Skillnader mellan hon- och hankatter

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du känner till de biologiska skillnaderna mellan hon- och hankatter, men du kanske funderar på om det ena könet är bättre än det andra när det gäller att välja en ny pälsvän till familjen. Om du försöker ta reda på kontrasterna mellan kråmande små prinsar och spinnande drottningar, kan det hjälpa dig att välja en katt som passar din livsstil och personlighet bäst. Så, ska du skaffa en hon- eller hankatt? Låt oss först undersöka skillnaden mellan hon- och hankatter.

Vilket kön beter sig bäst?

Skillnader i beteende mellan hon- och hankatter är tydligast hos katter som inte är kastrerade eller steriliserade, eftersom skillnaderna vanligtvis är relaterade till kattens hormoner. Hankatter kan till exempel bli mer aggressiva, skvätta urin och försöka fly från huset när de är könsmogna. Däremot kan honkatter som löper bli mer tillgivna, gnugga sig mot i princip allt och kan också bli mer högljudda. Även om majoriteten av intakta (icke-kastrerade eller steriliserade) katter har mycket speciella beteenden finns det inget som säger att alla katter av båda könen beter sig på ett visst sätt. Vissa honkatter skvätter när de löper, medan vissa hankatter är kan vara mer tillgivna. De flesta adoptionscenter uppmanar starkt kattägare att sterilisera eller kastrera sina katter. Kattungar är definitivt söta, men du bör funderar på sterilisering eller kastrering för ditt husdjur innan du får en ny kull kattungar. 

Människor antar ofta att vissa personlighetsdrag hos katter baseras på faktorer som ras eller färg på pälsen, vilket framkom i en undersökning från University of California Davis Veterinary Medical Teaching Hospital. Orange katter karaktäriserades till exempel som vänligare, medan svarta eller vita katter ansågs vara mer asociala. De flesta kattägare och veterinärer kommer dock att säga att det inte är säkert att du får en gosig katt eller en självständig katt om du väljer en katt på grund av kön eller färg. Den miljö katten växer upp i och ägarens personlighet påverkar ofta beteendet mer än vad genetiken gör.

Maine coon leker med orange kattleksak på marken.

A+ för utseendet

Kattraser är ofta svårare att särskilja än hundraser. Din tilltänkta katt kan ha en blandning av egenskaper, en distinkt färg och en lång eller kort päls. Precis som de flesta däggdjur tenderar hankatter av alla raser att vara lite större än sina kvinnliga motsvarigheter. Generellt sett brukar dock både hon- och hankatter väga mellan 2,5 och 5,5 kilo och vara mellan 20 och 25 cm höga. Vilken typ av mat du ger din katt, hur mycket motion den får och hur frisk den är i allmänhet har stor betydelse för utseendet.

Att välja en katt enbart på grund av utseendet är inte idealiskt. Om du vill ha en ny katt i ditt hem kan du besöka ett adoptionscenter som Blue Cross, som har ett brett utbud av olika åldrar, raser och personligheter. Många center har en webbsida med bilder på katter som du kan titta på innan du besöker dem, och personalen på djurhemmet kan ge dig en inblick i kattens bakgrund. När du träffar en katt för första gången bör du sitta nära katten och vänta tills den kommer till dig. Låt katten gnugga och knuffas mot dig en stund innan du tar kontakt. Och ge dig gärna tid med flera olika katter innan du bestämmer dig definitivt.

Så, ska du skaffa en hon- eller hankatt?

Sanningen är att kattens kön egentligen inte spelar någon roll när det gäller att välja det perfekta gosedjuret för dig. Även om det finns vissa beteendeskillnader mellan hon- och hankatter när de växer upp från kattungar till vuxna katter, spelar kattens genetik och miljö en större roll för hur väl ni två kommer att knyta an till varandra. Ta dig tid att träffa några olika katter och välj den som du tror kommer att bli din bästa vän. Skillnaderna mellan hon- och hankatter bör bara spela en liten roll när du väljer katt.

Kort om skribenten

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger är en hund- och kattägare som bor tillsammans sina fyrbenta vänner, sina två barn och sin man. När hon inte undervisar, skriver eller bloggar älskar Chrissie att umgås med sin familj. Hennes strävan är att skriva artiklar som hjälper hund- och kattägare att leva ett mer aktivt och meningsfullt liv med sina hundar och katter.

 

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar

 • Avlägsna dåligt beteende  

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Uträtta behov inomhus

  Katten är ofta petnoga med sina toalettvanor och använder systematiskt sin kattlåda om den finns tillgängligt, eller går ut i trädgården. Om hon gör ifrån sig inomhus så kan det därför vara väldigt oroväckande.
 • Loppor och maskar

  Din kattunge kommer att frodas i all den uppmärksamhet som den får av dig och din familj, men den kommer inte att bli glad av uppmärksamheten från olika parasiter.
 • Att sköta och bada din katt

  154502253 Alla som har en katt vet hur noggranna de är att sköta sig själva. De flesta katter spenderar en stor del av sin dag med att sköta om sig själva, men ibland så kan de behöva lite extra hjälp, till exempel om de har blivit skadade eller har långa hår i pälsen som har trasslat ihop sig.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  Buy Now »
 • INAKTIVA OCH MED TENDENS TILL ÖVERVIKT, KATTUNGAR (upp till 1 års ålder), NEUTERED CATS, VUXNA KATTER (1-7 års ålder)
  Buy Now »