När slutar katter växa? Tillväxtguide för kattungar

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Att skaffa en kattunge är alltid en spännande tid, och att se kattungen utvecklas från en gänglig, supergullig fluffboll till en vacker, elegant katt är ett av livets verkliga glädjeämnen. Eftersom många katter behåller sitt ungdomliga beteende långt upp i vuxen ålder kanske du undrar: När slutar katter att växa och vid vilken ålder räknas katter som fullvuxna?

När är en katt fullvuxen?

Ena dagen har du en liten kattunge som springer runt i ditt hus, och innan du vet ordet av är den en stor katt. Det kan verka som om de blir vuxna över en natt, men katter går faktiskt igenom sex livsstadier, vilket förklaras av International Cat Care i deras CatCare for Life initiativ. Ett sätt att avgöra när din katt är fullvuxen är att se vilken kategori den tillhör:

  • Kattunge (0 - 6 månader)
  • Junior (7 månader - 2 år)
  • Vuxen (3 - 6 år)
  • Medelålders (7 - 10 år)
  • Senior (11 - 14 år)
  • Supersenior (15 år och uppåt)

Precis som hos oss människor räknas kattungarnas utvecklingsstadier i veckor och månader fram till två års ålder.

Vid vilken ålder slutar katter växa?

Vid ungefär ett års ålder är din katt fullvuxen. Katter når vuxen ålder i juniorstadiet och övergår sedan till vuxenstadiet. Du kan se det som att din katt är i slutet av tonåren eller i 20-årsåldern - unga vuxna fulla av energi och framåtanda.

Stor maine coon ligger på en grå soffa.I takt med att din katt utvecklas till vuxen kan veterinären hjälpa dig att fastställa kattens idealvikt och rekommendera en måltidsplan för att optimera kattens hälsa. Ni kan tillsammans ändra planen allteftersom katten går in i nya livsstadier. Det är viktigt att boka in dessa besök för att fastställa referensvärden, vilket gör att du kan hålla ett öga på din katts välbefinnande när den åldras. Regelbundna kontroller ger dig också möjlighet att hålla ett öga på kattens vikt och kroppskondition. Om din katt håller sig slank under hela livet kommer den att leva längre och risken för vissa sjukdomar minskar, t.ex. diabetes.

Raskatter och blandraser

De allra flesta katter är vad vi kallar antingen korthåriga- eller långhåriga huskatter, eller bara blandras. De är vackra, unika katter utan någon specifik ras. Det finns mängder av kattraser runt om i världen, men deras storlek varierar inte alls lika mycket som hundraser gör. En genomsnittlig katt väger cirka 4 kg. Maine Coon är den största kattrasen och hanarna kan väga upp till 10 kg och bli upp till 40 cm i höjd! Å andra sidan väger den minsta kattrasen Singapura som mest 3,5 kg. Singapura är inte bara mindre, de når dessutom vuxen ålder senare, vid cirka två års ålder.

Raskatter brukar vara mer benägna att få hälsoproblem än blandraskatter eftersom de är inavlade. Så om du bestämmer dig för att du vill ha en raskatt, se alltid till att göra efterforskningar om vilka problem rasen kan ha och välj alltid en uppfödare som gör alla relevanta hälsoundersökningar. Undvik katter med extrem kroppsform, t.ex. mycket platta ansikten, mycket smala ben eller katter som är hårlösa. Dessa katter kan ha en försämrad livskvalitet på grund av sina fysiska egenskaper.

Om du har uppfostrat din katt från kattunge eller juniorstadiet har du en ganska god uppfattning om kattens temperament och socio-emotionella behov. Du vet också var den helst sover och vad den har för favoritleksak. När din pälsiga vän växer upp är det viktigt att du ser till att den får en välbalanserad och näringsrik kost som är anpassad för den aktuella åldern så att katten får i sig de vitaminer och näringsämnen den behöver. Veterinären kan hjälpa dig att välja det lämpligaste fodret under alla olika spännande stadier i din katts liv.

Kort om skribenten

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., är en prisbelönt författare, redaktör och kattmamma sedan länge. Hon är yrkesverksam medlem i Cat Writers' Association (CWA) och har skrivit för branschledande företag och organisationer, bland annat What to Expect When You're Expecting och NIU STEM Read. Hitta och följ Christine på Instagram och Twitter @brovelliobrien

  

Granskad av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och Dr. Emma Milne BVSc FRCVS