Vad ska jag göra med katten under semestern?

Published by
Minuter läsning

Sommarsemestern närmar sig och du glädjer dig garanterat med att åka på semester med familjen till varmare väder eller sommarhuset. Men vad gör du med katten? Det är en fråga många av oss kattägare ställer oss själva. Ska den med på semestern, ska den passas eller in på pensionat?

Det finns ingen lösning som passar alla. Därför har vi frågat Hill’s expert inom kattbeteende, Karina Dillon om hennes bästa råd:

 1. Med till sommarhuset. Vissa katter trivs med att komma med till sommarstället, men om det är en plats som katten inte känner till, ska du hålla ett extra öga och inte släppa den ur sikt. Om du tar med den på semester, så ta med några av kattens saker, som den kan känna igen. Det kan vara matskål, matta/kudde, leksak och kattlåda. Kom ihåg att låta katten vänja sig vid transportburen innan du lämnar.

 2. Med till utlandet. Om du ska ta med din katt till utlandet, ska du först tala med din veterinär om vilka vacciner som krävs och om det krävs behandling mot exempelvis fästingar. Detta kan skilja sig från land till land. Om du ska flyga med din katt, ska du undersöka vilka krav flygbolaget har till transportburens storlek.

 3. Passning i hemmet. De flesta katter är bekväma med att bli passade på i hemmet. Katten är ett mycket territoriellt djur och vill helst stanna inom sitt eget revir. Du kan antingen få en granne till att passa katten eller ta fördel av professionella kattvakter. Kom ihåg att katten enligt djurskyddslagen måste tillses minst en gång om dygnet. Om katten normalt får lov att komma ut kan det vara en bra idé att hålla den inomhus medan du är borta. Det är nämligen inte ovanligt att katter rymmer iväg när deras ägare är bortresta.

 4. Kattpensionat. Det finns många bra kattpensionat och vissa katter har inga problem med att tillbringa tid på pensionat. Där får de ofta mer sällskap än vad de hade fått i hemmet. Du kan fråga din veterinär huruvida de känner till några bra pensionat i området. Jag vill dock alltid rekommendera att själv besöka pensionatet, innan du beslutar dig för att ta hjälp av dem. Katten ska vara vaccinerat minimum en vecka före den ska in på pensionat.

Ha en bra resa och kom ihåg att du alltid kan fråga din veterinär angående råd kring katt och resor.

Relaterade artiklar

 • Användbara tips för resor med din katt

  Få användbara tips och råd för hur du reser med din katt i bil, tåg eller flyg. Lär dig om hur du reser med din katt på ett säkert sätt.
 • Ta hem din första kattunge

  Förutom att vara bedårande finns det många andra fördelar med att äga en kattunge. Katter är i allmänhet väldigt välvårdade och prydliga husdjur.
 • Öronskabb hos katter och kattungar: tecken, symtom och behandlingar

  154502253 Öronskabb är smittsamt. Öronskabb är parasiter som lever på hudytan, särskilt på insidan av hörselgången. De överförs från katt till katt genom direktkontakt. Öronskabb och ägg kan finnas kvar i miljön i flera månader. De kan sedan återkomma för att angripa din katt igen.
 • Chipmärkning  

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet