Hundar och matrester från bordet: Varför du ska undvika att ge dem matrester

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

När tiggandet börjar är det svårt att motstå att ge hunden en liten munsbit från din tallrik. Men vet du att bordsrester till hundar kan vara skadligt för dem?

Kan hundar äta matrester från bordet?

Frågan är inte så mycket om din hund kan äta rester, utan snarare om det är bra för din hund att göra det? Det finns flera skäl till varför det är en dålig idé att ge hunden mat från din tallrik.

Det kan orsaka matsmältningsproblem

Hund sitter bredvid en kvinna i svartvit prickig klänning vid en gryträtt.
Hundens matsmältningssystem skiljer sig från människans. Typisk föda för människor är alldeles för rik och fet för att hunden ska kunna smälta den ordentligt; om den äts kan det leda till kräkningar, diarré och till och med allvarligare tillstånd som bukspottkörtelinflammation. Många livsmedel för människor innehåller också en ohälsosam mängd natrium för hundar.

Viss mat från bordet är giftig för hundar

Livsmedel för människor innehåller ofta ingredienser som är giftiga för hundar. Choklad, russin, vindruvor, macadamianötter, mandel, lök och vitlök är farligt för hundar att äta. Om du inte vet exakt vad som finns i resterna från restaurangen som du tog med dig hem kan du oavsiktligt skada din tiggande hund genom att ge den en portion av maten. Många processade livsmedel innehåller också konstgjorda sötningsmedel, som xylitol, vilket är extremt skadligt för husdjur.

Det kan leda till viktökning

Vanligtvis äter hundar som får bordsrester även regelbundna dagliga måltider. Du kanske tror att en bit eller två här och där inte får din hund att gå upp i vikt, men du blir nog förvånad över hur lite som krävs. För en hund på 9 kilo har endast 28 gram cheddarost samma kalorihalt som en och en halv hamburgare för en människa. Små bitar kan snabbt bli till allt större och orsaka viktökning som kan leda till en mängd hälsoproblem, som till exempel artrit, diabetes och hjärtsjukdomar. Din hund bör aldrig få mer än 10 % av sitt dagliga kaloriintag från godsaker eller annan föda för människor.

Det uppmuntrar oönskat beteende

Ett annat problem med att ge hundar mat från bordet är att det förstärker beteendet att tigga. Du kanske tycker att det är gulligt, men middagsgästerna kanske inte uppskattar att din hund hänger över deras tallrikar. Din hund kan också bestämma sig för att det är okej att ta en tugga (eller mer) av maten som ligger på bordet eller på köksbänken, eftersom den brukar få mat därifrån. Vissa hundar kan till och med börja vägra att äta sin egen mat när de blir mätta på föda för människor.

Hälsosamma sätt att hantera din hund

Husky spanar över picknickbordet för att titta på maten som ligger i mitten.
Det bästa sättet att hantera din hund på är att ge den hälsosamt, högkvalitativt hundgodis och räkna in det i det dagliga kaloribehovet. Det betyder dock inte att den mat du äter är helt förbjuden för din hund. Faktum är att många livsmedel för människor är bra för hundar att äta i måttliga mängder. Här är några riktlinjer för hur du ska ge din hund föda för människor:

  • Undvik mat som är halvfabrikat och processad. Även måltider som du lagar själv kan innehålla ingredienser som kan skada din hund, så håll dig till godbitar med en enda ingrediens, till exempel ett osaltat ägg, en sked naturligt, saltfritt jordnötssmör eller en bit frukt eller osaltade grönsaker.
  • Tänk på kalorierna. Innan du räcker över mellanmålet, tänk på hur många kalorier det innehåller och väg in det i ditt beslut. Din veterinär bör kunna hjälpa dig att förstå de rekommenderade dagliga kalorier som din hund bör få i sig, så att du är medveten om hur en enda matrest påverkar hundens hälsa.
  • Utbilda dig. Lär dig mer om vilka livsmedel som är giftiga för hundar så att du kan se till att din hund aldrig kommer i närheten av dem.
  • Ge den inte mat från bordet eller från din tallrik. Ge i stället din hund en bit hälsosam matbit för människor på samma sätt som du skulle ge den annat hundgodis - som en belöning för lydnad eller bara för att det är en snäll hund. Undvik att ge hunden godis när den tigger. Det kan också vara en bra idé att placera hunden vid sin vanliga matskål, så att den förstår att den bara får mat därifrån.

Vikten av att välja den bästa hundmaten

Hundar är inte bra på att reglera mängden mat de äter. Många hundar fortsätter att äta tills de blir sjuka, så det är viktigt att du övervakar deras måltider och kaloriintag. Genom att utfodra hunden med ett komplett och balanserat hundfoder som är optimalt för hundens livsstadium, storlek och aktivitetsnivå, säkerställer du att hunden får de näringsämnen den behöver för att hålla sig frisk. Trots de stora valpögonen, utfodring med rätt hundmat och i rätt mängd, är mer än tillräckligt för att hålla dem glada och energiska.

Så, kan hundar äta matrester från bordet? Hundar äter - och tycker om - många olika typer av livsmedel, men bara för att de äter det betyder det inte att det är bra för dem. Som välinformerad hundägare kan du hjälpa din hund att hålla sig frisk genom att begränsa vad den får äta. Även om det kan vara svårt att säga nej till de stora, vädjande ögonen, kom ihåg att det är för hundens bästa. En frisk hund är en glad hund!

Kort om skribenten

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är en hund- och kattägare, bloggare och författare från Tulsa, Oklahoma, där hon vanligtvis skriver övervakad av en skara fyrbenta vänner.


Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar

Relaterade produkter