Är gurka och zucchini säkra (och hälsosamma) för min hund?

Publicerad av Jean Marie Bauhaus
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Om du har sett de där ivriga hundögonen som tittar upp på dig när du hackar grönsaker till en sallad är du kanske nyfiken på om det är okej att ge din hund lite gurka. Om du undrar om det är ofarligt att ge hunden gurka kan du läsa vidare för att lära dig allt om hundar och gurkor, samt gurkans nära kusin: zucchinin.

Kan min hund äta gurka?

Beagle står bredvid en människa och tigger medan personen skär gurka på köksbänken.
Gurka kan vara ett säkert och näringsrikt mellanmål för hundar. Gurkor är rika på fibrer och antioxidanter och är en källa till vitamin C och K, samt mineraler och elektrolyter (salter) som magnesium och kalium. Enligt Vital Pet Club innehåller gurka få kalorier, vilket gör den till en utmärkt godsak för hundar där man måste hålla koll på vikten. Gurka tillhör kalebassfamiljen och består till 96 procent av vatten, och många hundar tycker att gurka är en uppfriskande sommarläckerhet.

Men likväl när det gäller allt som inte ingår i hundens normala hundmat ska godsaker, inklusive gurka, aldrig utgöra mer än tio procent av deras dagliga kaloriintag. Även om gurka inte innehåller så många kalorier är det viktigt att se till att din hund får rätt balans av olika näringsämnen. Likväl när det gäller mat som innehåller nyttiga vitaminer och mineraler kan det hända att din hund inte har någon nytta av det om det leder till en felaktig balans i hundens dagliga näringsintag.

Även om gurka är näringsrik och giftfri för hundar är det inte helt riskfritt. Om du matar din hund med för mycket gurka på en gång kan det störa mag- och tarmkanalen och orsaka magproblem. Det finns också en risk för kvävning, särskilt om din hund äter snabbt och har en tendens att svälja maten hel utan att tugga. Det är aldrig en bra idé att ge hunden en hel gurka. Skär den istället i små bitar innan du ger den till din hund. Men innan du ger något till din hund, gurka eller något annat, ska du kontrollera med din veterinär för att se till att det inte finns några problem med att utfodra just din hund med detta.

Kan min hund äta zucchini?

Som nära kusin till gurkan kan zucchini vara lika säker och näringsrik, och detta är en av de hälsosammaste grönsakerna för hundar. Förutom att den har samma kaloriinnehåll och näringsämnen som gurka, är zucchini också en källa till vitamin A och B6. Den är rikare på mineraler än gurka, men å andra sidan är zucchini något mindre rik på fibrer, och innehåller ungefär ett gram socker per deciliter.

Zucchini medför samma minimala risker som gurka, dvs. mag- och tarmproblem och kvävning, så man ska hantera den på samma sätt när man serverar den till sin hund. Men zucchini medför en ytterligare risk som är allvarligare. Dogs Naturally Magazine varnar för att ge hundar zucchini som har en tydlig bitter smak. Detta är ett tecken på att cucurbitacin, även känt som "bittra ingredienser", finns i frukten. Normalt är cucurbitacin begränsat till växtens stjälkar och blad, men i sällsynta fall sipprar det in i frukten. På grund av den potentiella giftigheten är det bäst att smaka på zucchinin innan man serverar den till sin hund. Även om det är ännu mindre vanligt att cucurbitacin läcker in i gurkor, är det ändå möjligt även med denna populära grönsak. Undvik att ge den till hunden om du märker att den är bitter. Och precis som med gurkor ska du prata med din veterinär innan du matar din hund med zucchini.

Vilken av dem är bäst för min hund?

Beagle med huvudet uppe vid köksbänken tittar på när en person skär gurka på en skärbräda.

Gurkor och zucchini är mycket lika varandra när det gäller kaloriinnehåll och näringsvärde, även om zucchini innehåller lite fler vitaminer och mineraler än gurka. Men om du ger din hund högkvalitativt hundfoder varje dag bör deras näringsbehov vara väl tillgodosett, och hunden behöver egentligen inte ha några ytterligare frukter eller grönsaker i sin kost för näringsämnenas skull. När det gäller vilken av dessa kalebasser som är bäst för din hund handlar det kanske om vilken hunden tycker bäst om.

Hur du på ett säkert sätt matar din hund med gurka och zucchini

Medan hundar och gurka kan vara en vinnande kombination kan samma sak inte sägas om inlagd gurka, som ofta innehåller vitlök och lök, vilka båda är giftiga livsmedel för hundar. Samma sak kan sägas om zucchini som har förberetts för människor, vilket inkluderar zucchinibröd och sockerfritt zucchinibröd - det kan innehålla konstgjorda sötningsmedel, som xylitol, vilket kan vara mycket giftigt för hundar.

Det går bra att ge din hund zucchini eller gurka, antingen råa eller kokta, men utan att krydda dem. Om du matar din hund med någon av dem för första gången ska du börja med en liten tugga eller två och sedan se hur väl din hund tål det. Om hunden visar tecken på magbesvär ska du inte ge den mer. Och som med alla andra godsaker, ska du se till att hunden inte får i sig för många kalorier.

Kort om skribenten

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är djurälskare, frilansskribent och romanförfattare. Hon bor för närvarande i Ozarks med sin man och deras skara av fyrfotade familjemedlemmar, där njuter hon av att titta på ett brett utbud av vilda djur i sin trädgård medan hon dricker sitt morgonkaffe.

 

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar

Relaterade produkter