Lär dig om de bästa hundraserna för barn

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Barn och hundar passar lika bra ihop som sylt och pannkakor. Hundar är inte bara en källa till kärlek och kamratskap för barn, en hund kan också ge ditt barn viktiga lärdomar om ansvar och medkänsla. Vissa hundar har emellertid en tendens att gå bättre ihop med barn än andra. Om du är redo att presentera en fyrbent familjemedlem för dina barn, men inte riktigt säker på vilken typ av hund du ska ge dem så finns tipsen om de bästa hundraserna för barn här.

Vad är det som gör en hund bra för barn?

Family with two small children and brown dog running on the beach.De bästa hundraserna för barn är i allmänhet de som är tålmodiga nog att hantera ett barns livliga energi och bångstyrighet, tillräckligt stabila för att stå ut med lek och tuff behandling, och som har milda och kärleksfulla personligheter. Din familj kanske har flera behov att tänka på. Att bestämma vilken hundras som passar för din familj beror på några viktiga faktorer:

 • Energinivå: Precis som människor har hundar olika energinivåer. Hunden du väljer ska matcha energinivån i din familj. Om din familjs livsstil tenderar att vara stillasittande eller för upptagen för att pressa in långa promenader eller mycket lek behöver du leta efter en ras som inte kräver mycket motion eller aktivitet. Likaså om din familj är aktiv och gillar aktiviteter som promenader eller vandring, ska du välja en hund som kan hålla jämna steg med er.

 • Storlek: Rätt storlek på hunden beror till största delen på dina barns ålder. Exempelvis är riktigt små barn och förskolebarn generellt ingen bra matchning med småhundar som chihuahuor, eftersom de lätt kan skadas om de hanteras ovarsamt eller tappas. Äldre barn kan å andra sidan ha förmågan att hantera en liten hund med den mildhet som krävs. Stora raser som har tendens att vara bångstyriga eller hyperaktiva är förmodligen en dålig kombination med småbarn, men några stora raser, exempelvis newfoundlandshundar, är varsamma bjässar som brukar vara tålmodiga och kärleksfulla med små barn.

 • Temperament: Leta efter en hund med en mild, avslappnad personlighet. Hundar som vanligtvis är lugna, glada och älskvärda utan att vara överspända, envisa eller aggressiva brukar komma bra överens med barn i alla åldrar. Intelligenta, träningsvilliga hundar kan också ha lättare för att lära sig hushållsreglerna och passa in med resten av familjen.

 • Ålder: Hur gammal hunden är som du letar efter kan också spela roll för hur bra den kommer överens med dina barn. Valpar, även om de är söta, håller på att lära sig och utforskar världen ungefär som dina barn. Så på samma sätt som du behöver ägna din uppmärksamhet åt dina barn för att hjälpa dem att växa, behöver valpar också mycket uppmärksamhet för att utvecklas. Om du är mer intresserad av att starta med en väluppfostrad hund som är van vid interaktion med människor och redan har lärt sig grundläggande lydnad och kommandon, se då till att kolla på ditt lokala djurhem efter en äldre hund som fyller familjens behov.

Hitta rätt hund

Ett bra ställe att börja leta på är i Hill's Pets register över hundraser, där kan du studera egenskaper och karaktärsdrag hos olika raser. Du behöver inte nödvändigtvis spendera tusentals kronor för att välkomna en renrasig hund. Alla möjliga hundraser kan ofta hittas på djurhem och hos räddningsorganisationer. Förutsätt inte att det måste vara något fel på en hund som har lämnats till ett djurhem. Många hundvalpar har överlämnats till djurhem av skäl som absolut inte har något att göra med hundens beteende.

Även om du kanske är extra förtjust i en speciell ras, ha ändå ett öppet sinne för blandrashundar. Medan renrasiga hundar kan ha en tendens till ytterligheter i sin personlighet, har blandraser ofta ett medeltemperament som kombinerar de bästa karaktärsdragen ur deras mix av egenskaper. Blandrashundar brukar också vara tåligare och har mindre benägenhet till avelsspecifika hälsoproblem. Det är alltid en bra idé att ordna ett möte mellan dina barn och en viss hund för att se om den potentiella nya vännen uppfyller dina förväntningar och passar bra ihop med dina barns personligheter. Det hjälper att ställa många frågor om hunden du överväger att ta dig an. Var noga med att ställa dig själv några frågor innan du skaffar hund:

 1. Kommer den här hunden att komma bra överens med alla i familjen? Vissa hundar är rädda för män eller barn, medan det för andra bara tar lite tid att vänja sig vid sin nya miljö.

 2. Kommer varje familjemedlem komma bra överens med hunden? Likt den föregående frågan är också viktigt att alla, både du och dina barn, känner sig bekväma med den nya hunden. Ibland kan barn till en början vara rädda för hundar och behöver bara lite tid att vänja sig, men det är fortfarande något att tänka på när man skaffar hund.

 3. Matchar hundens energinivå med familjens?

 4. Vilken typ av skötsel och tillsyn behöver hunden? Kommer hundens päls behöva borstas mycket eller är det här en äldre hund med kända hälsoproblem som kräver många turer till veterinären?

 5. Om du har andra husdjur, kommer den här hunden att gå bra ihop med dem?

Bästa hundraserna för barn

Boy with blue vest and rain boots walks beagle through puddle.Baserat på ovan nämnda egenskaper, listar the American Kennel Club dessa nio raser (utan inbördes ordning) som de bästa hundraserna för barn:

 • Bulldog

 • Beagle

 • Newfoundland

 • Golden retriever

 • Labrador retriever

 • Irish softcoated wheaten terrier

 • Bull terrier
 • Boxer

Andra raser som är bra för barn enligt PetMD är pudel, irländsk setter, collie och ungersk vizla.

Medan energinivåerna skiljer sig från hundras till hundras, tenderar var och en av dessa raser att vara vänliga, lugna, lättsamma, intelligenta och relativt lätta att träna. De är alla stabila, medelstora hundar som borde kunna leka bra med barn utan att bli skadade.

Barn och hundar kan bilda speciella band och det hjälper ditt barn att bli ansvarsfull och medkännande som vuxen. Allt börjar med att hitta den bästa hunden för din familj. Genom att göra din research, ställa de rätta frågorna och inte bara nöja dig med den sötaste eller den lättaste hunden att få tag på och istället leta efter den lämpligaste, kommer din familj att vara på god väg att bli en glad, trygg och harmonisk hundfamilj.

Kort om skribenten

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är en husdjursägare, husdjursbloggare och författare från Tulsa, Oklahoma, där hon vanligtvis skriver övervakad av en skara pälsälsklingar.

Relaterade artiklar

 • Din valps identifiering

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Välja veterinär åt din hund

  Din veterinär är den viktigaste personen i din hunds liv efter dig och din familj. Din veterinär är trots allt ansvarig för hundens hälsa genom hela livet.
 • Introducera halsband och koppel

  Dogs running Även om det kommer att dröja några veckor innan du kan gå ut med hunden i koppel (innan valpen är vaccinerad bör du alltid bära den när ni är utomhus för att undvika infektionsrisken) kan du börja vänja valpen vid att bära halsband när den har börjat anpassa sig till sin nya omgivning.
 • Tid isär

  Tips and techniques for training your puppy to adjust well to being left alone for short periods of time.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>