC.org, Care.com och Daily Puppy. Hon är också en författare och bor i Ozarks med sin man och deras fyrfotade vänner. Hon älskar att sitta och njuta av sitt morgonkaffe och se på medan rådjur, vilda kalkoner och en och annan vilsen ko vandrar igenom hennes trädgård.

 

Granskad av dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterade artiklar

Relaterade produkter