Gastroenterit hos katter - Vad du behöver veta

minuters läsning

En grå katt ligger i sin ägares knä med ögonen knappt öppna medan den blir kliad på bröstet

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Begreppet "gastroenterit" betyder helt enkelt en inflammation i magen och tarmarna. Det är vanligtvis ganska uppenbart när din katt lider av gastroenterit eftersom den kan vara sjuk eller ha vattnig, lös eller blodig avföring. Även om diarré kan vara svårt att upptäcka om din katt går ut för att uträtta sina behov, är kräkningar vanligtvis mycket påtagliga eftersom dessa överraskar katten lika mycket som det överraskar dig.

Som du säkert kan föreställa dig, särskilt om du någon gång har upplevt det själv, är gastroenterit ganska obehagligt för katter. Gastroenterit kan vara akut (plötslig och kortvarig) eller kronisk, vilket innebär att inflammationen pågår i mer än två till tre veckor. Dessa långvariga fall kallas kroniska enteropatier (CE), där den vanligaste formen är Livsmedelsrelaterad enteropati (FRE). Kroniska enteropatier kallas ibland också för inflammatorisk tarmsjukdom (IBD).

I den här artikeln ska vi titta på de vanligaste orsakerna till akut gastroenterit hos katter. Akut gastroenterit är inte alltid en veterinärmedicinsk nödsituation och i vissa fall kan sjukdomen bli bättre av sig själv, men det finns tillfällen då det krävs åtgärder. I den här artikeln tittar vi på de vanligaste orsakerna och vad du kan göra för att hjälpa din stackars kompis.

Vanliga orsaker till akut gastroenterit

 1. Olämplig kosthållning. Hundar är väl kända för att plundra soporna, men även katter kan göra samma sak. Många katter stjäl i smyg mat från köksbänken eller äter upp en olycksdrabbad liten varelse, vilket inte uppskattas av magen. Den här typen av problem brukar lösa sig ganska snabbt på egen hand. Detta kan också hända om du nyligen har bytt foder till din katt men inte har låtit katten vänja sig vid det nya fodret under ett antal dagar.

 2. Virusinfektioner kan orsaka akut gastroenterit hos nästan alla djur, även katter. Detta är bara en av anledningarna till att hålla din katts vaccinationer uppdaterade.

 3. Parasiter, särskilt i stora mängder, kan vara problematiska för tarmarna. Prata med veterinären för att se till att parasitskyddet är tillräckligt för din katts livsstil. Till exempel kan katter som jagar och äter sina byten behöva avmaskning oftare än en stillasittande innekatt.

   

 4. Foderallergier. Det kan röra sig om rena allergier eller intoleranser.

 5. Andra medicinska problem. Gastroenterit kan orsakas av andra sjukdomar, t.ex. njursvikt eller överaktiv sköldkörtel (hypertyreos).

Ska man oroa sig för gastroenterit hos katter?

Det finns inget entydigt svar på den här frågan. Det beror helt på hur gammal din katt är, vilka andra problem den har, om sådana finns, och hur allvarlig gastroenteriten är. Som vi nämnde går många fall över av sig själva, så om din katt är sjuk några gånger eller är lite hängig under en dag kan du förmodligen vänta 24-48 timmar och se om det går över av sig självt. Om mag-tarmbesvären fortsätter i mer än 48 timmar ska du dock kontakta din veterinär.

Ett av de största orosmomenten är uttorkning, framför allt på grund av kräkningar, men även av diarré. Om din katt kräks väldigt ofta, verkar ha ont eller är nedstämd och orkeslös ska du genast uppsöka en veterinär. Ett enkelt test som du kan göra för att upptäcka uttorkning är det så kallade "hud-tälts"-testet. När katter och andra djur har fått i sig tillräckligt med vätska kommer huden på nacken att falla tillbaka på plats om du försiktigt drar ut den och sedan släpper taget. Om din katt är något uttorkad kommer det att ta längre tid för huden att återgå till sitt läge. Vid allvarlig uttorkning fortsätter den att sticka upp som ett tält, därav namnet på testet.

Om din katt blir bättre på egen hand men du märker att den har regelbundna anfall av illamående, ska du kontakta veterinären eftersom det mycket väl kan finnas en bakomliggande orsak.

Om din katt behöver veterinärvård är det bra om du kan ta med dig ett avföringsprov (alltså kattens!). Veterinären kan testa för parasiter, infektioner och eventuell förekomst av exempelvis blod. Beroende på den inledande kliniska undersökningen kan veterinären vilja göra följande:

 1. Ge din katt ett lättsmält, högkvalitativt foder som främjar matsmältningen under några dagar för att få tarmen att återhämta sig.

 2. Behandla mot eventuella parasit- eller bakteriesjukdomar.

 3. Ta blodprov för att utesluta andra sjukdomar.

 4. Vid uttorkning kan din katt behöva stanna på kliniken för att få intravenös vätska och kompletterande vård.

 5. I vissa fall, om tecknen på gastroenterit är kroniska eller återkommande, kan röntgen, bilddiagnostik och till och med biopsi vara nödvändigt.

Du känner din katt bättre än någon annan. Om du känner dig orolig, tveka inte att ringa din veterinär. Vi vill alltid ta det säkra före det osäkra och som med allt som har med hälsa att göra, ju tidigare du får hjälp desto bättre.

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA