Kan katter se i mörker?  

Published by
Minuter läsning

Vanliga kattmyter

Nu när du har en egen kattunge kan allting som som du hört om katter under åren plötsligt verka relevant. Men de myter och skrönor om katter som du hört hela livet kan vara svåra att bedöma. Följande lista kan hjälper dig att skilja på fakta och skröna:

Landar katter alltid på tassarna?

Svaret på detta är ett tydligt "Nej". Katter är viga och har en tendens att landa på tassarna, men många katter skadas och dör i fallolyckor varje år. Skydda din kattunge genom att hålla fönster och balkongdörrar stängda.

Det bästa katten kan få är en skål med mjölk

Ytterligare en myt. Om kattungen får all den näring som den behöver, och du ger den helfoder, behöver den bara dricka vatten. Även om kattungen tycker om mjölk är det inte bra för den. Laktosen i komjölk kan ge katten diarré.

Smörj kattens tassar med smör så att den kan hitta hem

Om du vill ha små flottiga tassmärken på möblerna ska du absolut smörja in kattungens tassar med smör. Om du vill vara säker på att återfå din kattunge om den springer bort , är chipmärkning ett bättre alternativ. Om kattungen blir upphittad och överlämnas till veterinären eller ett katthem kan de snabbt hitta ägaruppgifterna. Och då får den komma hem igen, helskinnad.

Katter kan se i mörkret

Kattungen kommer inte att kunna se i fullständigt mörker. Myten grundar sig förmodligen på att katter kan se i mörka förhållanden. Det beror på att pupillerna utvidgas för att släppa in mer ljus.

Gravida kvinnor helt undvika kontakt med katter

Vissa katter kan bära på smittan toxoplasmos som i enstaka fall kan överföras till människor via kattbajs i kattlådor och trädgårdar, och skada fostret. Gravida kvinnor behöver inte undvika kontakt med katter - det räcker med att iaktta vissa försiktighetsåtgärder. Om du är gravid ska du undvika att göra rent i kattlådan. Be någon annan i familjen göra det. Om du ändå måste göra det själv, ska du använda gummihandskar och tvätta händerna noggrant efteråt. Undvik trädgårdsarbete om kattungen (eller grannskapets katter) använder den som toalett, och tvätta hemodlade grönsaker noggrant.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

    Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

    Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

    Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  • INAKTIVA OCH MED TENDENS TILL ÖVERVIKT, KATTUNGAR (upp till 1 års ålder), NEUTERED CATS, VUXNA KATTER (1-7 års ålder)