Hur du håller din hund sval: Tips om säkerhet under sommaren

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Solen är framme, hundarna är ute! När sommaren kommer tillbringar ni förmodligen mer tid utomhus. Oavsett om det är i trädgården, på uteplatsen eller i parken vill du att din hundkompis ska känna sig så tillfreds och bekväm som möjligt. Genom att lära dig hur du håller hunden sval på sommaren kan du se till att den njuter av det varmare vädret lika mycket som du - på ett säkert sätt! Låt oss ta en titt på några hälsotips och roliga saker att göra med din hund på sommaren...

Ung golden retriever springer på stranden

Håll din hund sval i varmt väder

Låt oss gå rakt på sak och ta itu med det största bekymret som hundägare har på sommaren: att hunden blir för varm. Det är svårt att veta när din hund blir överhettad eftersom den inte kan säga det med ord, men den kan visa några klassiska tecken som andning med öppen mun eller överdriven flämtning. Om du ser dessa tecken, om din hund ser panikslagen ut när den andas eller om den lägger sig ner och inte kan gå, ska du betrakta detta som en medicinsk nödsituation. Ta din hund till veterinären så fort som möjligt och gör under tiden allt du kan för att kyla ner hela kroppen. Att blöta ner hunden ordentligt och ha våta handdukar virade runt den på resan till kliniken kan innebära skillnaden mellan liv och död.

När vi blir för varma svettas vi. Men visste du att hundar inte svettas på samma sätt som vi? Hundar har dock svettkörtlar i sina tassar! Det viktigaste sättet för hundar att svalka sig är genom att flämta. Man har trott att flämtning bara förflyttar sval luft över tungan, men vi vet nu att hundar har ett komplext system av körtelvävnad och bindväv i nosen. Hundar andas in genom nosen när de flämtar och dessa små "turbiner" har en enorm blodtillförsel. Den svala luften passerar över blodkärlen i näsborrarna och kyler ner blodet. Detta är anledningen till att hundar med platta ansikten har svårt att hålla sig svala. Deras nosar är så korta att det inte finns tillräckligt med utrymme för dessa benartade dyrgripar. Vanligtvis börjar dessa typer av hundar flämta vid mycket lägre temperaturer än hundar med normala nosar. Undvik alltid promenader när det är varmt, men det är definitivt inget alternativ om du har en ras med platt ansikte.

Oavsett vilken hund det än gäller, kom ihåg att alltför många hundar dör tragiskt nog varje år av att lämnas kvar i bilen, även under mindre varma dagar. Även om du tror att du inte kommer att vara borta länge och även om du har öppnat bilrutorna kan din hund ändå dö av värmeslag mycket snabbt. Det är helt enkelt inte värt risken.

Är din sommar fylld av helgresor med familjen, inklusive hunden? Om så är fallet behöver även hunden en övernattningsväska! Förutom mat och mediciner, glöm inte att ta med några favoritleksaker och en kopia av det senaste vaccinationsintyget. Det är också viktigt att packa allt som behövs för själva resan, och planera med tanke på komfort och hälsa.

Visste du att vissa hundraser klarar varmare klimat och sommarväder bättre än andra? Varför då? Hundar med slät eller kort päls tål värmen bättre än fluffiga hundar med dubbelpäls. Om du förbereder dig för att skaffa en ny valp eller flytta till en varmare region är den här listan ett måste. Om du har en tjockpälsad eller långhårig hund ska du klippa den. Vi skulle inte vilja ha våra vinterkläder på oss hela sommaren, så låt oss inte heller förvänta oss att våra hundar ska ha det. De ser kanske lite annorlunda ut, men det kan göra en enorm skillnad för deras välbefinnande.

Border collie springer genom agilitytunnel

Saker att göra tillsammans med hunden på sommaren

Det blåser en bris i luften, solen skiner och du och din hund längtar efter att få komma ut och leka med barnen. Umgås med familjen genom att spela spel och göra aktiviteter tillsammans är det perfekta sättet att tillbringa en sommareftermiddag. Från att lära hunden ett nytt trick till att utforska en vacker skuggig skog, det finns massor av idéer för att skapa samhörighet.

Ett sätt att hålla din hund sval på sommaren är att erbjuda något svalkande och uppfriskande att äta. Din hund älskar kylda godsaker precis lika mycket som du gör. Skäm bort din hund med lite godsaker utöver de vanliga måltiderna med ett recept på hemgjorda isglassar, men se till att godsakerna inte står för mer än tio procent av det dagliga kaloriintaget. Till och med isbitar med lite tonfiskjuice kan vara en riktig delikatess för många hundar. Lägg dem bara inte i din gin och tonic!

Om ni är på väg till en badplats är det kanske rätt tillfälle att lära din hund simma. Vissa hundar är simkunniga av sig själva, de lär sig snabbt de här övningarna och kommer snabbt att bli din bästa vän i vattnet.  

När det är alldeles för varmt för att vistas utomhus ska du begränsa hundens motion. Om du vill att hunden ska ha tillgång till trädgården, se till att den kan komma och gå som den vill, antingen för att söka sig till skuggan eller för att komma in i huset om det är det den vill. Se till att det alltid finns gott om färskt vatten både inne och ute så att det aldrig är långt borta från hunden. Om ni har valt att vara inomhus, försök att göra inomhusvistelsen lite extra rolig. Du kanske kan ordna en skattjakt med hundens favoritgodis i småbitar?

Viktigast av allt är att du låter hunden styra vad ni ska göra. De flesta hundar anpassar sig mycket snabbt till en naturlig rytm vid mycket varmt väder och vilar i skuggan under större delen av dagen. Alltför ofta tvingar vi dem att motionera när de egentligen inte vill och förmodligen inte heller borde göra det. Ta tillfället i akt och njut av de vackra, svala timmarna tidigt på morgonen och sent på kvällen och planera in promenaderna då.

ung kvinna leker med hundar i trädgården

Gör det bästa av sommarens fester

Sommaren är den tid på året då vänner och familj samlas, allt från på semestern till säsongsbetonade fester. Om du planerar en heldag utomhus, med en kylväska full av mat och dryck för människor, ska du också tänka på din hunds behov. Se till att din hund är skyddad när ni är utomhus genom att till exempel packa med en parasoll som ger skugga. Att lära sig hur man håller en hund sval på sommaren innebär mer än att bara ha vatten tillgängligt, skäm bort den med en iskall godbit då och då!

När du planerar för en fantastisk sommar, se till att du och din hund får gott om tid för vila och vattenpauser. Det är lätt att låta sig uppslukas av årstidens glädje och förväntan, men säkerheten måste alltid komma i första hand. Om du är orolig för din hunds hälsa kan du ringa veterinären för att få råd och tips om hur du håller hunden sval på sommaren. Utmattning och överhettning kan smyga sig på hundarna lika snabbt som på oss människor. Varva aktiviteter med vila i skuggan, så får ni en säker och spännande sommar tillsammans.

Kort om skribenten

Angela Tague

Angela Tague

Angela Tague är en husdjursägare och författare som bor i Mellanvästern i USA. När hon inte stökar i köket, utforskar naturstigar med sin hund Leo eller deltar i en yogakurs skriver hon på heltid för flera livsstils- och teknikvarumärken. Du hittar henne på Twitter och LinkedIn på @AngelaTague.

  

Granskad av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och Dr. Emma Milne BVSc FRCVS