Hitta din nya bästis: Varför adoption är rätt väg att gå!

Publicerad av Emma Milne
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det är lätt att av många olika anledningar inte satsa på adoption - du kanske är övertygad om att du vill ha en valp eller kattunge så att du kan forma den till din familj och växa med den - men lyssna ändå på mig när jag förklarar varför detta kanske inte är det bästa alternativet.

Adoptionscenter över hela världen svämmar över av katter och hundar, och de flesta av dem har hamnat där utan att de själva har gjort något fel. Vi ser ofta djur på "räddningscentraler" som problemdjur eller skadade objekt och antar att de är där för att de har varit krångliga. Ofta är det dock dumma val som gjorts av deras tidigare ägare eller ändrade familjeförhållanden som leder till att de har övergetts.

Faktum är att de bra adoptionscentren är riktigt duktiga på att para ihop ägare och husdjur, detta kan bespara dig en hel del hjärtesorg genom att hjälpa dig att göra rätt val när det gäller din nya bästa vän.

Valpar och kattungar är ett tufft jobb!

Glad tjej hemma som leker med randig katt

Detta är mycket viktigt att komma ihåg. Många av oss längtar efter en valp eller kattunge eftersom de är så söta, men de är inte så för alltid och det är mycket arbete med dem i kattunge- och valpstadiet. Genom att välja äldre djur undviker du att behöva lära dem att bli rumsrena, att de tugga på allt och du slipper det knäppa tonårsbeteendet och sömnlösa nätter, vilket kommer automatiskt med både djurungar och bebisar.

Matchning för att göra rätt val.

Som sagt, tyvärr gör många människor impulsiva val när det gäller husdjur. Hundar och katter är ett åtagande som sträcker sig över 10-20 år, och det bör man inte göra lättvindigt. Du kanske ser en hundras som du gillar i en film, i en reklam eller som visas upp av en kändis på sociala medier, men det betyder inte att rasen passar dig och din situation.

Det fina med bra adoptionscenter är att de har beteendevetare, eller adoptionsrådgivare om du så vill, som kan undersöka din familjesituation och hjälpa dig att hitta den hund eller katt som kommer att passa in i ditt liv på ett så smidigt sätt som möjligt. Är du aktiv? Hur ser din ekonomiska situation ut? Hur stort är ditt hem? Arbetar du? Har du en trädgård? Finns det barn i huset och hur gamla är de i så fall? Alla dessa saker är otroligt viktiga när det gäller att välja rätt husdjur.

Många av oss är rädda för att prata om ekonomi, men PDSA paw report visar regelbundet att ett stort antal ägare underskattar kostnaderna för att sköta ett djur. Faktum är, beroende på ras uppskattar de att det kan kosta från 60 000 kr upp till enorma summor som över 150 000 kr att äga en hund! Och detta är bara minimikraven.

Det är viktigt att vi ställer oss alla dessa frågor innan vi tar emot ett husdjur och att vi svarar ärligt på dem. Miljontals hundar får inte tillräckligt med motion och många släpps aldrig fria från kopplet. Att inte tillgodose husdjurets alla behov är en vanlig orsak till frustration och beteendeproblem. Det är detta som ofta leder till att djuret överges i stället för att det underliggande problemet åtgärdas.

Många människor tycker att husdjurens normala beteende är irriterande. Det kan vara katter som klöser på möblerna, hundar som gräver hål i trädgården eller till och med bara skäller.

Genom att prata med ett adoptionscenter och deras experter på beteende kan du lätt undvika många av dessa fallgropar. Du kan läsa om en rådgivare för adoption av husdjur i USA här. Du ser hur tillfredsställande de tycker det är att hjälpa djur och människor att hitta varandra i den perfekta matchningen. Och hur frustrerande det kan vara när någon gör fel val!

Att vara en god vän.

Kvinna klappar schäferblandning på huvudet.
Vi säger att djuren är våra bästa vänner, men det är verkligen viktigt att vi tar vår del av denna vänskap på allvar. Bandet mellan människor och djur är verkligen värdefullt och vi är skyldiga våra husdjur att göra rätt val innan de kommer in i våra liv. Oavsett om du adopterar eller köper, se till att du pratar med en veterinär och med så många kunniga personer som möjligt för att försäkra dig om att du förstår djurets alla behov och naturligtvis om du kan tillgodose dem. Det är lika viktigt att bestämma sig för att inte skaffa ett husdjur som att bestämma sig för vilket husdjur du vill ha, eller tror att du vill ha. Om vi alla gjorde detta skulle adoptionscentren snart vara tomma!

Om du inte är övertygad om fördelarna med att adoptera, varför inte bara gå och ta en titt på ditt lokala center en dag? Du har inget att förlora och har heller inga skyldigheter. Men man vet aldrig, du kanske blir förälskad och hittar den perfekta matchningen för dig.

Kort om författaren

Emma Milne

Emma Milne

Dr Emma Milne examinerades som veterinär 1996. Hon arbetade i 12 år inom smådjurspraktik och i sju år som klinisk kostrådgivare. Hon är välkänd för sitt arbete med djurskydd och har skrivit tio böcker om sällskapsdjur.


Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar

 • Microchipping: The Facts

  The government has announced that as of April 2016, all dogs in the UK must be microchipped by law. Many owners don’t necessarily know how microchipping works though and this can lead to the system breaking down, so Hill’s has laid out the facts in one easy reference guide.
 • Att adoptera en hund eller katt: Vad du behöver veta

  Lär dig grunderna i att adoptera en hund eller katt, inklusive var du ska börja och vanliga frågor du bör ställa dig själv när du bestämmer vilken typ av husdjur som är bäst för dig.
 • Katt kontra hund: Vilket är det bästa valet för mig?

  Lär dig om viktiga skillnader mellan katter och hundar, till exempel kostnader och funderingar kring utrymmen. Dessa faktorer kan hjälpa dig att bestämma vilket husdjur som är bäst för dig.
 • Fördelarna med att adoptera ett husdjur

  Upptäck Fördelarna med adoption hund för dig och din familj.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>