Kan min hund äta pizza?

Publicerad av Erin Ollilia
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Åh nej! Du har just tagit fast din hund snokande i en pizzakartong och nu oroar du dig för om hundar kan äta pizza? Blir hunden sjuk om den äter pizzakanter? Är det okej för dem att äta tomatsås? Oavsett om din hund bara har ätit upp de överblivna kanterna eller om den har slukat en hel pizza, inklusive toppingen, bör du veta följande.

Är pizzaingredienser dåliga för hundar?

Ost

Även när det gäller fettsnåla ostar som mozzarella, den traditionella pizzatoppingen, är det aldrig bra för dem att äta för mycket ost. Ost innehåller vanligtvis mycket fett och kalorier, vilket kan leda till att ditt husdjur matas med för många kalorier.

Sås

Vad händer om din hund precis har fått i sig en stor slick av marinara? Den goda nyheten är att såsen ofta tillverkas av mogna tomater, som hundar kan äta. Det är de gröna delarna, som blad och stjälk, som gör hundar sjuka. Pizzasås tillverkas dock inte enbart av tomater. Vissa av de andra ingredienserna, som vitlök och örter, kan vara skadliga för din hund. Dessutom innehåller många pizzasåser som köps i butiken tillsatt socker.Enligt RSPCA kan en ohälsosam kost bidra till fetma, vilket i sin tur kan öka risken för att ditt husdjur utvecklar diabetes eller andra hälsoproblem.

Kanter och deg

Om din hund har ätit pizzakanter finns det anledning till oro. Kanterna kan innehålla ingredienser som är farliga för hundar att äta, t.ex. lök, vitlök och örter.

Att äta rå pizzadeg är en mer brådskande fråga. Om din hund har smygätit på din ej tillagade hemgjorda pizza ska du genast åka till veterinären eller en akutklinik för djur. Rå jästdeg kan expandera i ditt husdjurs mage och orsaka allvarliga andningssvårigheter och eventuellt vävnadsskador.Enligt Kennelklubben kan rå bröddeg till och med leda till att din hund blir berusad. Detta beror på etanolen som jästen producerar som biprodukt.

Ungt par man och kvinna hemma med laptop äter pizza medan en beagle sitter på golvet och tittat på med stora valpögon

Kan hundar äta pizzatopping?

Om pizzan som din hund åt innehöll toppingar finns det anledning att vara orolig. Många vanliga pizzatoppingar, som lök och vitlök, anses vara ohälsosamma - och vissa kan vara giftiga - för hundar. Dessutom innehåller pepperoni, sardiner och korv mycket salt och fett, vilket kan förvärra underliggande sjukdomar.

Huvudsaken är att du aldrig ska ge din hund pizza, vare sig som måltid eller godis. Om de är känsliga för mejeriprodukter kan de få lite magproblem på grund av det överflödiga fettet, men i många fall mår hundarna bra. Om din hund har ätit en stor mängd pizza och du är orolig bör du ringa din veterinär för att boka in en undersökning.

Tänk på att även små bitar av människoföda är fulla av extra kalorier som med tiden kan leda till viktproblem och en mängd andra problem som härstammar från övervikt. Så håll pizzan utom räckhåll för din hund.

Kort om författaren

Erin Ollila

Erin Ollila tror på ordens kraft och hur ett budskap kan upplysa - och till och med förändra - målgruppen. Hennes texter finns överallt på internet och i tryckt form, bland annat intervjuer, spökskrivna texter, blogginlägg och kreativ facklitteratur. Erin är en SEO-nörd och intresserad av allt som har med sociala medier att göra. Hon har en masterexamen (M.F.A) vid Fairfield University i kreativt skrivande. Kontakta henne på Twitter @ReinventingErin eller läs mer om henne på http://erinollila.com.

 

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar

Relaterade produkter