Hur mycket kommer min valp att växa?

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hur stor kommer min valp att bli? Detta är en av de vanligaste frågorna som veterinärer får från nya valpägare eller från erfarna hundälskare som har skaffat sig en ny ras. Vissa frågar av ren nyfikenhet, andra vill veta så att de kan försäkra sig om att de har tillräckligt med utrymme i hemmet innan de skaffar sig en valp. De undrar också över andra logistiska frågor, t.ex. vilken storlek på hundboxen, hundsängen eller halsbandet de ska köpa innan de tar hem sin nya håriga vän.

Även om din veterinär är den bästa personen för att guida dig i fråga om valpens tillväxt och förväntade storlek finns det några andra välkända förslag, som att titta på tassarnas storlek eller rasmarkörer, som kan (eller kanske inte) vägleda dig i rätt riktning. Här är några av de vanligaste sätten att uppskatta hur stor din hund kommer att bli.

Bevisar tasstorleken något?

Vissa säger att ju större hundtassar en hund har som valp, desto större kommer den att bli som vuxen. Det är dock inte alltid en bra bedömning av vad man kan förvänta sig. En kraftig berner sennenhund har större tassar för att hålla sig uppe än en corgi, men det finns även större hundar med små tassar för sin storlek (som en liten collie) och vice versa (som en bulldogg). Precis som alla barn kan din valp ha långa, smala, knubbiga eller oproportionerliga faser när den växer.

Hand håller en chokladfärgad tass.

Renrasig kontra blandras

Undrar du "Hur stor kommer min valp att bli?" efter att ha skaffat en gullig hund? Tyvärr måste du vänta tills de är fullvuxna för att vara helt säker. Om du inte vet vilken blandning din valp har så kan du bara gissa hur generna kommer att påverka storleken. Om du vet att din hund är en blandning av två små raser eller två stora raser kan du kanske gissa hur stor den kommer att bli när den är fullvuxen, men kom ihåg att det fortfarande bara är en uppskattning.

Den definitiva storleken på en renrasig valp är fortfarande förvånansvärt svår att förutsäga. Den kan vara den minsta eller största valpen i kullen eller att den växer i en annan takt än andra hundar av samma ras på grund av en eventuell sjukdom den har som valp. Om du läser om standardmåtten på en officiell rasklubbsida online kan det hjälpa dig att bedöma hur stora hundar av den specifika rasen är.

Din veterinär bör kunna ge dig riktlinjer för vad du kan förvänta dig av ditt husdjurs tillväxt. Om du gillar att forska själv kan du kolla in The Kennel Club’s databas över hundraser för att se hur stor varje ras förväntas vara.

Kolla in föräldrarna

Ett av de bästa sätten att fastställa ungefärlig förväntad längd och vikt för din hund är att ta en titt på mamman och pappan om det är möjligt. Deras längd och vikt som vuxna är sannolikt en bra faktor för vad du kan förvänta dig av din egen hund. Detta föreslås ofta även för människor. Många personer som adopterar ett husdjur vet dock inte mycket, om ens något, om föräldrarna till sitt nya husdjur.

Att kartlägga tillväxten

En annan metod, som är lite mer omständlig, är att kartlägga hundens tillväxt över tid. Många hundar blir fullvuxna vid ett års ålder, men för vissa raser kan det ta ytterligare sex månader upp till ett år till. Om du kartlägger hur din hund växer från valp till tre månader, från tre månader till sex månader och sedan upp till ett år, kan du få en bättre uppfattning om hur stor den kommer att bli när den är fullvuxen. Denna metod kräver dock att du gör en uppskattning baserad på vad andra djurägare av liknande raser har upplevt. Din hund är unik, och individuella egenskaper är den viktigaste faktorn för den totala storleken.

Det finns ingen vetenskap för att avgöra hur stor din valp kommer att bli, förutom att titta på rasens historia och rådfråga en veterinär. Det är bäst att du gör dina efterforskningar i god tid, så kan du tillbringa tiden med ditt nya husdjur med att leka och njuta av varandras sällskap. Och om du är osäker, köp den större hundboxen.

Författare

Erin Ollila

Erin Ollila

 

Erin Ollila tror på ordets makt och hur ett budskap kan upplysa – och även omvända – den avsedda målgruppen. Hennes texter finns överallt på internet och i tryck, och inkluderar intervjuer, spökskrivna texter, blogginlägg och kreativ icke-fiktion. Erin är duktig på SEO och allt som handlar om sociala medier. Hon har en M.F.A. i kreativt skrivande från Fairfield University. Kontakta henne på Twitter @ReinventingErin eller läs mer om henne på http://erinollila.com.

Relaterade artiklar

 • Tonårsvalpar kan vara prövande

  Om du trodde att "tonårsproblem" bara gäller människor så får du tänka om! Valpar når tonåren vid omkring 6 månader och uppvisar ofta ett trotsigt beteende när de testar gränserna.
 • Valpens tidslinje: Hur valpar växer och blir hundar

  När börjar valpar äta fast föda? När behöver valpar vaccineras? Använd vår tidslinje för valpens tillväxt för att ta reda på vilket utvecklingsstadium din valp befinner sig i.
 • Lära din hund ord och kommandon

  Talar du och din hund samma språk? Typ – du vet säkert redan vad din hund menar när den skäller på ett visst sätt.
 • När blir min valp en vuxen hund?

  Lär dig hur du känner igen tecknen på att din valp blir en vuxen hund, samt hur du kan hjälpa till att möta deras utvecklings- och näringsbehov.

Relaterade produkter