Kan hundar äta fullkornsris?

Skriven av Kara Murphy
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Är du förbryllad över varför du ser fullkornsris i listan över ingredienser i ditt hundfoder? Kan hundar äta fullkornsris? Kort sagt är svaret ja, eftersom fullkornsris innehåller viktiga näringsämnen för din hunds allmänna hälsa. Här finns svar på några av de vanligaste frågorna om varför fullkornsris är en viktig ingrediens i många hundfoder.

Vilka hälsofördelar har fullkornsris för hundar?

Fullkornsris är fullt av naturliga fibrer som hjälper hunden med matsmältningen. Det är också en utmärkt källa till kolhydrater, vitaminer och mineraler. Särskilt vitamin D och B finns i fullkornsris. Mineraler och vitaminer som är viktiga för hundens hälsa, inklusive kalcium, järn och riboflavin ingår också i detta superfoder. Det är viktigt att ha rätt balans mellan dessa näringsämnen i hundens mat, så om du ser fullkornsris som ingrediens i Hill's hundfoder kan du vara säker på att Hill's har gjort en omfattande forskning för att se till att det inte bara uppfyller våra höga kvalitetskrav, utan också är exakt balanserat för att tillgodose din hunds behov.

Fullkornsris vs. Vitt ris: Vad är skillnaden?

Fullkornsris framställs genom att man tar bort det yttersta skalet från risets kärna men lämnar en del av skalet intakt vilket ger riset en brunaktig färg. Vitt ris består i stället av krossade delar av riskornet. Näringsmässigt är vitt ris en bra energikälla som ger protein och mineraler.Golden retriever äter ur vit matskål på terrassen

Vad gäller för vitt ris?

Den största näringsmässiga skillnaden mellan fullkornsris och vitt ris är att skalet i fullkornsris ökar fiberinnehållet. Om hundens mat inte innehåller ris som huvudsaklig fiberkälla fungerar båda alternativen bra för din hund.

Kan min hund vara allergisk mot ris?

Ja, men det är sällsynt. Om din hund är allergisk mot ris eller andra spannmål kan den få symtom som klåda, håravfall och öroninfektioner. Men samma symtom kan orsakas av andra allergier eller hälsoproblem. Det är bäst att be en veterinär hjälpa dig att avgöra om din hund lider av en risallergi - eller någon annan typ av allergi - innan du utesluter ris från maten.

Varför skulle jag hindra min hund från att äta spannmål?

Populariteten för spannmålsfritt foder har vida överträffat antalet hundar med diagnostiserad allergi eller överkänslighet mot spannmål. Denna trend blev populär ungefär samtidigt som kolhydratfattig kost ökade hos människor. Veterinärer rapporterar att de ofta får höra från hundägare att de valt spannmålsfri mat eftersom de tror att spannmål bara är utfyllnad i hundfoder för att hålla priserna nere. Detta är helt enkelt inte sant. Fullkorn som finns i råris, eller fullkornsris som det också kallas, ger hunden viktiga och lättsmälta näringsämnen. Dessutom har spannmålsfritt hundfoder inte nödvändigtvis lågt kolhydratinnehåll och dessa näringsämnen är faktiskt en viktig faktor för hundens allmänna hälsa. Med detta sagt är inte alla sädesslag lämpliga för alla hundar, så se till att kolla upp detta med din veterinär för att kunna ge den bästa kosten till din hund.

Kan hundar äta fullkornsris som en del av en hälsosam måltidsplan? Svaret är ja, och det ger faktiskt nyttiga näringsämnen till din hund - det är inte ett billigare utfyllnadsalternativ. Det viktigaste att komma ihåg när du väljer hundfoder är att det ska ge din hund en komplett och balanserad näring. Hill's har ett team på över 200 veterinärer, nutritionister och livsmedelsforskare som utvecklar nya produkter och förbättrar befintliga produkter för att se till att ditt husdjur får ett långt, hälsosamt och fullvärdigt liv. Rådgör alltid med din veterinär om ingredienserna i hundens foder och lyssna inte på trender som kan påverka din åsikt om hur du väljer rätt näring till din hund. Vi bryr oss om deras hälsa lika mycket som du gör och vi gör allt vi kan för att se till att de får en högkvalitativ måltid med väl genomtänkta ingredienser när de äter Hill's hundmat.

Kort om skribenten

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy är en frilansskribent och hundägare som bor i Erie i Pennsylvania. Hon har en goldendoodle som heter Maddie.

 

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA and Brana Bonder, B.S, M.S

Relaterade artiklar

Relaterade produkter