Vaccinera din katt  

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

En vaccinerad kattunge är en frisk kattunge

Din nya kattunge kommer att ha ärvt en del naturlig immunitet från sin mamma, men allteftersom detta skydd försvagas, måste du vaccinera kattungen för att skydda den mot sjukdomar.

Vaccinering av kattungen är absolut nödvändigt för att skydda den från flera livshotande sjukdomar. De flesta veterinärer rekommenderar ett kombinationsvaccin, som ges när kattungen är mellan 8-9 och 11-12 veckor gammal.

Detta vaccin ska ge skydd mot:

  • Kattpest (kallas också parvovirus)
  • Kattsnuva

Den exakta tidpunkten för de båda vaccinationerna beror på vilken typ av vaccin som veterinären använder. I regel kan du dock förvänta dig att vaccinationerna ges med tre till fyra veckors mellanrum.

Efter den andra vaccinationen är det viktigt att hålla kattungen inomhus och borta från andra katter. Efter det kan du återgå till den sociala anpassningen!

Det finns även andra vaccinationer som du kan överväga att ge kattungen. Dessa ger skydd mot:

  • Klamydia
  • Rabies
  • Leukos

Det finns ett antal olika faktorer som avgör om kattungen kommer att behöva dessa vaccinationer. Tala därför med din veterinär.

Vaccinationsdags

Ingen gillar sprutor och nålar och katter är inga undantag. Tänk dock på att du gör det i kattens intresse. Vaccinationerna kan komma att rädda kattungens liv.

Förhoppningsvis har uppfödaren redan tagit kattungen till veterinären för hälsoundersökning, och den kan ha vant sig vid att besöka kliniken. Transportera kattungen i en riktig transportbur och lägg i en filt eller handduk för att göra resan bekväm.

Se också till att ni är ute i god tid till veterinären så att ni slipper stressa. Framför allt så gäller det att vara lugn och samlad. Katter är väldigt känsliga och kan plocka upp dina "stressignaler".

Väl framme hos veterinären bör du se till att ha din katt kvar i buren tills ni blir inkallade och dörren stängts. Prata med henne och lugna henne under hela besöket.

Bibehålla immuniteten

Du måste se till att din katt regelbundet får förstärkningssprutor för att bibehålla immuniteten mot sjukdomar. Din veterinär skickar förmodligen ut påminnelser men du bör föra egna anteckningar för säkerhets skull.

Vaccinationsintyg

När din kattunge har blivit vaccinerad kommer du att få ett påskrivet intyg av veterinären. Detta är ett viktigt dokument som du ska förvara på ett säkert ställe. Om du någonsin behöver lämna din katt på ett kattpensionat kommer föreståndaren kräva att du visar upp kattens alla vaccinationsintyg.

Skall du försäkra din kattunge?.

En försäkring är alltid att rekommendera. Förhoppningsvis kommer du aldrig att behöva utnyttja försäkringen, men om katten blir sjuk eller råkar ut för en olycka kan kattungen få behandling utan att du behöver oroa dig över de höga kostnaderna. Jämför du veterinärsräkningar och försäkringspremier blir det uppenbart att en försäkring lönar sig.

Det finns många olika försäkringsbolag som erbjuder kattförsäkringar. Det är viktigt att du väljer ett bolag som ger skydd under kattens hela liv, eftersom vissa försäkringar bara ger skydd under ett begränsat antal år. Det är ofta när katten blir äldre som behovet av veterinärbehandling ökar och det är då som du kommer att behöva tryggheten av en försäkring.

Precis som du gör med alla försäkringar ska du läsa det finstilta innan du skriver på.

Relaterade artiklar