En fantastisk päls åt din kattunge

Published by
Minuter läsning

Från frisk kattunge till glad katt

    

Som ny kattägare vill du naturligtvis att din goa nya kompanjon ska växa upp till en frisk och glad katt. Det är viktigt att du tar ditt ansvar för att katten håller sig frisk. Exempelvis är korrekt utfodring och vaccinationer en förutsättning för kattens välmående. Under det första levnadsåret ska du också besöka veterinären regelbundet för hälsokontroller. På så vis kan du vara säker på att din kattunge växer och utvecklas normalt.

Bibehåll en frisk päls och hälsosam hud

Rätt kost, regelbunden borstning och rengöring, samt bekväma levnadsförhållanden bidrar till att hålla kattens päls och hud frisk. Tyvärr kan dock kattungar (precis som vuxna katter) lida av hudåkommor. Pälsen kan bli matt, eller fälla, och huden kan bli rödflamming och sårig från klåda. Hudåkommor kan orsakas av flera olika faktorer, från överkänslighet till ett visst foder till insektsstick, allergier, kvalster eller överdriven pälsborstning.

Loppor

Vissa kattungar blir allergiska till loppsaliv - detta är mer känt som överkänslighet mot loppbett eller loppallergi. Om katten utvecklar dessa symtom kommer den att få små kliande sårskorpor på huden. Ett enda loppbett kan orsaka ett tillstånd som heter "miliär dermatit" med samma obehagliga symtom. Om du märker av dessa symptom på din kattunge ska du kontakta veterinären. Du bör få ett medel för att lindra irritationen och ett loppmedel.

Ringorm

Ringorm är ingen parasit - det är en svampinfektion som ger ett runt utslag på kattungens hud. Ringorm kan smitta mellan katter, men också från katt till människa. Utslaget är inte lätt att upptäcka och om du misstänker att kattungen har hud- eller pälsproblem bör du kontakta veterinären.

Kattungens ögon

Regelbunden och varsam kontroll av öronen gör det enkelt att inspektera dem utan att skrämma kattungen. Om kattungen har öronproblem kommer du snabbt att märka det. Till att börja med kommer öronen att vara bakåtfällda, och den kommer förmodligen att ruska en hel del på huvudet. Om du även upptäcker grå eller mörkbruna torra eller vaxiga lämningar i öronen är det ett säkert tecken på öronskabb (kvalster). Åkomman kan enkelt behandlas hos veterinären.

Som du säkert förväntat dig ska kattungens ögon vara klara och rena. Eventuella klibbiga rester i ögonen kan vara ett tecken på infektion. Badda kattungens ögon med en mild saltlösning (omkring en tesked per 6 dl). Eftersom det kan finnas många olika anledningar till infektionen ska du även ta kattungen till veterinären.

PROSIT!!

Nysningar kan vara ett tecken på luftvägsinfektion, även kallat "kattinfluensa". Om du märker att kattungen nyser väldigt mycket bör du besöka veterinären.

Men du bör också tänka på att nysningar kan orsakas av pollen, grässtrån eller gräsfrön, damm, hushållssprejer och cigarettrök.

Relaterade artiklar

 • Ta hem din första kattunge

  Förutom att vara bedårande finns det många andra fördelar med att äga en kattunge. Katter är i allmänhet väldigt välvårdade och prydliga husdjur.
 • Öronskabb hos katter och kattungar: tecken, symtom och behandlingar

  154502253 Öronskabb är smittsamt. Öronskabb är parasiter som lever på hudytan, särskilt på insidan av hörselgången. De överförs från katt till katt genom direktkontakt. Öronskabb och ägg kan finnas kvar i miljön i flera månader. De kan sedan återkomma för att angripa din katt igen.
 • Vad ska jag göra med katten under semestern?

  Sommarsemestern närmar sig och du glädjer dig garanterat med att åka på semester med familjen till varmare väder eller sommarhuset.
 • Chipmärkning  

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • Hill's™ Science Plan™ Katt Vuxen 7+ Kyckling

  ÄLDRE VUXNA KATTER (7+ år), ÄLDRE VUXNA KATTER (7+ år)