Kan hundar bli förkylda eller få influensa?

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Nu börjar den del av året där snörvlanden går över i nysanden och en kittling i halsen övergår till att bli halsont. Du kommer att behöva ägna dig åt att hålla din familj frisk, inklusive din valp. Du undrar säkert, “Kan hundar bli förkylda?” Om du själv känner dig dålig kan följande fråga uppstå: “Kan hundar smittas av människans influensa?”. Självklart älskar du din hund och vill hålla honom frisk, men måste du hålla dig borta från honom tills du är frisk? Här är en sammanfattning om förkylning eller influensa hos människa kan göra din valp sjuk och vad du kan göra för att få din hund att må bättre.

Hur är det med coronavirus?

Som en orolig hund- eller kattägare, kan läsning om coronaviruset COVID-19 kanske få dig att fundera över risken av smitta mellan dig och din hund eller katt. Just nu finns det inget som tyder på att hundar, katter, foder eller foderförpackningar har varit en smittokälla för andra djur eller människor. Då situationen kring coronaviruset (COVID-19) fortsätter att utveckla sig är det viktigt att följa uppdateringar från World Health Organization när ny information dyker upp.

För tillfället finns det inget som tyder på att hundar, katter eller andra husdjur kan sprida den mänskliga versionen av viruset. Organisationen World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) har publicerat ett hjälpfullt rådgivningsdokument, tillgängligt på WSAVA Advisory Document, som uppdateras regelbundet, och kan hjälpa till att svara på frågor, inkluderat en särskild del med frågor och svar. För mer information, se följande artikel: Coronavirus, COVID-19 och din hund eller katt: Vad du behöver veta.

Borde jag vara orolig om min hund eller katt börjar hosta?

Om din hund eller katt hostar, får feber, eller är slö, vilka är alla tecken som påminner om dem orsakade av COVID-19 hos människor, vänligen boka en tid hos din veterinär. Hundar och katter kan få andra sjukdomar som kan påverka deras hälsa, däribland influensa, kennelhosta, kattsnuva (övre luftvägsinfektion hos katter), hjärtsvikt, bronkit, lunginflammation och hjärtmask - för att bara nämna ett fåtal. Några av dessa kan vara orsakade av andra virus, men vad som är viktigt att veta är att dessa virus eller sjukdomar inte är förknippade med COVID-19 och det finns inget som tyder på, enligt CDC, att hundars influensa-virus kan smittas till människor

Kan hundar smittas av förkylning från människor?

Atjo! Nyser du? Har du rinnande näsa eller ont i halsen? Människor blir förkylda efter att ha smittats av en annan virusinfekterad människa. Du nyser, får ont i halsen eller får rinnande näsa, men du kan även få rinnande ögon och snor från näsa och slem i halsen. Kan du smitta din hund?

Atjo! Nyser du? Har du rinnande näsa eller ont i halsen? Människor blir förkylda efter att ha smittats av en annan virusinfekterad människa. Du nyser, får ont i halsen eller får rinnande näsa, men du kan även få rinnande ögon och snor från näsa och slem i halsen. Kan du smitta din hund?

Kan hundar smittas av en förkylning från en annan hund? Tyvärr är svaret ja. Du kan inte smitta din hund, men en annan hunds nysanden kan smitta din valp. Många av hundarnas symtom liknar de symtom som drabbar människor. “Det är olika typer av virus som infekterar människan och hunden, men symtomen liknar varandra: nysanden, hostanden, rinnande eller täppta näsor, vattniga ögon” skiver PetMD. Det finns många olika virus som hundar kan sprida till varandra. Låt oss titta närmare på några av de vanligaste hundförkylningarna:

Kennelhosta

Kennelhosta är en mycket smittsam luftvägssjukdom som överförs mellan hundar eller kan smitta när flera hundar vistas i samma utrymme, till exempel på hundutställningar eller träningsanläggningar. Det värsta är att din hund inte ens behöver komma i närkontakt med en smittad hund. Viruset kan överleva på saker, som till exempel vattenskålar eller favoritleksaker där hunden lämnat sin saliv. Enligt Vetstreet: “Hunden får en hackande skrällhosta, vilket är det vanligaste symtomet på kennelhosta. Smittade hundar är irriterade i halsen och det kan låta som om något fastnat i halsen.” Hundar som kommer i kontakt med kennelhosta kommer att visa symtom inom fyra till tio dagar. Hunden tillfrisknar för det mesta självmant men ibland behövs antibiotika.

Black dog sleeps in dog bed and snuggles with yellow stuffed dog.Kan hundar få influensa från människor?

Människans influensa liknar en vanlig förkylning, men om din din kropp gör ont och du har feber kan det vara influensa. Influensavirus sprids mellan människor, så se till att hålla för munnen när du hostar eller nyser. Till skillnad från en vanlig förkylning som du snabbt tillfrisknar från, håller influensan i sig längre och kan utvecklas till mer allvarliga problem, till exempel lunginflammation, skriver American Lung Association.

Precis som när det gäller förkylning hos människa, så kan din hund som tur är inte smittas av influensa om hans ägare blir sjuk. Men det finns en hund-influensa som du bör vara uppmärksam på.

Hundinfluensa

Hundinfluensan är en luftvägsinfektion. American Veterinary Medical Association (AVMA) skriver: “Den första hundinfluensan rapporterades i USA i början av 2004 och det var en H3N8 influensa typ A virus…. Under 2015 var det ett urbrott I Chicago som orsakades av ett separat hundinfluensavirus, H3N2.” Symtom på hundinfluensa liknar de symtom som människan får. Din hund kan få hosta under tio till trettio dagar. Han kan nysa, få feber eller få rinnande ögon och nos. Din hund kan eventuellt behöva antibiotika eller andra mediciner för att bli frisk. “Det är viktigt att ta väl hand om ditt djur så att det inte far illa”, skriver AVMA och fortsätter: “Hundar med hundinfluensa bör isoleras för att motverka spridning av virus till andra hundar, eller vid H3N2, även till katter.”

Veterinärbesök

Du vill skydda din hund lika mycket som du vill skydda dina barn. När din valp känner sig sjuk kan du behöva tips om hur du ska ta hand om honom. Att ta hand om en sjuk hund påminner mycket om att ta hand om ett sjukt barn.

Om du misstänker att din hund är sjuk, kontakta din veterinär för rådgivning angående hur du ska gå vidare. Sjuka djur bör alltid undersökas av veterinär för att ta reda på vad som orskar problemen och hur hunden ska behandlas. Veterinären kommer troligen att rekommendera dig att vila din hund. Vila är viktigt för att valpen ska kunna återhämta sig. Din valp kommer att uppskatta att vila så länge han känner sig dålig och det är viktigt att alla, även barnen, är medvetna om det. Tills valpen känner sig bättre vill han inte leka eller gå på promenader. Som tur är smittar inte virus mellan hundar och människor, så du kan ge din valp all kärlek och omvårdnad han behöver så att han snabbt kan bli bättre. När din valp inte mår bra är det viktigt att han får i sig vätska. Se till att vattenskålen är full och uppmuntra honom att dricka.

Om din hund är på hunddagis eller behöver bli inackorderad, fråga din veterinär eller den som tar hand om hundarna för att vara säker på att din valp är tillräckligt frisk för att vistas bland andra djur. Du vill inte att en sjuk hund kommer i kontakt med din friska valp, så det är viktigt att din sjuka valp inte smittar andra hundar heller. Det inkluderar även vistelser i parker.

Med lite vila, avslappning, hälsosamma måltider, massor med vatten och eventuellt medicin, kommer din hund att snabbt bli frisk och lekfull.

Författarens bio

Erin Ollila

Erin Ollila

 

Erin Ollila är djurentusiast som tror på ordets kraft och hur ett budskap kan informera – och även förändra – publiken. Hennes skrifter kan hittas över hela internet och i skrift. Kontakta henne på Twitter@ReinventingErin eller läs mer om henne på http://erinollila.com.

 

Relaterade artiklar

 • Hur foderallergier kan påverka din hund

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, symtom och behandling av foderintolerans och foderallergier hos hundar och hur din hund kan påverkas.
 • Hudproblem hos hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningstecken, symptom och behandlingar av allergisk eksem (dermatit) och andra hudåkommor hos hundar.
 • Är din hund i bra form?

  Dogs running Hur vet du om din hund är överviktig? Veterinären kommer att väga din hund vid de regelbundna kontrollerna. Mellan kontrollerna ska du lägga händerna på revbenen, är det svårt eller rent av omöjligt att känna dem? Om så är fallet är din hund sannolikt överviktig.
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>