Att resa med din katt

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

De flesta katter är inte särskilt glada resenärer - de är oftast starkt förankrade i sitt territorium och känner sig väldigt sårbara när de är borta från hemmaplan. Att få vara med familjeflocken och ha möjlighet att gå på upptäcktsfärd eller besöka en främmande plats, är inte alls lika eftertraktat bland katter som det är bland hundar.

Om du skulle vilja ta med din katt på en tåg-/bil- eller flygresa bör du försäkra dig om att resan blir säker och bekväm i en lämplig kattbur och att katten hålls instängd tills resan är avklarad, åtminstone tills den har vant sig vid det nya territoriet. Självklart finns det enstaka katter som reser regelbundet med sin ägare utan att få panik eller springa iväg när de kommer till en ny miljö. Men dessa är få och sällsynta.

Att resa med bil

Det kan vara mycket farligt att ha en katt lös i bilen - den kan inte bara orsaka en olycka om den distraherar föraren utan den kan smita och gå vilse om ett fönster eller en dörr skulle öppnas eller om en olycka skulle inträffa.

Du bör investera i en kattbur som är stark och lätt att rengöra om katten skulle kissa, bajsa eller kräkas under resan. Ta även hänsyn till vädret - både under resan och på slutdestinationen. Om det med stor sannolikhet kommer att vara väldigt varmt bör du använda en korg/bur som tillåter luft att strömma igenom - om det kommer att vara kallt dit ni ska bör du välja en som är lite mer sluten och håller värmen men som fortfarande tillåter luft att passera. Placera buren där den står säkert, men luftigt, om du skulle behöva bromsa plötsligt - till exempel bör du inte placera den under en massa annat bagage i baksätet. Placera inte katten i bagageluckan och var försiktig med bagageluckan på halvkombibilar eftersom ventilationen kan vara dålig och katten kan bli överhettad. Du kan säkra buren bakom något av framsätena eller använda säkerhetsbälte för att försäkra dig om att den hålls på plats på sätet.

Varför allt oljud?

Katten kan jama i början och ibland under hela resan - tala försiktigt och lugnande med den men undvik att släppa ut den ur buren. Oljudet kommer förmodligen att driva dig till vansinne men det är inte troligt att katten lider, den visar bara att den inte gillar situationen! Till slut kommer den jämna rytmen och ljudet från bilen att få den att somna eller åtminstone få den att bli lugn. Håll katten under uppsikt, speciellt om det är varmt - underskatta inte hur fort temperaturen stiger inne i bilen - ha detta i åtanke om du stannar för att fika och lämnar katten i bilen. Parkera i skuggan och lämna fönstren öppna - om det är väldigt varmt bör ni ta med matsäck och äta i närheten med katten utanför bilen eller med alla dörrar öppna. Värmeslag kan ha dödlig utgång!

Att resa med tåg

Om du reser med tåg behöver du självklart en väldigt säker bur, som katten omöjligt kan ta sig ur och fly ifrån. Men den bör även vara så pass lätt att du orkar bära den. Du bör kanske välja en med fast botten ifall katten kissar, för att undvika att smutsa ner i tågvagnen. Lägg absorberande papper eller annat material i botten, och ta även med en extra bädd. Du kan förmodligen ha kattburen på golvet eller i ditt knä beroende på hur tågvagnen ser ut och hur mycket plats det finns.

Att resa med flyg

Om du planerar att ta din katt på flyget måste du planera noga i förväg. Du kanske kan välja mellan olika flygbolag och hur de kommer att transportera din katt kanske färgar ditt beslut. De flesta flygbolag tillåter inte katter att färdas med sina ägare utan de måste färdas i en speciell del av lastrummet som är uppvärmt och har normalt lufttryck.

De flesta katter klarar av resan bra, men att skicka iväg en dräktig katthona eller en kattunge under tre månader är inte att rekommendera. Notera även att inte alla flygbolag tillåter djur så din katt måste kanske åka med ett annat bolag än du.

Om det är möjligt bör du boka katten på ett direktflyg så att den inte behöver störas av flygplansbyte. Det förhindrar även att det blir problem som till exempel att den måste vänta i ett väldigt varmt eller kallt land. Det kan också komma att påverka flygtiden på det plan som du väljer. IATA:s (internationella flygtransportförbundet) standard säger att en behållare måste vara stor nog för djuret att kunna stå upp och vända sig om i utan problem - kolla med individuella flygbolag vad de kräver. För aktuell information om in- och utförsel av hundar och katter ska du kontakta Jordbruksverket eller se deras hemsida: www.jordbruksverket.se

När du anländer till destinationen

När du anländer placerar du katten i ett rum och ser till att den är säker, bekväm och inte kan smita. Erbjud vatten och lite mat även om den inte är intresserad av att äta förrän den har lugnat ner sig. Låt inte katten gå ut på minst en vecka och se till att den går att identifiera om det springer bort. Undvik att mata den på ungefär 12 timmar så att katten är hungrig och kommer tillbaka till dig för att äta när du ropar. Gradvis kan du låta den utforska mer och använda mat som en försäkran på att den inte går för långt bort och kommer tillbaka för regelbundna måltider.

Använda en transportbur

För katter innebär burar oftast en resa till veterinären så de är oftast inte så sugna på att hoppa in i den! Ge katten lite tid att vänja sig vid buren eller korgen långt innan resan.

Gör den till en trevlig plats att vistas på - ge katten godis inuti och gör i ordning en mysig bädd med filtar den känner igen på lukten. Dessa kan sedan användas under resan. Lämna dörren öppen och uppmuntra katten att gå in och ut och sova i buren. Sedan, när det kommer till den faktiska resan, så är katten åtminstone bekant med dess miljö.

Om du har mer än en katt är det bättre att du ger dem varsin bur vilket gör det lättare för luft att passera, ger mer utrymme och minskar risken för att de blir överhettade. Även bästa vänner kan bli stressade under en resa och bete sig på ett otypiskt och oroligt sätt gentemot varandra. Separata burar förebygger att någon kommer till skada, men om de åtminstone kan se och höra varandra kanske de blir lugna.

Undvik att mata din katt i ungefär fyra till fem timmar innan avresa ifall katten skulle kräkas under resan. Erbjud vatten till dess att ni åker och även under resans gång om det finns möjlighet. Du kan köpa skålar som går att fästa på buren så att vattnet inte spills ut under resan och de är lätta att fylla på utan att öppna buren ifall det skulle bli någon försening under färden.

Ref: Feline Advisory Board - www.fabcats.org

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten with Tuna är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Light Adult with Tuna bidrar till att bevara idealvikten. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och höga nivåer L-karnitin som hjälper till att omvandla fett till energi. Lämpligt för daglig utfodring.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar till att bevara funktionen hos njurar och vitala organ. Sammansatt av kliniskt bevisade antioxidanter, omega 3-fettsyror och minskad fosfor.